RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Fotografie: Getty Images, iStockimages

volle-kast.png

Wie maakt me los?

Kratten vol ongebruikt speelgoed, boeken in dubbele rijen, uitpuilende klerenkasten. Stop toch met die bewaarzucht.

 

 

facebooktest

Facebook is de nieuwe Marktplaats


Wil je je spullen verkopen? Het bereik van Marktplaats is groot, maar er zijn ook nadelen: biedingen waarna je nooit meer iets hoort, afhaalafspraken die niet na worden gekomen en types die blijven drammen tot je akkoord gaat met een schijntje. Vandaar dat steeds meer (ver)kopers uitwijken naar Facebook. Daar worden ze lid van een groep en vervolgens wordt er aan de hand van strikte regels gehandeld: alleen vaste prijzen bijvoorbeeld, hooguit 24 uur tijd om te reageren (daarna is de volgende in de rij aan de beurt) et cetera. Handig aan zo'n groep is dat-ie kleiner is waardoor er een soort clubgevoel en bijbehorende prettige etiquette ontstaat.

Groepen vinden? Typ in de Facebook-zoekbalk wat je wilt verkopen en/of waar je woont – 'kleding Nijmegen', 'tweedehandsApple', 'vintage Amsterdam' – en er verschijnt een rijtje nieuwe verkoopkanalen.

Het begint al in de gang. De kap­stok obees van de hoeveelheid jassen, een kluwen sportschoenen, daarachter een eenzame rolschaats, twee fietspompen, drie paraplu's en zes opbergmanden – die leken ooit zo stylish en handig – vol 'accessoires' of zeg maar liever gewoon: meuk. Want wát er precies in zit, weet je eigenlijk niet meer. Het zooi-probleem verspreidt zich als een olievlek door je huis. Regelmatig vis je gefrustreerd een koekenpan achter uit een keukenkastje, verscholen achter een batterij nauwelijks gebruikt gerei, van kersenontpitter tot chocoladefontein. Kortom: de troep wordt je de baas. Opruimcoach Caroline Griep ziet het dagelijks bij haar klanten: 'Mensen raken er gestrest en moedeloos van. De broodbakmachine die je verwijtend aankijkt omdat je 'm hooguit twee keer hebt gebruikt terwijl je je voornam elke dag vers brood op tafel te toveren: daar kun je je echt slecht door voelen. Ik zie rommel als vastzittende energie. Klinkt misschien zweverig, maar het klopt wel. Zodra je begint met opruimen, gaat die energie weer stromen en krijg je niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk meer lucht.' Omdat Griep terdege beseft dat maar weinig mensen op een dag wakker worden met het gevoel 'vanaf vandaag ga ik de troep eens even lekker aanpakken', is ze voorstander van een stappenplan: eerst de knop op 'ruimen' zetten, dan een andere bestemming voor al dat overbodige spul kiezen en vervolgens zorgen dat je in die opgeruimde modus blijft. Ingewikkeld? Valt reuze mee. 

1. Begin klein

(laat die zolder voor wat-ie is)
Val niet hysterisch aan op een zolder vol spullen waarvan je je het bestaan nauwelijks meer herinnert. Hoe monter je ook start, de kans is groot dat je na een paar uur moedeloos tussen half uitgepakte dozen zit. De slagingskans is vele malen groter als je het behapbaar houdt, desnoods een laatje per keer. Start met wat je het meeste dwarszit: de overvolle boekenkast in je slaapkamer bijvoorbeeld, niet alleen met boeken, maar ook met oude fototoestellen, een dankzij je smartphone in onbruik geraakte wekkerradio en een berg gezelschapsspellen die allang geen gezelschap meer hebben. Het uitmesten van zo'n plek betekent instant profijt: hoe overzichtelijker de slaapkamer, hoe beter je er slaapt. Dat heeft weer met die vastzittende energie te maken: in de slaapkamer laad je op en dat lukt minder goed te midden van rommel. Ruim ongemerkt op: vul een krat met speelgoed/inhoud van een keukenla/kleren en zoek dat 's avonds bij de tv uit. Op die manier wordt het geen loodzwaar project en boek je toch zichtbare vooruitgang. Pas het babystapjes-plan ook toe om ras-hamsteraars van de uitmest-noodzaak te overtuigen. Dus: 'Schat, wil jij die plank met gereedschap uitzoeken?' in plaats van: 'Pak jij zaterdag de kelder eindelijk eens aan.' Zie opruimen als een oefening in mindfulness: gefocust bezig zijn werkt meditatief. En als je huis eenmaal ontdaan is van de overload aan spullen, hoef je ook de deur niet meer uit te vluchten naar dat extra yogaklasje.

