RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Elleke van Duin (Tekstbureau Mevrouw van Dale) FOTOGRAFIE: Wout Jan Balhuizen

_MG_2202_gr_8b_sh.jpg

50+ en nog nooit zo gelukkig geweest

50-plussers hebben letterlijk de tijd van hun leven. Er moet steeds minder, er mag steeds meer. Genieten van kleine dingen is het devies, we zorgen beter voor lichaam en geest en er komt meer tijd voor elkaar.

De gemiddelde 50-jarige heeft meer plezier in het leven en is socialer dan personen die half zo oud zijn. 50-plussers zijn wijzer, minder snel gestrest, minder vaak boos of ongerust, maken zich minder ­zorgen over hun figuur of imago, hoeven minder, mogen en durven meer. En ze hebben meer tijd om te doen wat ze leuk vinden. Uit een groot onderzoek van de New Yorkse Stone Brook University onder ruim 300.000 ­Amerikanen tussen 18 en 65 jaar blijkt dat het leven na je 50ste over het algemeen als leuker wordt ervaren. Ook in Nederland zijn de vijftigers een relatief blije ­generatie. ‘Na je 50ste ervaar je meer vrijheid. De hypotheek is vaak grotendeels of helemaal afbetaald, de carrière staat al lang op de rails, kinderen zijn min of meer goed afgeleverd en het huis uit. Kortom: je kunt je leven inrichten zoals je wilt’, zegt geluksonderzoeker professor Ruut Veenhoven, oprichter van de World Database of Happiness. Hij noemt dit het levensloop-effect. ‘Naarmate we ouder worden, worden we steeds wijzer. Onze levenservaring neemt toe en de beperkingen waarmee we kampten toen we bijvoorbeeld halverwege de dertig waren, nog in de kleine kinderen zaten en die vervelende baan moesten uitzitten, nemen af. Boven de vijftig krijg je meer inzicht en zie je steeds beter of het leven wat je leidt, ook werkelijk bij je past. De opgedane levenswijsheid kun je steeds beter toepassen.”

Isa Hoes: ‘Ik wil een luie vechter zijn’
Dat is precies wat Isa Hoes (50), actrice en auteur van het boek Te lijf, de kunst van het mooi ouder worden ervaart. ‘Ik wil mijn levenservaring beter inzetten. Ik heb al veel bereikt, dat altijd over the top gaan hoeft niet meer. Ik wil nu een luie vechter worden; minder een haantje de voorste zijn, maar wel vooruitgang boeken, meedeinen op de inzet van anderen. Dat kan nu, dat mag.’ Hoes heeft als acteur haar tijd mee. Was je vijftien jaar terug als vijftigjarige alleen nog geschikt voor de rol van grootmoeder of psychiatrisch ­patiënt, nu is de je houdbaarheidsdatum veel langer. Onlangs nog koos Calvin Klein de 73-jarige Lauren Hutton als gezicht voor zijn lingeriecampagne. En Julianne Moore is met haar 55 jaar een van de hotshots van de Pirelli-­kalender dit jaar. Dit heet het generatie-­effect en is volgens Veenhoven een mazzel. ‘50-plussers van nu hebben hun tijd mee. Dankzij de emancipatie werken veel vrouwen en van werken word je nu eenmaal gelukkig. Daarnaast zijn de ­vijftigers van nu fit en ze zien er relatief goed uit; ze weten hoe ze gezond kunnen leven en blijven, én ze weten hoe ze het verouderingsproces kunnen vertragen. Wie niet lekker in zijn vel zit of er behoefte aan heeft, kan terecht bij een psycholoog of een coach. Dat generatie-­effect ­selecteert zich trouwens vanzelf uit. ­Ongelukkige mensen gaan eerder dood.

