RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Saskia Smith

DSC_0721W.jpg

Tips voor een budgetbruiloft

Een gemiddelde trouwerij in Nederland kost € 15.000. Je kunt ook je hand op de knip houden en voor een tiende van het bedrag de liefde vieren. Steeds meer stellen kiezen voor een budgetbruiloft.

3nummers

 

onder met haar ogen te knipperen deelde een nichtje van mij mee dat haar bruiloft € 40.000 had gekost. € 40.000! Zelf heb ik een budgetbruiloft gehad, dus ik schrik me rot als ik hoor wat mensen neerleggen om de liefde te vieren. Een week lang heb ik bedacht wat ik voor dat bedrag zou kunnen doen. Ik vond er zelfs een opknappertje van 200 vierkante meter voor, ergens in het oosten van het land. Ik bedoel maar. Nu kijkt niet iedereen op een euro meer of minder. Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, de kroonprins van Abu Dhabi, liet een stadion bouwen met 20.000 zitplaatsen voor zijn huwelijk met prinses Salama, dat zeven dagen duurde en 100 miljoen dollar kostte.


De liefde hoeft niet duur te zijn

In 2016 werden ruim 65.000 huwelijken gesloten, die gemiddeld € 15.000 kostten. Voor een jurk werd gemiddeld € 2500 neergeteld, en voor een trouwpak € 1500. De locatie is de grootste kostenpost, daar betaalt een bruidspaar tussen de € 3000 en € 6000 voor. Ook het jawoord op het stadhuis is niet goedkoop en komt al snel neer op € 500. Maar je hoeft natuurlijk niet zo veel geld uit te geven. Sterker: steeds meer stellen kiezen ervoor om dat niet te doen. Je viert immers de liefde, niet het plunderen van je bankrekening. Bovendien leven we steeds bewuster en daar past een meer ingetogen bestedingspatroon bij. Met het idee dat het leven net zo leuk is als je minder geld uitgeeft. En zoals je je verjaardag viert voor een behapbaar bedrag, kun je dat natuurlijk ook met je bruiloft doen.


Feestje in het pannenkoekenhuis

Tabitha Dietvorst trouwde voor zo’n € 2500. Al snel had ze door dat als je wilde besparen, je het woord ‘bruiloft’ niet moet uitspreken. ‘Op het moment dat je zegt dat je gaat trouwen krijgen mensen dollartekens in hun ogen. Een bruidsboeket kost honderden euro’s, maar als je vraagt om een feestelijke boeket is het een derde van de prijs.’ Ze bespaarde op kleding - ze kocht voor € 300 een designpakje in de opruiming - en op de locatie: ’We zijn met onze gasten naar een pannenkoekenhuis gegaan.’ Ook maakten ze de kaarten zelf en hebben ze gebruikgemaakt van hun netwerk. ‘Vrienden en familie willen graag helpen, alleen moet je het ze wel vragen. Mijn schoonmoeder nam Groninger koek voor alle gasten mee, die ze zelf serveerde. En we hadden een ‘gewone’ luxe auto gehuurd. Een vriend speelde voor chauffeur.’


Handig, zo’n vriendin die coupeuse is

Anne Havelaar wilde én een leuk feest én niet veel geld uitgeven toen ze ging trouwen. Zij en haar man hadden net een nieuw huis gekocht en de paar duizend euro die over was konden ze uitgeven aan hun bruiloft. Dat betekende keuzes maken, maar ook veel dingen zelf doen. Ze maakten en printten zelf hun trouwkaart, Anne kocht haar jurk op de markt en liet hem door een vriendin die coupeuse is op maat maken, en ze deed zelf haar make-up. ‘Ik had geen vastomlijnd idee over hoe mijn bruiloft moest zijn en dat brengt ook een zekere ont- spanning mee. Het leuke is dat als je gaat trouwen mensen ook best iets extra’s willen doen. De trouwbeambte vond het bijvoorbeeld geen probleem om op het feest, dat een paar dagen later plaatsvond, de ceremonie nog eens dunnetjes over te doen.’


Budgetteren zonder knieperig te zijn

Ook als je bezuinigt op de mooiste dag van je leven, kun je er een groots feest van maken. Het is soms een kwestie van denken in mogelijk- heden. Wil je geen dure locatie? Vier het feest dan in je tuin, of in die van vrienden. Wil je de hele avond dansen? Een dj of Spotify-playlist danst net zo lekker als een band. Ook op de catering valt genoeg te besparen. Je kunt zelf koken, of vragen of gasten hun favoriete gerecht willen meenemen. En je geeft je neefjes een paar tientjes om achter de bar te staan. Een budgetbruiloft doet met name een beroep op je creativiteit. Anne: ‘We vierden ons feestje op een weilandje achter het huis van vrienden van mijn ouders. Heel idyllisch, maar er was niks. Mijn man en zijn vriend hebben zelf de tenten gebouwd. Omdat we alles zelf inkochten, konden we heel goed budgetteren zonder knieperig te worden. Want we houden wel van lekker eten en drinken, dus het moest geen zuinige bende worden. Het enige wat mislukte was de taart. Mijn moeder had vijf bodems gebakken en de kok, een vriend van ons, wilde daar een mooie stapeltaart van maken, maar was de etagère vergeten. Toen heeft hij wat geprobeerd met blikjes ertussen, maar dat werd niks. De taart was al in elkaar gestort voordat we ’m konden aansnijden.’ Voor budgetbruiloft is de enige karaktertrek die je moet bezitten: de gave om dingen los te laten. Misschien loopt niet alles even gesmeerd en gepland, maar dat maakt het vooral tot een heel eigen en intiem feest. En dat is wat de mooiste dag van je leven in de eerste plaats moet zijn.

