RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: José Rozenbroek | Fotografie: Teska Overbeeke

BN_Marie-Kondo.jpg

De kunst van het opruimen

Telefoon voortdurend zoek, stapels kleren op een stoel en altijd maar je sleutels kwijt. De meeste sloddervossen zouden het liefst transformeren tot ordelijke types. Zo ook José Rozenbroek die tegenwoordig in de ban is van opruim­goeroe Marie Kondo.

Ik ben een rommelkont. Weliswaar een rommelkont die door de jaren heen heeft geleerd hoeveel fijner het woont en leeft in een georganiseerd, opgeruimd en schoon huis.

Een huis waar alles een vaste plek heeft en waar je niet, als je ’s ochtends je bed uitkomt, meteen struikelt over drie paar schoenen. Dus heb ik mezelf aangeleerd om regelmatig op te ruimen. En gelukkig heb ik een fantastische hulp, Petr, die me bijstaat in de strijd tegen rommel en vuil en die - vooruit, ik geef het toe - het meeste werk verzet. Maar doe niet mijn kastdeuren open, want dan wordt mijn ware aard onthuld. In de eeuwige strijd tegen deze karakterfout krijg ik nooit genoeg van opruimtips, opruimboeken, opruimsites. En daarom ben ik in de ban van Marie Kondo.

Ik ben niet de enige fan van deze Japanse opruimgoeroe met haar lieve gezichtje en haar meedogenloze opruimmethoden. Kondo is hot. Van haar boek Opgeruimd! zijn inmiddels meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht over de hele wereld. In Japan, waar Marie Kondo een opruim-adviesbureau runt met een wachtlijst van heb-ik-jou-daar, is ze een ster. Marie is al aan het opruimen sinds ze een meisje van vijf was: ze ruimde niet alleen haar eigen kamertje op, maar ook die van haar broer en zus, de huiskamer en de keuken. Gaandeweg heeft ze haar methoden en achterliggende filosofie verfijnd en aangescherpt tot de KonMarie-methode. Zelf ben ik nog niet zo lang een leerling van de KonMarie-methode, en ik heb nog niet de tijd gevonden om alle stappen van haar leer te doorlopen, maar als ik haar boek lees, jeuken mijn handen. Nu vraag je je vast af: wat maakt Marie Kondo anders dan andere opruimgoeroes? Waarom is de KonMarie-methode zo uniek? Ik leg het uit in tien heldere stappen. Marie zou trots op me zijn.

 

BA_600x120_RAD_stopper_site
 • 1.-Marie-Kondo.jpg
  1. Ruim op per categorie en niet per kamer of kast

  Marie is radicaal

  De meeste opruimmethoden adviseren om per kamer op te ruimen. Of per kast. Of per lade. Beetje bij beetje, om niet gefrustreerd te raken. Marie zegt: doe het radicaal, anders blijf je de rest van je leven opruimen. En doe het per categorie. Ruim eerst al je kleren op, dan al je boeken. Vervolgens alle paperassen, en dan de spulletjes die je ‘gewoon daarom’ hebt: komono noemen ze die in Japan. Als je dit hebt volbracht, kun je ook de laatste en moeilijkste categorie aan: spullen met emotionele waarde.


 • 2.-Marie-Kondo.jpg
  2. Neem met dankbaarheid afscheid van spullen waar je niet meer blij van wordt.

  Marie is Japans en zen. 

  Ze denkt dat in elk ding een ziel schuilt. Ook in de dingen die je straks misschien weg gaat gooien. Daarom zegt ze: neem elk item in je handen en vraag je af: wat voel ik erbij? Geeft deze blouse, dit boek of frutsel me een spark of joy? Geeft het me een vreugdevol gevoel? Nee? Dank het dan voor de bewezen diensten. En doe het vervolgens weg.


 • 11.-Marie-Kondo.jpg
  3. Heb respect voor je spullen

  Marie voedt je op

  Als ik mijn klerenkasten opendoe, zie ik rommelige, scheve stapels. Of ik zie helemaal geen stapeltjes meer, maar kleren die haastig en slordig erin zijn gefrommeld. Marie zegt: al die spullen die je ooit hebt gekocht en waar je toen zo blij mee was: verdienen zij zo’n respectloze behandeling? Jouw sokken die zo hard moeten werken, denk je dat ze blij zijn om tot een balletje te worden opgepropt? Met die gedachte in mijn achterhoofd voel ik me beschaamd als ik nu in mijn kast kijk. En jeuken mijn handen om aan de slag te gaan.


 • 3.-Marie-Kondo.jpg
  4. Volg haar regels nauwkeurig op.

  Sjoemel niet

  En ze wil dat je haar regels precies opvolgt en niet zo maar een beetje. Begin met je kleren, zegt ze. Heb je heel veel kleren, ruim dan per categorie op. Neem eerst al je boven­kleding: truien, shirts, bloesjes en andere tops (gemiddeld rond de 160 stuks, weet Marie). Kam al je kasten, laden, was- en strijkmanden uit, zodat je zeker weet dat je geen enkel stuk bent vergeten. Gooi ze allemaal op een grote hoop op de grond. Neem elk stuk één voor één in je handen en vraag je bij alles af: word ik er blij van? Houd alleen de kleren waar je écht, écht van houdt, die je een glimlach en een warm gevoel ontlokken. Je zult zien: dat zijn er precies genoeg. Als je klaar bent met je tops begin je met de volgende categorie: je broeken en rokken. Vervolgens pak je de kleren aan die moeten hangen, en dan je sokken, ondergoed, handtassen en dergelijke, accessoires, kleding voor bijzondere gelegenheden (zwempakken, sport- en avondkleding), schoenen. Doe het in precies deze volgorde. Je zult zien dat je er plezier in zal krijgen.


