RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: The Beauty Republic

bn_huidenhaar.jpg

Haar en huid herstelplan

De zomer komt er aan. En dan is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Straks zit de vakantie erop, je bent lekker uitgerust en bruin geworden. Dat ziet er goed uit, maar je huid heeft van die zon wel schade opgelopen. En je haar ook. Tijd voor herstelwerkzaamheden.

 

Tip2

 

Tip1

De zon is de grootste boosdoener waar het huidveroudering betreft. UV-stralen dringen diep in de huid door, breken er collageen af en drogen de huid uit. UV pik je niet alleen op tijdens een strandvakantie. Ook als je in de auto zit of als het bureau waaraan je werkt voor een raam staat, is er sprake van blootstelling aan de zon, ook al is die tweedegraads. Planten en (de meeste) dieren hebben een enzym, photolyase, dat beschermt tegen UV-schade. Maar mensen missen dit enyzm, helaas. Wij hebben wel enzymen die lichte zonneschade kunnen herstellen, maar we verbranden in de zon als ons DNA te beschadigd raakt om de boel te herstellen. Dat zal een boom niet overkomen. De huidcellen sterven af, de huid verslapt en krijgt rimpels. Wetenschappers hebben chronische zonneschade in verband gebracht met DNA-mutaties die leiden tot huidkanker, een steeds vaker voorkomende vorm van kanker.

Optelsom

Een mens krijgt gemiddeld 10 uur per week aan UV-blootstelling binnenshuis. Ook TL-licht en gewoon daglicht binnen bevatten UV. Tel daar 7 uur UV-straling buitenshuis zonder zonbescherming bij op (op een terrasje tussen de middag, op de fiets als je boodschappen doet, noem maar op) en je zit aan zo’n 17 uur UV per week. Dat is hezelfde als een lang weekend aan het strand zonder zonnebrandcrème. En ja, UV-straling gaat door wolken heen!

Hulp van binnenuit

Intrinsiek verouderen is veroudering van binnenuit, door DNA-beschadiging. Zon activeert vrije radicalen in de huid, een soort PAC-mannetjes die de huid van binnenuit beschadigen. DNA-schade voel je niet, maar is er wel. Alleen als je verbrandt, is er een duidelijk signaal. Er zijn cosmeticamerken die beweren DNA-schade te herstellen met ingekapselde enzymen, die de huid in gefietst worden met behulp van liposomen (bolletje gevuld met ingrediënten). Het gaat dan om enzymen uit bijvoorbeeld blauwe algen, die photolyase activeren. Om je DNA te beschermen zitten er vaak anti-oxidanten in zo’n product, zoals granaatappelextract of groene thee-extract. Of deze producten werken is niet bewezen. Het best is dus preventief te smeren met een crème met zonnefilters.

Hulp van buitenaf

Extrinsieke veroudering is veroudering aan de buitenkant, de zichtbare rimpels en vlekken die de zon oplevert na het zonnebaden. De huid verdikt iets in de zon om zich te beschermen tegen UV, maar op lange termijn wordt de huid door zonneschade dunner. Dat betekent: sneller rimpels, beschadigingen en zichtbare bloedvaatjes, vooral in het gezicht (couperose). Na je dertigste verjaardag ontstaan er ook pigmentvlekjes. Vandaar dat niet alleen een spf aan te raden is, maar ook een speciaal product tegen pigmentvlekjes dat het pigment afbreekt en zorgt dat nieuwe vlekjes, die onderhuids al wachten, minder zichtbaar zijn. Goed advies Dermatologen raden aan het hele jaar een spf te gebruiken, dus ook in de winter, maar dan een lage factor 15. UV-bescherming is feitelijk de beste anti-rimpelcrème.

Droge huid? Hydrateren!

Aftersunproducten bevatten vaak verkoelende ingrediënten, die de warmte uit de huid halen, zodat die verder geen schade kan aanrichten. Behalve UV-stralen blijken namelijk ook infrarood-stralen, die de huid opwarmen, in de diepere huidlagen slecht te zijn. Ze richten er evenveel schade aan als UV-A en zorgen voor rimpels. De zon droogt de huid uit, dus is het zaak na de zomer veel te smeren met een product dat hyaluronzuur bevat, de - nagebootste - lichaamseigen vochtverzorger (zoals de Hyalurion Filler dagcrème van Eucerin, € 25,50 bij de apotheek en de Bio Revitalizing Face Cream van Collistar, € 50,75 bij de parfumerie). Als de huid zo droog is dat hij jeukt of schilfert, is het natuurlijke beschermingslaagje aangetast. Dan kan een product met Urea helpen (bijvoorbeeld van Eucerin, de Hyal Urea Nachtcrème € 23,43 bij de apotheek).

Wat kan de dermatoloog voor je doen?

Is het heel erg gesteld met je huid na de zomer, vraag dan de huidarts of dermatoloog naar Hyaluzonzuurinjecties (ander woord fillers), waar de huid enorm van kan opknappen als het door een professional wordt gedaan. Je huid wordt er voller, soepeler en gladder van. De dermatoloog kan ook een laserbehandeling uitvoeren tegen rimpeltjes en pigmentvlekjes, of een IPL (Intense Pulsed Light) -behandeling aanraden tegen rode haarvaatjes. Hij kan bovendien een huidscan maken en vlekjes beoordelen die je niet helemaal vertrouwt omdat ze jeuken of groeien. +

5BA_600x120_RAD_stopper_site
Sluiten

INHOUDSOPGAVE