RADAR+ Online

Word Abonnee

test: Diet Groothuis

wc.jpg

Minicursus vieze plee

Waarom plassen mannen nog steeds staand, maken ze de boel dus viezer dan nodig is, en weigeren dan ook nog de pot schoon te maken? Poetsvrouw Diet Groothuis raadt alle vrouwen aan: lach hem hartelijk uit en kondig daarna een staking aan.

3nummers

Jammer genoeg is het schoonmaken van de wc vrijwel niemands favoriete klus. Rond dit onderwerp voltrekt zich in veel huizen opeens een scheiding der seksen die in andere
opzichten lijkt verdwenen. Volgens officiële
statistieken koken en stofzuigen mannen inmiddels enthousiast, maar wc’s poetsen ze slechts zeer spaarzaam. Met andere woorden: daar draaien vrouwen voor op. Vervelend voor die vrouwen, maar ook behoorlijk raar. Want
mannen, althans mannen die staand plassen,
vervuilen de wc het meest van iedereen. Staand plassen spettert. Dat plakt en stinkt. Als die mannen na gedane arbeid snel even de ergste viezigheid met een stuk wc-papier zouden verwijderen, was er niets aan de hand, maar dat doen ze niet. En dat is niet grappig. Dag in dag uit de viezigheid opruimen van een volwassene die niks aan zijn handjes mankeert, is zelfs tamelijk weerzinwekkend.  


Man, ga toch zitten!

Het scheelt enorm als mannen zittend plassen. Jongere mannen doen daar doorgaans niet moeilijk over, maar je kijkt ervan op hoeveel mannen dat nog weigeren. Omdat ze dat beneden hun mannelijke waardigheid vinden. Daar moet ik altijd erg om lachen. Als mannelijke waardigheid van zoiets beuzelachtigs als staand plassen afhangt, stelt die hele waardigheid weinig voor. Ik denk stiekem dat mannen met een stevig zelfbeeld het zich prima kunnen permitteren om zittend te plassen. Daarom raad ik vrouwen altijd aan om hun man uit te lachen als hij weigert te gaan zitten en hem mee te delen dat ze er niet langer over piekeren zijn smerigheid op te ruimen. Dat de wc poetsen voortaan zijn pakkie-an is. Misschien moeten die vrouwen daarna een tijdje op een vieze pot zitten voordat manlief aan de slag gaat, maar met een beetje duidelijke communicatie komt het hopelijk niet zover.


Gebruik géén chloorbleekmiddel

Mocht je man niet weten hoe men een wc boent, geef hem dan gerust een lesje. Er zijn trouwens genoeg vrouwen die ook niet zo goed weten hoe het moet. Voor iedereen geef ik even een minicursus. Het allerbelangrijkste: gebruik geen, ik herhaal GEEN, chloorbleekmiddel. Het is onwaarschijnlijk schadelijk voor mens en dier en maakt niet eens schoon. Het ontsmet alleen. Je hebt het alleen nodig als er iemand in huis heel ziek is. Verder niet. Pak een emmer, een dweil en een microvezeldoek, schoonmaakazijn en een fles soda (of eventueel wc-reiniger).
Giet wc-reiniger of schoonmaakzijn in de pot.
Of giet sodakorrels in de wc en schenk er kokend water op. Borstel grondig met de wc- borstel, ook onder richels en randjes. Laat dit een tijdje weken. Intussen leeg je de afval-
emmer. Maak nu een heet sopje met soda en boen wastafel en kraan en vervang de handdoek door een schone. Poets de tegels, als dat nodig is tenminste. Vergeet niet lichtknopje en deurklink (zowel binnen als buiten) flink te poetsen. Ze bevatten meer bacteriën dan de wc-bril, blijkt uit onderzoek. Neem nu pot en bril onder handen, brildeksel en bril boven en onder, en zij- en bovenkant van de pot. Dweil de vloer. Poets als laatste de spoelknop. Borstel nogmaals met de wc-borstel door de pot en spoel door. Klaar. Alles bij elkaar duurt dit nog geen zeven minuten.

 

TIPS

  • Gebruik nooit wc-blokjes. Volgens fabrikanten geven ze een frisse geur maar ze maken niet schoon en be­vat­­ten een mix van schadelijke chemicaliën die slecht zijn voor je luchtwegen en voor het milieu.
  • Hetzelfde geldt voor luchtverfrissers. Een plantenspuitje met etherische olie en water werkt minstens zo goed, ruikt plezieriger en is vriendelijker voor je longen.
  • Leg ook twee op elkaar geplakte lucifersdoosjes op het toilet, het bovenste vol lucifers, het onderste leeg. Zwavel verjaagt de poep­lucht. De afgebrande lucifer gaat in het onderste doosje. Effectief, simpel en fijn voor je luchtwegen.