 • 21.-Marie-Kondo.jpg
  5. Geen smoesjes

  Marie houdt niet van huiskleding

  Een van haar regels en voor mij een eye-opener: denk niet bij al die ouwe shirtjes, pillende truien en uitgelubberde broeken: o, die kan ik thuis nog wel dragen. Want in negen van die tien gevallen draag je ze niet thuis. Op deze manier stel je alleen maar uit om kleding waar je niet blij van wordt weg te gooien. En trouwens: waarom zou je in je kostbare vrije tijd kleding dragen waar je niet gelukkig van wordt?


 • 4.-Marie-Kondo.jpg
  6. Niet hangen maar vouwen

  Marie is dol op vouwen

  Als je je kleding hebt uitgezocht – vaak blijft er een kwart tot een derde over, zo weet Marie uit ervaring – moet je die opbergen. Heb je niet veel kastruimte? Dan kun je je kleren beter opvouwen dan ophangen; dat bespaart veel ruimte. Daarnaast ziet Marie nog een groot voordeel: als je vouwt, pak je elk kledingstuk vast. Terwijl je je handen over de stof laat gaan, draag je energie over. Dit heeft volgens Marie een positief effect op onze kleding. Als je de stof vouwt, gladstrijkt en straktrekt, krijgt die veerkracht en glans. Een shirt dat goed en netjes is opgevouwen, laat zien dat je met liefde en aandacht voor je kleren zorgt.


 • 31.-Marie-Kondo.jpg
  7. Vouwen en opbergen doe je verticaal.

  Marie is best eigenaardig en dozen zijn tof

  Zo kun je haar opberg- en vouwmethoden uniek noemen. Haar geheim is dat ze kleding in staande positie opbergt. Want Marie houdt niet van stapels; die worden alleen maar slordig op den duur. Daarvoor moet elk kledingstuk een eenvoudige gladde rechthoek worden. Zorg dat je het zo vaak vouwt dat het gevouwen kledingstuk rechtopstaand net zo hoog is als de la of de doos waarin je het opbergt (Marie is dol op dozen om dingen in op te bergen). Het is even oefenen, maar het eindresultaat mag er zijn.


 • 7.-Marie-Kondo.jpg
  8. Hang alle kleren op die eruitzien alsof ze liever hangen.

  Marie doet veel op gevoel

   

   

  En alhoewel ze liever vouwt dan hangt, zijn er nu eenmaal kleren die liever hangen. Zoals jurken, colberts, pakken, bloesjes. Haar geheimtip: hang de kleren zo dat je een opwaartse lijn naar rechts krijgt, een stijgende pijl als het ware. Lijnen die rechts omhooggaan, stellen mensen op hun gemak, zegt ze. Hang daarom zware, lange en donkere kledingstukken links en de lichte, korte en dunne kledingstukken rechts. Hang ze per categorie op: uiterst links de jassen, dan jurken, colberts, broeken, rokken, bloesjes. Marie is ervan overtuigd dat een kast die zo is ingedeeld, meer energie uitstraalt. Je zult zien: je wordt verliefd op je kast.


 • 5.-Marie-Kondo.jpg
  9. Geef alles een eigen plek

  Marie houdt niet van zoeken

  Daarom krijgt bij haar thuis alles een vaste eigen plek. En dan bedoel ik ook álles. Van kleren, schoenen en yogamatjes tot koffers, rekeningen en tijdschriften en ouwe elastiekjes. Het kost misschien even tijd om te bedenken welke plek je je spullen geeft, maar als je er eenmaal aan gewend bent, grijp je nooit meer mis. En zul je nooit meer kostbare tijd verspillen aan panische zoekacties.


 • 8.-Marie-Kondo.jpg
  10. Omring jezelf met spullen waar je gelukkig van wordt.

  Marie heeft het beste met je voor

  Ze is ervan overtuigd dat wanneer je eenmaal je huis en kasten hebt opgeruimd je een gelukkiger mens bent geworden. En alhoewel ze streng is (does it really give you a spark of joy?) zegt ze gelukkig ook dat ieder mens het recht heeft op een paar nutteloze, versleten, maar o zo dierbare items. Voor haar is dat een oud T-shirtje met een paar lieve oogjes van een Japanse mascotte erop, waarvan ze elke keer weer hartstikke blij wordt. Ze zegt: koester de paar dingen die je écht dierbaar zijn, en ruim de rest op. Doe het snel, want dan is dat ook maar weer gebeurd. Want opruimen zélf is niet het doel in het leven. Meer weten? Lees Opgeruimd!, De manier orde en rust in je leven te brengen (uitgeverij Lev., € 18,95)