Karin Kuijpers is mode-, culinair en lifestyle journalist. Ze is al 25 jaar getrouwd, de kinderen zijn sinds een jaar het huis uit. 50-plusser zijn betekent voor haar: minder bezit, meer innerlijk geluk.
‘Jarenlang leefde ik groots en meeslepend. Ik reisde over de wereld om modeshows te verslaan en werd uitgenodigd in sterren­restaurants. Thuis slingerden er dure merk ­tassen, parfums, magazines, koffietafelboeken door het huis. Ik werkte dag en nacht om het allemaal te kunnen betalen. Tot mijn vader begon te dementeren. Daardoor kreeg mijn leven een andere dimensie. Zat ik doordeweeks in een vijfsterrenhotel in Parijs, veegde ik op zondag de etensresten van mijn vaders overhemd in de recreatieruimte van het ­verpleeghuis en huilde ik tijdens wandelingetjes achter zijn rolstoel tranen met tuiten. Intussen verlieten onze kinderen het huis. Vreselijk, dat legenestsyndroom. Opeens moest ik weer alleen met mijn man op vakantie. Fietsen langs de Elbe, vogels kijken op Vlieland. Sputterde ik eerst tegen, gaandeweg leerde ik ervan te genieten. Ik begon ook ommetjes te maken, met vriendinnen of alleen. Vooral ’s morgens, dan kon ik fris en fruitig aan de dag beginnen. Ik leerde steeds beter kijken en genieten van wat ik om me heen zag. Thuis ging ook de bezem erdoor. De koffietafelboeken, de ditjes en datjes, alles ging eruit. Zelfs mijn designer spullen bekeek ik kritisch. Ik gaf veel weg of zette het te koop. Zo ontdekte ik weer wat nieuws; minder bezit zorgt voor meer opluchting. Door de ruimte in huis en in mijn hoofd, was er ook ineens meer tijd. Tijd om met een vriendin naar de film te gaan, of naar de Matthäus Passion met mijn moeder, of met vriendinnen een weekend weg naar een hutje op de hei. Ik bracht een kopje soep naar een zieke buurvrouw en dacht na over vrij­willigerswerk. Ik kreeg een nieuw leven. ­Minder opsmuk vanbuiten, meer geluk van­binnen. Mooi om al die fasen mee te maken. Of ik nou een beter mens ben geworden op mijn 58ste, weet ik niet. Wel meer tevreden. Ik wil nu alleen nog een hond.’ 

Eenvoudigweg vanwege het feit dat als je ongelukkig bent de kans op een ernstige ziekte groter is. Wie gelukkig is, zorgt beter voor zichzelf. Daar moet ik wel bij zeggen: geluk voorkomt eerder dat je ziek wordt, maar het geneest niet en beschermt ook niet tegen doodgaan.’

Gelukkig met jezelf, niet per se met een partner
Hoes merkt ook dat ze nu een stuk zuiniger op haar lichaam is dan vroeger. ‘Ik wil liever worden voor mijn lichaam. Ik heb het mishandeld. Dan moest ik voor een rol weer dun zijn, en vijf keer in de week keihard trainen. Dat wil ik niet meer. Ik ben geen jonkie meer. Ik wil het koesteren, dat wonderlijke lichaam dat elke dag ademhaalt en mij laat voortbewegen. Daarom moet ik goed voor mezelf zorgen. Ik ga liever zwemmen of anderhalf uur wandelen dan keihard trainen in de sportschool.’ Meer aandacht voor haarzelf, minder gejaag en gejakker, stelt Hoes. Ook niet wat de grote nieuwe liefde betreft. ‘Ik heb zoveel meegemaakt. Nu zoek ik naar hoe ik gelukkig wil zijn met mezelf, en niet per se met een partner. Natuurlijk, ik zou het jammer vinden om alleen oud te worden, maar ach, er komt vast nog een liefde. Ik ben nog vol verwachtingen. Die hoop geeft moed. Ik heb het nu zeer naar mijn zin met mezelf. Ik heb het druk genoeg. Werk, kinderen, daar past ook niemand bij nu. Het komt wel als ik er ruimte voor heb.’

