RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Niki Rap

pleister.jpg

Wat hoort er in je medicijnkastje?

In je medicijnkastje hoort eigenlijk een medische basisuitrusting zodat je kwaaltjes kunt aanpakken waarmee je niet naar de huisarts hoeft. Loop deze checklist even na.

 

bestelnu

Pijnstillers

Ten eerste: een medicijnkastje hoort niet in de badkamer. Geneesmiddelen bewaar je – tenzij anders vermeld – droog en op kamertemperatuur en uiteraard buiten bereik van kinderhanden.
De basis van dat kastje: een pijnstillend en koortsverlagend middel. Kies voor paracetamol omdat die de minste bijwerkingen heeft en in de meeste gevallen prima helpt tegen hoofdpijn, menstruatiepijn en pijn en koorts bij griep en verkoudheid. Koorts (38 °C of hoger) meet je overigens het beste met een traditio­nele koortsthermometer, oorthermometers zijn minder betrouwbaar. Doet paracetamol niet genoeg? Dan is een NSAID (Non Steroid Anti Infkammatory Druzoals ibuprofen een optie. NSAID’s hebben naast een pijnstillende ook een ontstekingsremmende werking, maar geven ook veel meer kans op bijwerkingen. Zuinig mee zijn dus. Bel een dokter als de pijn lang aanhoudt, heftiger wordt of als je je steeds zieker gaat voelen. Met koorts ga je naar een arts als je daarnaast weinig plast, suffig of benauwd bent, een chronische ziekte hebt of als de koorts na een paar dagen te zijn weggeweest ineens terugkomt.


Diarree en misselijkheid

Diarree en overgeven gaan in de regel vanzelf over, maar het is wel zaak ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt. Veel (kleine slokjes) ­drinken en in heftige gevallen ORS nemen: dit drankje bevat suikers en zouten die je nodig hebt om vocht op te nemen en vast te houden.
Bel een dokter als je meer dan drie dagen last houdt van waterdunne diarree, erge buikpijn hebt, je verward voelt, niet meer plast, ­nauwelijks drinkt, er bloed of slijm bij diarree of braaksel zit of als je maar blijft overgeven.


Neusdruppels en hoestdrank

Irritante hoest? De gangbare drankjes en ­siropen van de drogist kunnen de boel ­verzachten, maar hebben geen bewezen geneeskrachtige werking. Als je verkouden bent, kunnen druppels of een spray met xylometazoline van pas komen om je neus open te houden. Let wel: die mag je niet langer dan een week achter elkaar gebruiken omdat je slijmvliezen erdoor kunnen beschadigen.
Bel een dokter als je verkouden blijft of er koorts bij krijgt die langer dan vijf dagen duurt. Ga ook naar de huisarts wanneer je pijn hebt bij het hoesten, wekenlang blijft hoesten, een piepende ademhaling hebt, bloederig slijm ophoest of vaker een tijdlang hoest – zeker als je rookt.


Remedies tegen insectenbeten

Te grazen genomen door muggen, mieren, ­vlooien of een wesp? De bulten en kriebel ­verdwijnen uiteindelijk vanzelf. Ter verlichting kun je er wat crème tegen jeuk of mentholstrooipoeder op doen. Bij een bijensteek moet de angel eruit – dat kan met je nagel of met een pincet – daarna ontsmet je de plek met bijvoorbeeld 70% alcohol. Na een tekenbeet verwijder je de teek zo snel mogelijk met een speciale tekentang en des­infecteer je de aangedane zone.
Bel een dokter als het insect in iemands tong, mond of keel heeft geprikt, als diegene benauwd wordt of last van zwellingen krijgt op andere plekken dan de beet (zoals ogen en mond) en uiteraard als je weet dat er sprake is van een insectenbeetallergie. Bij een tekenbeet moet je naar een arts als je de teek er niet uitkrijgt, als hij er al langer dan 24 uur zit en als er tot drie maanden erna een (blauw)rode ring of vlek in de buurt van de tekenbeet ontstaat. Als je binnen drie maanden last krijgt van griepachtige klachten, tintelingen in je armen of benen, dubbel of scheef gaat zien of huid-, hart- of gewrichtskwalen krijgt, vertel je arts dan dat je door een teek bent gebeten.


Ontsmettingsmiddel & verband

Voor kleine (snij)wondjes is het handig om altijd per stuk verpakte pleisters bij de hand te ­hebben, zo hoef je niet te hannesen met een schaar. Een ontsmettingslotion of spray is natuurlijk ook basismateriaal als het gaat om wondverzorging. Voor eerste hulp is een goed gevulde verbanddoos essentieel. Op hetoranjekruis.nl vind je een lijst met richtlijnen. Vraag eventueel advies bij de ­apotheek hoe je een verbanddoos op maat samen kunt stellen, én controleer af en toe de houdbaarheidsdatum: verbandmaterialen gaan na verloop van tijd achteruit in kwaliteit.
Bel 112 bij ernstige wonden en bloedingen. Goede eerste-hulp-behandeltips vind je op ehbo.nl. Na een honden- of kattenbeet – of als er straatvuil in de wond is gekomen – moet je langs een arts. Ook bij brandwonden neem je geen risico. Gevallen? Bij (het vermoeden van) een breuk en bij een flinke klap op je hoofd laat je er natuurlijk een arts naar kijken.


Kinder-EHBO

Heb je kinderen, dan is het slim om paracetamol, eventueel in de vorm van zetpillen en in de sterkte die past bij hun leeftijd, op voorraad te hebben. Zoutoplossing kan een lifesaver – of night saver – zijn omdat het verstopte ­kinderneuzen open helpt houden. Essentieel bij kleintjes is ook de Gifwijzer in huis hebben (te bestellen via gifwijzer.nl).
Bel een dokter als een kind koorts heeft en daarbij grauw ziet, suf is, benauwd wordt, heel weinig drinkt, nauwelijks plast, niet te troosten is en/of rode plekjes heeft die niet weg te drukken zijn. Is een kind hard op het hoofd gevallen? Neem dan in elk geval contact op met een dokter als hij of zij ­misselijk wordt of over moet geven, en natuurlijk bij verwardheid of bewusteloosheid.Wel/geen arts
Handige app: Moet ik naar de dokter?, een ­initiatief van onder andere thuisarts.nl (waar je sowieso betrouwbare informatie vindt als het gaat om wel of niet zelf dokteren). Zet de app op je telefoon, vul een korte symptomenlijst in en je krijgt te horen of het raadzaam is om medische hulp in te schakelen. Meer info over medicijnen vind je op apotheek.nl.

Mag dat mee de grens over?
Slik je kalmerings- of slaapmiddelen, sterke pijnstillers of medicatie tegen ADHD? Het kan zijn dat die medicijnen onder de Opium­wet vallen en je een verklaring nodig hebt om de grens over te mogen. Vraag je apotheker om advies.

Ik ga op reis en ik neem mee
+  Pijnstillers
+  ORS
+  Crème tegen jeuk na een insectenbeet
+  Pillen tegen wagen-, lucht- of zeeziekte (zoals cinnazirine; helpt trouwens ook tegen jeuk bij insectenbeet)
+  Laxeermiddel (bijvoorbeeld bisacodyl)
+ Loperamide: dat stopt diarree tijdelijk (welkom tijdens een lange busreis)
+ Iets om mee te desinfecteren: povidonjodium prikt niet.