RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Fotografie: Getty Images

hittegolf.jpg

Hittegolf? Keep it cool

25°C of hoger? 25 trucs om het thuis, in de auto en op het werk fris te houden.

  

peppermint-tea-352334_640

 Tip:

Van ijskoude limonade krijg je het juist warmer. Drink lauwwarme muntthee.

Eten & drinken [geen ijsblokjes s.v.p.]
1. Snak je naar cola met een berg ijsblokjes? Niet aan toegeven: als reactie op zo'n koude plens schiet je thermostaat onmiddellijk omhoog. Ook van hete
thee ga je harder gloeien. Lauwwarme kruidenthee – munt frist op – is een betere keuze: daarvan krijg
je 't ietsje warmer, waarop je lichaam de temperatuur meteen naar beneden bijstelt.
2. Flink aan het bier bij de barbecue is niet slim. Alcohol heeft een uit­drogend effect, net als thee en koffie. Kun je je ochtend-espresso niet missen, drink er dan een groot glas water naast.
3. Dagelijks twee liter water drinken is niet overdreven in tropische omstandigheden. Saai? Leuk het op met schijfjes citroen, limoen, sinaasappel of komkommer. Wat vers gesneden citroen­- gras of gember erdoor is ook lekker.
4. Sla zware lasagneschotels en heftige moussaka's over: dat moet je allemaal verteren en daar krijg je het warm van. Neem ruim groente en fruit om je zout- en vochtgehalte op peil houden – meloen, sla, tomaat, aardbeien, radijs, avocado en witlof werken extra verkoelend – en ga voor veel kleine hapjes op
een dag (leve de tapas).
5. Een mooi excuus om sushi te bestellen: de oven en het fornuis maken het huis alleen maar warmer.

Op kantoor plantenspuit paraat
6. Begin zo vroeg mogelijk op ver­zengend hete werkdagen. In de ochtendkoelte is de concentratie scherper en de daadkracht groter.
En met zo'n tropenrooster kun je tegen drieën naar een schaduwrijk terras vertrekken.
7. Zet standaard een planten­spuit met water op het bureau. Regel­matig op gepaste afstand spritzen voor een reddende nevel.
8. Dag broeierig pak: kies voor linnen. Daarin blijf je cool and collected.
En zijn open schoenen not done, dan is suède het meest luchtige alternatief.
9. Een printer die de hele dag staat
te loeien, geeft enorm veel warmte af. Tijdelijk naar een aparte ruimte verbannen?
10. Heel fijn die airconditioning, maar niet als-ie op standje 'ijskoud' staat. Het verschil met de buitentemperatuur wordt dan te groot, en daarmee ook de kans op verkoudheid. Idealiter staat een airco maximaal 5 graden lager dan buiten.

Thuis tv en computer uit
11. Bij gebrek aan luiken en zonneschermen is de beste manier om de zon buitenshuis te houden: ramen én gordijnen dichthouden. Doortochten doe je 's ochtends vroeg.
12. Wat te doen met hangkinderen als het thuis op een broeikas lijkt en het buiten ongezond warm toeven is? Dan blijkt het koele winkelcentrum ineens een topuitje. Filmpje pakken combineert ook super met een hittegolf: donkerte, koelte en een ijsje in de pauze.
13. Elk nadeel heb z'n voordeel. De beste remedie tegen de hitte blijft zo min mogelijk uitvoeren. Tranquilo dus, en stofzuigen en ramen lappen uitstellen tot frissere tijden.
14. De computer en tv uitzetten – echt off, dus niet op standby – scheelt onnodige warmte in huis.
15. Uiteraard werkt een luifel, maar natuurlijke zonwering is stukken sympathieker. Overweeg leilindes te planten.

Onderweg stapeltje handdoeken in de auto
16. Buiten de deur ben je het koelst af in dun katoen.
Eén laagje en liever model 'fladder' dan 'skinny'.
17. Kop onder de kraan is niet nodig. Alleen je polsen onder koud stromend water houden en je hele lijf frist supersnel op.
18. Oude dametjes hebben het helemaal begrepen: paar druppels eau de cologne op een zakdoek of even sprayen met een tasverstuiver en je voelt je direct verkwikt.
19. Geen haar in je nek scheelt klamme toestanden. Naar de kapper dus, of opsteken.
20. Perfecte noodvoorziening in snikhete auto's: flessen bevroren water en badstof handdoeken. Het water ontdooit snel, maar blijft lang koel. Handig: met een natgemaakte handdoek koel je snel het stuur én je nek. Droge exemplaren zijn ideaal als hitte­buffer op (plak)bekleding en in babystoeltjes.

Slapen water in de vriezer
21. Hang natte was in de slaap­kamer te drogen. Dat houdt de lucht vochtiger en koeler.
22. Leg een paar plastic flessen water of koel­boxelementen in de vriezer. 's Avonds zet je ze in een plastic teil in de slaapkamer. Draaiende ventilator ervoor: doe-het-zelf-airco. 23. Bij tropische temperaturen is een ijskoude douche aanlokkelijk, maar uiteindelijk krijg je het er alleen maar warmer van. Lauw water maakt fris en rozig.
24. De beste methode om warme lucht uit de slaapkamer te krijgen en koele erin: zet een raam een klein stukje open en laat een flinke ventilator in de deuropening richting gang blazen.
25. Warme lucht stijgt op dus je zoon met hoogslaper kan z'n matras beter een paar dagen op de grond leggen. En is de slaapzolder een oven? Beneden op de bank slaapt het deze keer lekkerder.
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.