De Gelukswijzer Je kunt invloed uitoefenen op je geluksbeleving. Met behulp van de Geluks­wijzer, een internettool ontwikkeld door de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ, bedoeld om een meer bevredigende levenswijze te vinden. Deelnemers worden maandelijks getoetst op hun geluks­beleving aan de hand van een aantal aspecten. De resultaten van de deelnemers worden met elkaar vergeleken. Dit kan inzicht geven in hoe geluk wordt bepaald en ervaren. En in hoe je het geluk een handje kunt helpen door bepaalde aspecten in je leven te veranderen. gelukswijzer.nl7 TIPS
Hoe je gelukkig oud wordt, beschrijft Patrick van Hees in zijn boek De geluksoma aan de hand van het leven van zijn oma Eefje. Van hem komen deze zeven tips om gelukkig oud te worden.

 

Blijf lekker bezig
Houd de vaart erin, stel jezelf nieuwe doelen. Omdat je de touwtjes in handen neemt, krijg je een positief zelfbeeld. Hoe dichter je bij je doel komt, hoe beter je je voelt. Zorg wel dat het doel haalbaar blijft, stel het zo nodig bij.
   1         
2  Doe wat je wilt
Andere mensen kunnen je geluk brengen, maar het ware geluk ligt verborgen in onszelf. Houd op met je zorgen maken over of je niet steeds tekortschiet en of mensen het stom zullen vinden als je iets wel, of juist niet doet. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Durf je eigen gang te gaan.
Accepteer tegenslagen Vermoeidheid, stress en ­verdriet horen bij het leven. Houd de balans tussen lichaam en geest in de gaten. Sport, mediteer en ­accepteer dat je ouder wordt. ­Accepteer dat psychologisch ongemak erbij hoort. En leer omgaan met schuldgevoel, bezorgdheid en boosheid. Zo zorg je voor meer veerkracht.  3
4 

Wees optimistisch
We lijden het meest door het lijden dat we vrezen. Vaak zijn we bang voor dingen die zullen gebeuren, maar in 85 procent van de gevallen blijkt de afloop neutraal of positief. Vraag jezelf af: wat is ’t ergste dat kan gebeuren, wat is het beste dat kan gebeuren en wat is het meest waarschijnlijke dat zal gebeuren? Zo plaats je zaken beter in perspectief.
Realistisch optimisme is een goede basishouding voor een gelukkiger leven.

 

Wees betrokken
Een rijk sociaal leven maakt gelukkiger dan rijkdom, werk of gezondheid. ­Vriendelijkheid, een hand opsteken of een groet kost niets en zorgt voor verbinding. ­Betrokken mensen zijn gelukkiger. Als je ouder wordt, worden deze kleine geluksmomenten steeds belangrijker. Vergeven en iets weggeven werkt ook goed; van delen word je gelukkiger en gelukkige mensen worden guller.
5 
6  Geniet
Bewust leven en kunnen ­genieten van positieve ervaringen zorgen voor duurzaam geluk. Kijk naar de mooie avondlucht, zie hem écht. Beleef een goed gesprek intens. Leef met aandacht. Zoek naar wat je blij maakt. Lach, dat vermindert stress, verbetert de bloedstroom en houdt de bloedsuikerspiegel stabiel.
Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
Leef met mate. De Griekse filosoof Plutarchus schreef bijna 2000 jaar geleden: ‘Die toestand is het gelukkigst waarin het noodzakelijke niet ontbreekt en het overtollige niet wordt verlangd.’ Of zoals mijn oma Eefje zei: ‘Houd van elkaar. En maak je niet te druk om geld. Al heb je nog zoveel, als je niet kunt poepen, heb je toch een probleem. Wat geld achter de hand voor als er iets gebeurt is voldoende. Besef hoe goed je het hebt.’
7 Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud_r2.png