RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: José Rozenbroek | Fotografie: iStockphoto

fotovanmooimakers.png

Een milde mooimaker

Je kent de basisregels van huidverzorging wel: je moet altijd je gezicht schoonmaken én een crème met zonbescherming gebruiken. Maar er is meer dat je kunt doen om je huid er jonger uit te laten zien, zoals een exfoliant gebruiken.

Veel vrouwen die ouder worden, staren zich blind op de lijntjes en de rimpeltjes die zoetjesaan verschijnen, en die in de loop der jaren met de beste wil van de wereld niet meer weg te poetsen zijn. Toch gaat het niet alleen om lijnen en rimpels die je ouder doen lijken. Een frisse, egale, zacht glanzende huid doet je jaren jonger ogen. Vergelijk maar eens de huid van een jong meisje met die van haar moeder of oma; dan zie je meteen dat het verschil ook in een vlekkeloze teint zit.

Een egale, gezonde huid behoud je door zo min mogelijk zonschade op te lopen: te veel zon maakt dat er in de loop der jaren vlekjes en sproetjes verschijnen, en dat de huid dof wordt. Maar ook je dagelijkse reiniging en verzorging van de huid kan een wereld van verschil maken.

 

Maak het volgende 5-stappenplan tot je dagelijks verzorgingsritueel.

 

Stap 1

Maak elke avond je huid schoon met een milde, vloeibare reiniger die niet of nauwelijks schuimt. Spoel af met lauwe water.

 

Stap 2

Met wat toner (ziet er uit als een watertje) op een wattenschijfje haal je de laatste restjes cleanser weg.  In een goede toner zitten vochtbinders, ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten die je huid verfraaien en voeden. Mijd toners die ‘tintelen’, die beloven je poriën te sluiten (’adstringerend’), die lekker ruiken of die vol zitten met zogenaamd ‘eerlijke’ ingrediënten als mint of citrus. Dat soort beloften zijn vaak loos en al die hulpstoffen kunnen je huid alleen maar irriteren.

 

Stap 3

Stap drie kent bijna niemand: exfoliëren. Met een exfoliant haal je de dode huidcellen weg die zich voortdurend ophopen op je gezicht. Als je die niet regelmatig verwijdert, kan je huid er dof en vaal uit gaan zien. Ook krijg je eerder last van puistjes en mee-eters, omdat ze je poriën kunnen verstoppen. Gebruik geen scrubs met korreltjes die dode huidcellen wegslijpen en waardoor je huid beschadigd kan raken. Exfolianten zijn ‘hydroxyzuren’. Afhankelijk van je huid gebruik je een AHA- of een BHA- exfoliant (je hebt ook nog PHA’s; voor de heel gevoelige huid). AHA ‘s worden ook wel fruitzuren genoemd en zijn zeer geschikt voor de droge en door de zon beschadigde huid. Het maakt dat je huid gaat stralen en beter vocht vasthoudt. Zoek een product met 5 tot 8 procent glycolzuur: te weinig glycolzuur doet niks, te veel is te agressief voor je huid. Melkzuur is een andere bekende AHA.

BHA is salicylzuur en geschikt voor de vette en onzuivere huid, omdat het doordringt tot in de poriën en daar opgehoopt talg oplost; ideaal dus als je last hebt van mee-eters en gerstekorrels. Zoek een product met een concentratie salicylzuur van 0,5 tot 2 procent. Hoge concentraties worden gebruikt voor het verwijderen van wratten en eelt. Smeer zulk agressief spul nooit op je gezicht. Zo’n AHA of BHA-exfoliant  breng je op je huid aan na de cleanser en de toner; je hoeft het er niet meer af te halen. 

Voor de meeste mensen die niet gewend zijn om ingrediëntenlijsten te lezen en te begrijpen, is het moeilijk om in de drogist of parfumerie de juiste, betaalbare producten te kiezen. De huiddeskundigen Jetske Ultee en Paula Begoun bestuderen op wetenschappelijke wijze de huid en nemen huidproducten onder de loep. Op dr.jetskeultee.nl en paulaschoice.nl. vind je alle mogelijk informatie over wat nu wel en wat niet werkt en worden heel wat beloften naar het rijk der fabelen verwezen. Ze hebben ook allebei een eigen productlijn: die van Jetske heet Uncover;  die van Paula Paula’s Choice. Beiden hebben onder andere  exfolianten in hun productlijn. Omdat exfolianten de huid kunnen irriteren, moet je het gebruik langzaam opbouwen. 

Stap 4

Smeer ‘s ochtends en ‘s avonds een moisturizer op je gezicht. Dat hoeft niet per se een specifieke nacht- of dagcrème te zijn; als het maar een crème of olie is die het vocht in je huid zoveel mogelijk vasthoudt. Een moisturizer kan overigens nooit rimpels weghalen, hooguit minder laten opvallen: rimpeltjes en lijnen springen meer in het oog als de huid erg droog is. In een goede vochtinbrenger zitten stoffen die iets extra’s voor je huid doen en die het ontstaan van nieuwe rimpels of pigmentvlekken tegengaan, zoals bijvoorbeeld vitamine C en E. Koop in ieder geval nooit een crème in een open potje, omdat sommige werkzame stoffen als vitamine C niet goed tegen zuurstof kunnen en vervliegen zodra je het deksel van het potje draait. Zonde van je geld! Gebruik dus altijd een product met een pompsysteem of in 

 

Stap 5

Gebruik elke dag, ook in de winter en ook als het bewolkt is, een zonnebrandcrème (of een dagcrème met een zonnebrandfactor). Die beschermt je tegen de grootste boosdoener op huidverouderingsgebied: de zon. 
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.