RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Niki Rap

1GettyImages-487702025.jpg

Een snelcursus in 10 slaaphoudingen

Notoire buikslaper of het liefst op je zij? En zegt het wat over je relatie als je liever los van elkaar slaapt dan innig lepeltje-lepeltje? Een snel­cursus in 10 slaaphoudingen.

 

promobanner3nummesr

Nee, ik draai nóóit in mijn slaap, ik lig eigenlijk de hele nacht in ‘stabiele zijligging’. Dat was mijn stellige over­tuiging voordat ik drie nachten een SlaapID-slaap­monitor – een apparaatje in een riem om de borst – had ­gedragen. Slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof, oprichter van het netwerk Slaapfysio.nl, helpt me na het uitlezen van de resultaten uit de droom: ‘Je draait extreem veel en begint inderdaad op je zij, maar ligt minstens zo vaak op je rug.’ Hij kan zien dat ik best veel wakker ben geweest – tja, daar heeft de snurkende man naast me vast iets mee maken – en soms zelfs op mijn buik lig, terwijl ik daar als ik wakker ben echt een hekel aan heb. Het goede nieuws is dat mijn slaaptemperatuur perfect is (mede te danken aan een katoenen dekbed) en dat mijn voorkeursposities, op m’n zij en rug, de minst blessuregevoelige zijn. Hulshof: ‘Ingewikkelde gedraaide houdingen kunnen zorgen voor pijn aan je rug, schouders en nek.’
Uit de meting maakt hij ook op dat ik aan de rechterkant van het bed lig. Klopt helemaal. Als ik vervolgens Frank van Marwijk spreek, expert op het gebied van lichaamscommunicatie en auteur van het boek Lichaamstaal (uitgeverij Haystack), blijkt dat hoe je samen slaapt het een en ander kan zeggen over je relatie. De Amerikaanse psychiater Samuel Dunkell schreef er het standaardwerk Slaaphoudingen – de slaaptaal van het lichaam (uitgeverij Meulenhoff) over. Van Marwijk plaatst er wel kanttekeningen bij: ‘Lichaamstaal is altijd op verschillende manieren uit te leggen. Als iemand zijn armen over elkaar heeft, wordt dat vaak gezien als defensief. Maar het kan juist ook een teken zijn dat iemand zich op z’n gemak voelt. Het is allemaal afhankelijk van de context waarin het gebeurt.’ Dat geldt net zo hard in bed, al zijn er wel algemene tendensen aan te geven, voor alleen- en samenslapers.

1 Op je rug

1
Rugslapers zijn zowel lichamelijk als mentaal goed af. Volgens de slaapfysio loop je op je rug de minste kans op klachten. Je gewicht is immers optimaal verdeeld waardoor er nergens druk ontstaat en je wervelkolom heeft geen last van gekke draaiingen. Ook in psychologisch opzicht is het gunstig. Psychiater Dunkell concludeert dat mensen die op hun rug slapen meestal evenwichtig, open-minded en vol zelfvertrouwen zijn.

2 Op je zij
2
Lig je het liefst op je zij, dan loop je ook weinig kans op fysiek leed, omdat je ruggengraat recht is. Een goed kussen is wel belangrijk, anders kun je alsnog last krijgen van je nek. En lig je in een gedraaide positie, bijvoorbeeld met het ene been over het andere en/of op een arm, dan kan dat ook pijn aan je nek, schouders of rug opleveren. Op je zij slapen geeft je relatief veel beweeglijkheid en dat kun je door vertalen naar de psychologie als het aan Dunkell ligt: op je zij slapen betekent dat je je makkelijk aanpast en praktisch bent ingesteld.

3 Op je buik
3
Buikslapers komen er zowel lichamelijk als geestelijk bekaaid af. Voor je rug is het een tegennatuurlijke houding en er komt veel spanning op al je spieren en gewrichten te staan, met mogelijk pijn in je nek, schouders, onderrug en hoofd tot gevolg. Slaap je op je buik, dan betekent dat ­misschien ook wel dat je een control­freak bent, denkt Dunkell. En lig je als een foetus opgerold op je buik, dan kan dat wijzen op onzekerheid en een hang naar bescherming. Beter is het om dat buikslapen af te leren, zegt Hulshof. Maar dat is, net als alle gedrags­verandering moeilijk. Wat kan helpen is een orthopedisch ­kussen, omdat dat niet lekker combineert met op je buik liggen. Ook een zogeheten ‘slaapmaatje’, een lang rol­kussen, kan van dienst zijn om je in een optimale (zij)slaaphouding de nacht door te laten brengen.

