Radar+ Online

Word Abonnee

Tekst: José Bernaerts

Cosmetische-chirurgie.jpg

Fillertje hier, botoxje daar

Het lijkt inmiddels heel gewoon om iets aan je uiterlijk te laten doen, gezien de ruim 100.000 cosmetische ingre­pen die elk jaar worden uitgevoerd in Nederland. Jammer dat de kwaliteit van de zorg niet overal ­gegarandeerd is. Dat heeft misschien te maken met het feit dat iedere basisarts zich ­c­osmetisch chirurg mag noemen.

banner-los-nummer-vernieuwd

Gesponsorde real life soaps op tv als Het Lelijke Eendje en Make me beautiful eindigen altijd goed. Er wordt met geen woord gerept over (eventueel) nare lichamelijke en psychische gevolgen van zo’n ingreep, laat staan over de risico’s. De overheid kijkt inmiddels over de schouders van de klinieken mee: er liggen voorstellen bij de Tweede Kamer om puur esthetische ingrepen beter te regelen.

Zo (on)tevreden zijn we
Vrouwen die een cosmetische operatie ondergaan zijn over het algemeen (88 procent) tevreden met het resultaat. Twaalf procent heeft er achteraf spijt van. Als belangrijkste reden voor de teleurstelling noemen zij de gebrekkige eigen voorbereiding en matige voorlichting door arts of kliniek. Dit zijn enkele conclusies van het eerste Nationale Beauty Onderzoek (NBO), dat recent is gehouden onder 3581 vrouwelijke abonnees van de website newbeauty.nl. Wat de gebrekkige voorbereiding betreft, hebben de respondenten een punt. Vrouwen doen gemiddeld twee jaar over het traject van nadenken over een behandeling tot aan de daadwerkelijke behandeling; de ontevreden vrouwen oriënteren zich gemiddeld korter dan een jaar. Volgens de website ietsmooier.nl, dat ook onderzoek deed, hecht 86 procent van de respondenten meer waarde aan informatie en tips van mensen die er ervaring mee hebben, dan aan overige bronnen. Daarnaast is online struinen naar informatie over cosmetische ingrepen populair. De vraag is hoeveel wijzer je daarvan wordt. Zijn de beschreven ervaringen niet gefilterd, de voor- en na- foto’s niet gemanipuleerd? En: iedereen is uniek, en wat voor de een geldt, hoeft niet voor een ander te gelden.

Hoe veilig is het?
Iedere basisarts mag zich zomaar cosmetisch chirurg ­noemen; het is geen wettelijk erkende ­beroepsaanduiding. Dat weten maar weinig cliënten, en ook verder is de ­voor­- lichting vaak gebrekkig, blijkt uit een recente, zeer kritische ­rapportage van de Inspectie voor de Volksgezondheid over twintig privéklinieken. In de helft van de klinieken blijken alleen basisartsen werkzaam te zijn, en vaak werken er mensen die zich verpleegkundige noemen, maar dat helemaal niet zijn. Bovendien: een ingreep brengt altijd risico’s met zich mee. Er kunnen infecties ontstaan, er kan iets misgaan met de verdoving, er kan een allergische reactie optreden. De ­leidraad van de Rijksoverheid is daarom een betere raadgever dan de buurvrouw van je nicht of een ­artikel in een glossy tijdschrift. Check je risico’s dus eerst via rijksoverheid.nl/onderwerpen/cosmetische-ingrepen.
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.