doos

2. Maak 't jezelf makkelijk

(niet alles meteen de deur uit)
Stel een Outbox in: een krat, doos of tas waar je spullen in doet, die op de nominatie staan om het huis te verlaten. Kies een plek waar de troep niet storend is, zoals de trapkast of naast de voordeur: dan is het duidelijk dat die dingen 'onderweg naar de uitgang' zijn. Caroline Griep: 'Zo'n Outbox is een tussenstation. Het maakt afstand nemen eenvoudiger. Laat dingen er een week in zitten en besluit dan: 1) om het te houden 2) om het nog één week aan te zien (en dan definitief te kiezen) of 3) om het definitief weg te doen.' Wordt het optie 3? Dat betekent: weggooien of verkopen. Of, voor een extra goed gevoel, weggeven. Dat kan de commode aan de kringloop zijn, of een pannenset aan een nichtje dat op kamers gaat. Wel even overleggen, niet iedereen is per se blij met jouw leftovers. Pas de kleerhanger-truc toe. Zorg dat alle hangers dezelfde kant uitwijzen. Heb je een jurkje of broek aangehad, dan hang je het hangertje 'tegengesteld' terug. Na een maand of drie tot zes maak je de balans op: alles wat nog hangt zoals in het begin kan zonder pardon worden afgevoerd, omdat je dat dus nooit meer gaat dragen. Tijd om de berg speelgoed uit te dunnen? Doe dat vooral zonder (overleg met) kinderen. Zo voorkom je eindeloos gesteggel over die pop met nog maar één arm – die waren ze toch allang vergeten. Open je tweedehands boekwinkel op bol.com. Je hoeft alleen maar de titel in te tikken en alle info popt automatisch omhoog. Nu nog even een concurrerende prijs kiezen en het verdienen kan beginnen. Oké, je zult er niet mee binnenlopen, maar het kan toch een leuk bedrag worden. Zet dat op een 'vergeten' bankrekening en doe er iets leuks mee. Kijk op inzameldoelen.nl om een mooie bestemming te vinden voor die knuffels, babykleertjes, spellen of complete encyclopedie. Klik op de kaart om te zien welke goede doelen in de buurt blij zijn met je afdankertjes.

3. Omarm 'opgeruimd leven'

(voortaan leen je die boor)
Wijs alles een vaste plek toe en ontwikkel routines om een nieuwe spullenexplosie te voorkomen. Is iets kapot? Breng het naar een Repair Café of gooi het weg. Verstoffende verjaarscadeaus - crème brûlee-brander, bodylotion - geef je voortaan snel door aan iemand die wél van bakken of die muskusgeur houdt. Ben je een notoire funshopper, laat de Actions en Big Bazars van deze wereld dan zoveel mogelijk links liggen. Moet er een gaatje geboord worden of heb je zin in een seventies fondue-avond? Leen dan die boormachine of fondueset. Peerby.com is een handig platform dat (uit)leners verbindt. Houd de Outbox uit stap 2 in ere. Elke keer dat je iets tegenkomt wat je nauwelijks gebruikt, stop je het in de box om het een week later eventueel definitief de deur te wijzen. Schakel een professionele organizer in als je je 'overwoekerd' blijft voelen. Dat hoeft geen enorme kostenpost te zijn. Caroline Griep vraagt voor een dagdeel € 125. 'Vaak heb ik maar één ochtend of hooguit een dag nodig om mensen in de goeie opruimflow te krijgen. Van daaruit kunnen ze dan zelf verder. Op mijn site griep­ruimtop.nl geef ik trouwens ook veel tips.' +