RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: José Rozenbroek | Fotografie: Teska Overbeeke

BN_Marie-Kondo.jpg

De kunst van het opruimen

Telefoon voortdurend zoek, stapels kleren op een stoel en altijd maar je sleutels kwijt. De meeste sloddervossen zouden het liefst transformeren tot ordelijke types. Zo ook José Rozenbroek die tegenwoordig in de ban is van opruim­goeroe Marie Kondo.

Ik ben een rommelkont. Weliswaar een rommelkont die door de jaren heen heeft geleerd hoeveel fijner het woont en leeft in een georganiseerd, opgeruimd en schoon huis.

Een huis waar alles een vaste plek heeft en waar je niet, als je ’s ochtends je bed uitkomt, meteen struikelt over drie paar schoenen. Dus heb ik mezelf aangeleerd om regelmatig op te ruimen. En gelukkig heb ik een fantastische hulp, Petr, die me bijstaat in de strijd tegen rommel en vuil en die - vooruit, ik geef het toe - het meeste werk verzet. Maar doe niet mijn kastdeuren open, want dan wordt mijn ware aard onthuld. In de eeuwige strijd tegen deze karakterfout krijg ik nooit genoeg van opruimtips, opruimboeken, opruimsites. En daarom ben ik in de ban van Marie Kondo.

Ik ben niet de enige fan van deze Japanse opruimgoeroe met haar lieve gezichtje en haar meedogenloze opruimmethoden. Kondo is hot. Van haar boek Opgeruimd! zijn inmiddels meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht over de hele wereld. In Japan, waar Marie Kondo een opruim-adviesbureau runt met een wachtlijst van heb-ik-jou-daar, is ze een ster. Marie is al aan het opruimen sinds ze een meisje van vijf was: ze ruimde niet alleen haar eigen kamertje op, maar ook die van haar broer en zus, de huiskamer en de keuken. Gaandeweg heeft ze haar methoden en achterliggende filosofie verfijnd en aangescherpt tot de KonMarie-methode. Zelf ben ik nog niet zo lang een leerling van de KonMarie-methode, en ik heb nog niet de tijd gevonden om alle stappen van haar leer te doorlopen, maar als ik haar boek lees, jeuken mijn handen. Nu vraag je je vast af: wat maakt Marie Kondo anders dan andere opruimgoeroes? Waarom is de KonMarie-methode zo uniek? Ik leg het uit in tien heldere stappen. Marie zou trots op me zijn.

 

BA_600x120_RAD_stopper_site
9. Geef alles een eigen plek

datum indiening: wo 17 feb 2016, 16:45

Marie houdt niet van zoeken

Daarom krijgt bij haar thuis alles een vaste eigen plek. En dan bedoel ik ook álles. Van kleren, schoenen en yogamatjes tot koffers, rekeningen en tijdschriften en ouwe elastiekjes. Het kost misschien even tijd om te bedenken welke plek je je spullen geeft, maar als je er eenmaal aan gewend bent, grijp je nooit meer mis. En zul je nooit meer kostbare tijd verspillen aan panische zoekacties.

5.-Marie-Kondo.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.