RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Illustratie: Hannah Barrow

BN_header-luchtjes.jpg

Eau de maison

Sigarettenstank, vieze kattenbak, frituurwalm: als de ramen opengooien niet helpt, is het tijd voor deze simpele, welriekende maatregelen.

 

DIY Luchtverfrisser:
Genoeg van die penetrante,  chemische luchtverfrisser? Maak ’m zelf: doe een scheutje wodka – ja, echt – in een lege spuitfles en meng er een druppel of 20 etherische olie door, zoals sinaasappel of ylang ylang. Schenk er met een trechter 500 ml gekookt en afgekoeld water bij. Schudden, sprayen en het hele huis ruikt verrukkelijk.  

Woonkamer
• Feestje gehad met veel rokers? Vul voor je gaat slapen een paar schaaltjes met schoonmaakazijn en zet ze op een kast: azijn absorbeert vieze (sigaretten)lucht.
• Ruikt de hond wel erg nadrukkelijk naar hond? Vaak helpt het om op ander voer over te stappen, en sowieso alleen hondenvoedsel – dus geen kliekjes – te geven.
• Algemene muffigheid verdwijnt door verwarmingsbakjes te vullen met water en een paar druppels etherische (citrus)olie.

Gang
• Is de kattenbak al van verre te ruiken terwijl je ’m wel regelmatig schoonmaakt, dan is-ie misschien aan vervanging toe: als het kunststof (door kattennageltjes) beschadigt, krijg je de geur er nauwelijks meer uit. Overweeg een exemplaar met een deurtje te kopen en zorg dat er een koolstoffilter in zit. Ook klontvormende korrels helpen.
• Vloeren kruimelvrij, maar een onbeschrijflijke stofzuigermeur? Meteen vervangen die zak, en als eerste een laagje waspoeder opzuigen. Dan ruikt de volgende zuigronde alles naar bloemetjes.
• Stinkschoenen frissen op als je ze volstopt met kranten: die nemen zweet op. Blijven ze rieken? Stop ze in een plastic zak en leg ze een nacht in de vriezer: bacteriën dood, stank weg.

Wc
Effectief tegen poeplucht en nog milieuvriendelijker ook: huisgemaakte wc-verfrisser. Doe ongeveer 50 gram zuiveringszout oftewel baking soda (o.a. te koop bij de drogist) in een glazen potje. Voeg zo’n 8 druppels essentiële olie toe, dennen is natuurlijk een klassieker. Voor nog meer frisheid meng je er wat gedroogde rozemarijn door. Draai de deksel erop en sla er met behulp van een spijker en een hamer een paar gaten in. Voilà: het potje verspreidt een aangenaam aroma én absorbeert de vieze lucht. Het enige wat je nog hoeft te doen, is af en toe even omschudden.


Keuken

• Het ruikt nooit meer naar smoezelige snackbar als je na het frituren of gourmetten een beetje koffie of kaneel in een laagje water laat pruttelen in een pannetje op het fornuis.
• Steek kaarsen aan voor je achter het fornuis gaat. Dat helpt tegen weeïge kookluchtjes.
• Nieuwe routine: in een verse vuilniszak een laag soda strooien. Als je de afval-emmer ook nog regelmatig schoonmaakt, zal-ie niet zo snel meer gaan stinken.
• IJskast brandschoon, camembert hermetisch afgesloten en toch een smerige walm? Zet er een schaaltje droge havermout of gemalen koffie in.

Slaapkamer
Ramen of roosters standaard een stukje open laten staan, blijft de beste remedie tegen bedomptheid, maar er zijn ook kamerplanten die bekendstaan om hun luchtzuiverende eigenschappen. Een sanseveria is perfect voor in de slaapkamer, omdat-ie maar weinig licht en water nodig heeft. Lavendelzakjes, stukjes zeep en nagenoeg lege parfum-flesjes zijn prima middelen om klerenkasten fris te houden. Blijft het muf ruiken, dan kan vocht het probleem zijn en helpt het om de kast altijd op een kier te laten staan en/of stukken stoepkrijt in de hoeken te leggen: krijt is een natuurlijke vochtvreter.