RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap

kitchen-728727_1920_2.jpg

5x een brandschoon aanrecht

Spoelen, schuren, sprayen: hoe een bron van bacteriën het startpunt van een chaosvrij huishouden wordt.

Spiegeltje,spiegeltje
Voor rvs bestaan speciale schoonmaakmiddelen. Het gaat ook maximaal glanzen als je het behandelt met een sopje van water en een beetje soda. Daarna droogwrijven met een zachte doek.

5x brandschoon
Zo houd je gootsteen(putjes) hygiënisch schoon en verstoppingsvrij:
1. Spoel altijd na met schoon, liefst flink warm water als je vuil (afwas)water weg hebt laten lopen.
2. Poets thee en andere vieze aanslag weg met een beetje Biotex, warm water en een sponsje.
3. Gooi tegen verstopping wekelijks een handje soda in het putje en schenk er kokend water overheen.
4. Spoel koffieprut door het putje: dat neemt vet op en gaat een verstopte afvoer tegen.
5. Investeer in een gootsteenzeefje en laat dat regelmatig meedraaien in de afwasmachine.

Bah
Twee hele weken, zo lang wordt één vaatdoekje in de gemiddelde Nederlandse keuken gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Tegen de tijd dat-ie in de was gaat, kan het doekje 10 miljoen bacteriën bevatten. Er schijnen mensen te zijn die met datzelfde lapje kindermondjes afvegen. Dat zijn niet alleen gore gewoontes; je vergroot er ook de kans op infecties mee. Helemaal als het doekje ook nog eens opgepropt in een warme, vochtige gootsteen ligt: een paradijs voor ziekmakende bacteriën. Tussendoor uitspoelen in een afwassopje helpt niet. Ook niet als het een bacteriedodend schoonmaakmiddel is. Enige remedie is dagelijks een schone pakken en de vieze op minstens 60°C wassen.

Your sink will greet you
Verander je huishouden, begin met de gootsteen: dat is het motto van de Amerikaanse huishoudgoeroe FLYLady. Want als die je weer tegemoet blinkt, heb je de eerste 'babystep' genomen op weg naar een troepvrij en stralend schoon huis. Het is even bikkelen, maar de beloning is groot: 'When you get up the next morning, your sink will greet you, and a smile will come across your lovely face.' Dus shine your sink:

• Haal alle vaat uit de gootsteen en vul 'm tot de rand met loeiheet water. Doe er een flinke scheut (± 2 dl) bleek bij, laat dit een uur weken. Haal met een lange (vlees)tang de stop eruit en spoel na met stromend water.
• Strooi er Vim of zuiveringszout (te koop bij de drogist) in en maak schoon met een schuursponsje. Goed naspoelen.
• Verwijder met een scherp mesje vuil uit de naden en randjes en boen met een oude tandenborstel rondom de kranen. Spoel weer grondig na.
• Maak schoon met Glassex voor een indrukwekkende glans.
• Voor de ware perfectionist: droog de gootsteen na elk gebruik met een schone theedoek – die je als nieuwe bedtime routine elke avond klaarlegt.+
Sluiten

INHOUD
In dit RADAR+ magazine
inhoud_0218.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.