4 De lepeltjes
4
Een Amerikaanse relatie­therapeut rekende uit dat één op de vijf koppels lepeltje-­lepeltje ligt. Want: veilig en vertrouwd. Degene die achter ligt en de ander omhelst, is de beschermende partij. Klinkt lief, maar het kan ook doorslaan, dan kan de ander het als opdringerig ervaren. Sowieso geven de meesten de lepeltjes­houding na een paar jaar op en stappen dan vaak over op de ‘losse lepel’: ze blijven elkaar vasthouden, maar er is ruimte tussen elkaars buik en rug.

5 De omhelzers
5
Zo innig omstrengeld slapen gebeurt meestal alleen als je elkaar net kent, waanzinnig verliefd bent of net na een vrijpartij. Sommigen houden het hun hele leven vol om zo de nacht door te brengen. Kan een teken van eindeloze liefde zijn, maar ook een risico: misschien zijn jullie overdag dan ietsje te afhankelijk van elkaar. En wil de één wel zo verstrikt in bed liggen en de ander niet? Val verstrengeld in slaap en wrik je daarna voorzichtig los.

6 De achtervolgers
7
De één begint aan de ene kant van het bed, de ander aan het andere uiterste. ’s Nachts kruipt een van de twee dichter bij de ander om vervolgens weer als lepeltjes te gaan liggen. Dit gebeurt vaak om een ruzie goed te maken en is een mooi voorbeeld van hoe non-­verbale communicatie in de nacht gewoon (en vaak onbewust) doorgaat. Dunkell zegt dat deze verzoenings­houding ook een schaduwzijde heeft: soms wil de partner juist graag even wat ruimte. Houdt de achtervolger daar geen rekening mee, dan wordt het illegal spooning.

7 De bilzoeners
7b
Ken je elkaar langer, dan lig je in de regel steeds iets verder uit elkaar. Niet voor niks wordt na het doven van het heftigste liefdesvuur vaak een breder bed aangeschaft. Om toch met elkaar in verbinding te blijven staan, gaan mensen dan soms bil-aan-bil of rug-aan-rug ­l­­iggen. Dokter Dunkell noemt dit de Zen-positie: heel relaxed, ruimte voor jezelf alleen, maar toch samen.

8 De knuffelaars
8
Niet voor niets doopt Dunkell deze houding ‘de liefdeswieg’. De een ligt op de borst/­schouder van de ander en die houdt hem of haar vast. Kan heel koesterend werken in ­tijden van stress, maar is ook een perfecte manier om dagelijks in slaap te vallen. Er is ook een light versie van deze positie: ‘de dakpan’. Ziet er hetzelfde uit, alleen houd je elkaar dan niet vast. Ook als jullie als dakpannetjes liggen, is er sprake van grote kameraadschap en toewijding.

9 De voetjevrijers
9
Liggen partners vaak met de benen in elkaar gehaakt of ­raken hun voeten elkaar, dan kan het meerdere kanten op: of ze zijn gewoon niet zo aanrakerig en laten elkaar zo toch hun ­genegenheid blijken, of ze raken elkaar terloops aan om iets bij te leggen. Die ­gehaakte benen kunnen ook nog iets ­anders betekenen: geen genoeg van elkaar ­kunnen krijgen. Denk: het perfecte paar, dat bij wijze van spreken elkaars zinnen afmaakt.

10 De zelfstandigen
10
Met de ruggen naar elkaar toe en een flinke ruimte ­ertussen: tijd om te scheiden? Dat valt gelukkig mee, helemaal als je bedenkt dat iets meer dan een kwart van de koppels zo slaapt. Hoewel ­‘zelfstandig slapen’ een teken van ­verwijdering kan zijn, kun je het ook uitleggen als ­gewoon wat behoefte aan ruimte. Er zijn zelfs relatiet­herapeuten die los slapen zien als een ijzersterke uiting van (zelf)vertrouwen en ­onafhankelijkheid. Helemaal niet zo slecht dus.