RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst Niki Rap | Illustratie: Kwennie Cheng

banner-bad-hand-wit.png

10 rotklusjes in het huis zo gepiept

Ramen lappen, die vette afzuigkap aanpakken, een berg was vouwen: daar kun je flink tegenop zien. Met deze trucs klaar je fluitend alle vervelende karweitjes.

VUILNISBAK SCHOONMAKEN.
Gaat het handigst buiten, met een hogedrukspuit of tuinslang. Maar in de douche of het bad gaat 't ook prima. Doe er een scheutje chloor of Dettol in en spuit schoon met (zo heet mogelijk) water. Goed laten drogen, krant en een handje waspoeder onderin en voilà: blinkend en welriekend.

RAMEN LAPPEN.
Lukt voortaan snel en streeploos als je het doet op een grijze dag en een dopje spoelglans toevoegt aan heet water. Sponzen en droogtrekken. Een dopje autoshampoo in het water is nog beter: dan ‘pakt’ de regen voortaan niet meer.

STINKENDE WC AANPAKKEN.
Grondig gepoetst en toch nog een oude-trein-pieslucht? Doe een scheut schoonmaakazijn op een doek en poets daarmee de pot, bril en tegels. Afnemen met een natte doek en een halve fles schoonmaakazijn in de pot gooien. Nachtje in laten trekken, doorborstelen en het ruikt weer naar bloemetjes.

LEGO EN BADSPEELGOED BOENEN.
Hoeft niet meer: doe de blokjes en eendjes in een kussensloop of wasnet in de wasmachine of vaatwasser. En voortaan badspeeltjes leegknijpen en goed laten drogen na elk gebruik. Dat gaat bijna vanzelf als je ze in een boodschappennetje aan de kraan uit laat druipen.

STOFZUIGERZAK VERVANGEN.
Slaagt zonder stofwolk in je gezicht te krijgen als je eerst het gat in de zak afplakt met (duct)- tape voor je de zak eruitpakt. Zakloze stofzuigers leeg je bij voorkeur buiten: houd diep in de kliko en schud rustig leeg.

WAS VOUWEN.
Wordt een eitje met een vouwbord: daarmee vouw je shirts en broeken in seconden in hetzelfde formaat zodat ze boetiek-fähig de kast ingaan. Kijk op Marktplaats of bij Blokker voor een nieuw exemplaar rond een tientje of fabriceer er zelf een met hulp van YouTube: typ 'folding board tutorial' in en je bent in no time een vouwprofessional.

AFZUIGKAP ONTVETTEN.
Olie bestrijd je het best met olie: doe een klein beetje (zonnebloem)olie op een stuk keukenpapier en wrijf daar de kap mee schoon. Haal er daarna nog een droog stuk keukenpapier overheen en hij spiegelt je weer tegemoet. Werkt ook bij een vettig fornuis.

TOSTI-IJZER ONTKAZEN.
Dit is een kwestie van een nieuwe routine invoeren: stekker eruit en natte keukenrol op de nog warme platen leggen als je tosti klaar is. Dichtklappen, tosti eten, daarna veeg je de kaasresten zo weg.

LUXAFLEX ONTSTOFFEN.
Verloopt pijnloos als je je hand in een sok steekt en daarmee strook voor strook behandelt. Zijn ze plakkerig, dan doe je de sok in water met een scheut allesreiniger.

BAD SCHOONMAKEN
De badkuip blijft glanzen als je 'm regelmatig schoonmaakt met een mengsel van zout, schoonmaakazijn en karnemelk. Douchegordijnen worden weer schoon in de wasmachine op 30°.