RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Illustratie: Petra Baan

BN_schoonhouden-koelkast.jpg

Coole schoonmaaktips

Plakkende planken, nare luchtjes en een ijsvlakte in het vriesvak? In drie simpele stappen is de ijskast weer fris, blinkend, welriekend en strak georganiseerd.

 

1. Uitruimen – in de koelbox of weg ermee.

Zet de temperatuur van de ijskast op nul en/of trek de stekker eruit.
• Ontdooi de vriezer, dat gaat sneller als je er een bak warm water inzet.
• Gooi weg wat niet meer goed is – of nooit meer op komt.
• Bewaar alles dat koud moet blijven in een koelbox of buiten als de temperatuur laag genoeg is. Of parkeer ’t in de ijskast van de buren.
• Trek plankjes, lades en rekjes eruit.
• Leg een paar theedoeken onderin om lekkage te voorkomen

2. Soppen – wattenstaafjes paraat Vrijstaande ijskasten schuif je opzij, zodat je met de stofzuiger het rooster aan de achterkant kunt uitzuigen.

• Was alle losse onderdelen af.
• Poets de binnenkant van de ijskast en het vriesvak met een heet sopje van allesreiniger of soda (ongeveer twee eetlepels op een emmer water).
• Neem alles af met schoon water en droog grondig met een theedoek.
• Afsluitrubbers worden weer brandschoon met behulp van een wattenstaafje en flink heet water.
• Check het afvoergaatje in de achterwand. Dat kan verstopt raken met stinkprut. In dat geval: even een satéprikker erdoorheen halen.
• Zet de ijskast weer aan en ruim ’m in als-ie weer op temperatuur is: 4°C is het perfecte gemiddelde.

3eieren

3. Bijhouden – een appel tegen stinkbrie

Gemorste zooi op planken of in de deur poets je voortaan snel en simpel weg met een kant-en-klaar vochtig (desinfecterend) doekje.
• Plan vanaf nu minimaal één keer in de drie maanden een grote ijskastbeurt in. Mooi zakgeldklusje voor je puber misschien?
• Geen Franse kaas- of andere etensmeur meer? Leg een doorgesneden appel in de koelkast. Een halve citroen werkt ook, net als een ongebruikte koffiepad of theezakje. Wel wekelijks vervangen.
• Schraap de randen van de vriezer regelmatig met een plastic (geen scherp metaal!) ijskrabbertje schoon.
• Toe aan een nieuwe koel-vriescombi? Overweeg de aanschaf van een no frost exemplaar: zo’n automatisch ijsvrij apparaat scheelt veel energie en ontdooistress.

 

Negeer het eierrekje

Een ijskast kent verschillende temperatuurzones. Standaard is het onderin het koudst en bovenin het warmst. Spullen blijven langer vers als je daar rekening mee houdt.

DE IDEALE INDELING: De groentelades gebruik je – what’s in a name? – voor groente, maar ook voor verse kruiden en fruit. Bananen en andere tropische vruchten zijn beter af in de fruitschaal. Komkommers, tomaten en paprika kunnen ook beter niet in de ijskast; scheelt meteen plek. Op de onderste plank komen vlees en vis, en in het midden kliekjes, melk, yoghurt en aangebroken potjes, zoals augurken of appelmoes. Bovenin reserveer je voor kaas en ongeopende pakken vruchtensap, en de deur is voor open flessen en pakken drank, sauzen zoals ketchup of mayo, en boter. Eieren laat je het liefst in de doos. Zo voorkom je dat je eitje opeens naar zalm smaakt (eierschalen nemen makkelijk geur op).