Dat kan goedkoper!

Feestelijke jurken
Op aliexpress.com kun je een trouwjurk of trouwpak voor weinig kopen. Houd er wel rekening met dat verzenden een aantal weken duurt. Hoef je niet per se te trouwen in een trouwjurk, dan kun je vanaf € 8 een feestjurk - die soms verdacht veel op een trouwjurk lijkt - bij Airy Dress bestellen.
airydress.com en aliexpress.com
Vintage bruidsjurken
Liever een prachtige, antieke vintage trouwjurk? In de showroom van Laura Dols (antieketrouwjurken.nl, Amsterdam) of Pioen Vintage (pioenvintage.com, Utrecht) vind je ze.
Een keuken zonder kok
Op locatiezondercatering.nl kun je een locatie voor je feest vinden waar je zelf kunt koken. Scheelt zo weer honderden euro’s.
Zelfgemaakte kaart, taart, ring …
Zelf dingen maken is niet alleen fijner voor je portemonnee, het maakt het ook heel persoonlijk. Op sites als kaartje2go.nl en wenskaarten.hema.nl kun je zelf je trouwkaart ontwerpen. En op yoursurprise.nl/sieraden-graveren kun je een trouwring of ander trouwsieraad personaliseren.
En ook je taart kun je zelf maken. Vind de heerlijkste recepten op: laurasbakery.nl of ohmypie.nl.
En dan nog deze tips
  1.    Een bruidsboeket, -taart, -catering of  -auto kost een derde van de prijs als je het woord ‘bruiloft’ vervangt door ‘feest’ bij de leveranciers.
  2.    Koop je bruiloftskleding in de uitverkoop, via Marktplaats, alibaba.com of gewoon bij Zara. Of huur jurk en pak bij een verhuurbedrijf.
  3.    Trouwen op maandag- en dinsdagochtend is in de meeste gemeenten gratis.
  4.    Maak uitnodigingen en bedankkaarten zelf en verstuur die via de mail of WhatsApp.
  5.    Vraag vrienden en familie om je te helpen, bijvoorbeeld met het diner.Meestal vindt iedereen het leuk om een steentje bij te dragen.  
  6.    Zet nichtjes, neefjes en buurtkinderen in voor garderobe, bediening en bardienst.
  7.    Vier de receptie en/of het feest buiten in een park, weiland of, als je die hebt, je tuin.
  8.    Vraag iemand met groene vingers om voor bruidsboeket en bloemen op de locatie te zorgen.
  9.    Maak een uitgebreide Spotify-feestlijst aan.
10.    Trouw laat op de dag zodat je niet een hele dag hoeft te bekostigen.Op de foto: Tess Dumitru (31) trouwde acht jaar geleden met Dani (33). Hun bruiloft kostte € 2000.

‘Onze lowbudgetbruiloft was niet zozeer een bewuste keuze, we hadden gewoon niet zo veel geld. Ik studeerde nog en we woonden in een studentenkamer van tien vierkante meter. Dus we moesten het klein houden. We hebben vooral in mogelijkheden gedacht, wat kunnen we doen met het geld dat we hebben? Een vriendin had een tante die goed kon naaien en mijn jurk wilde maken, mijn ouders hadden een vakantiehuisje dat we overdag als feestlocatie mochten gebruiken, en in de tuin stond een grote barbecue waarvoor we alle spullen haalden bij de supermarkt. Op de ochtend dat we gingen trouwen was Dani nog alle ijskasten aan het vullen. Aan de gasten hadden we gevraagd of ze een taart of iets anders lekkers wilden meenemen. Het feest ’s avonds was in de stad en omdat we een bargarantie hadden afgesproken, hoefden we minder huur voor de locatie te betalen. En we gingen gewoon met de stadsbus heen en weer. Een fotograaf die ik kende via mijn werk maakte de foto’s. Ze zei: ‘Ik kan het niet aanzien dat je straks geen foto’s hebt.’ Het fotoboek heb ik later zelf gemaakt, online via hema.nl. Ook onze kaart hebben we zelf online ontworpen. We hadden geen standaardbruiloft, maar juist dat geklungel was leuk. En omdat iedereen er zo bij betrokken was, werd het een heel intiem feest. Ik had het niet anders willen doen, maar had wel graag een film van de dag gehad. Die hebben we helaas niet. Het leuke was dat we aan iedereen geld hadden gevraagd en aan het einde van de avond € 2500 hadden gekregen. Maakten we gewoon € 500 winst op onze bruiloft.’