RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Marte Kaan | Met dank aan: Peggy Weijergang | Illustratie: Jose Luis Garcia Lechner

wellbeing1.png

Je bent mooi!

Waarom val je nou net op die ene met dat vlashaar en die grote voeten? Voor een deel is aantrekkingskracht een mysterie. Maar je kunt er veel aan doen om aantrekkelijk gevonden te worden. Kwestie van stijl, goed haar en plezierig zijn.

 

Het gaat om je innerlijk. Ja. Natuurlijk. Zeg dat maar eens tegen iemand die niet zo genereus bedeeld is door moedertje natuur en niet per se de ideale maten heeft, een perfect uitgebalanceerde bone structure, een egale teint en een stel ogen waar Bambi jaloers op zou zijn. Iedereen wil er graag aantrekkelijk uit zien, en dat is niets om je voor te schamen. En het kan, ook zonder een modellensnuitje en sportschoollichaam. Aantrekkelijkheid zit ‘m namelijk in heel andere zaken. Kijk, dat biedt perspectief. Ga maar na. Veel mensen zijn misschien ooit gevallen voor een echte schoonheid. Maar de meesten van ons verpanden ons hart uiteindelijk aan het meisje met die overbeet en licht loensende blik, die te magere jongen met een met sproeten bezaaide huid, of de bonkige man met dat geweldige gevoel voor humor. Waarom? Vanwege die overbeet, dat loensen, die sproeten, dat overdadige lichaam en dat gevoel voor humor - zeggen we. Soms vielen we voor iemand die we naderhand ronduit lelijk durven te noemen. Waarom gingen we dan voor de bijl? Meestal weten we het niet precies, waarom we nu juist die ene hebben uitverkoren. En die ene ons. Met andere woorden: onze aantrekkingskracht is voor een groot deel een mysterie. Want los van dat handjevol echte knapperds worden er voortdurend heel gewoon ogende mensen verliefd op elkaar. Naast dat mysterie, waar we dus niets aan kunnen doen, zijn er nog genoeg andere dingen die we wel kunnen doen om ervoor te zorgen dat het prettig is om bij ons in de buurt te zijn: en een beetje nabijheid is een minimum vereiste voor het begin van elke liefde. Amerikaanse onderzoekers wilden weten welke fysieke eigenschappen aantrekkelijk werden gevonden. Ze maakten een onderverdeling tussen relatief stabiele eigenschappen zoals lengte en postuur en relatief makkelijk te veranderen eigenschappen zoals verzorging en kleding. Ze lieten mannelijke en vrouwelijke studenten foto’s van mensen van het andere geslacht beoordelen op aantrekkelijkheid. Wat bleek? De belangrijkste factoren bij het beoordelen van iemands aantrekkelijkheid waren zaken als goede verzorging, kleding, een goed kapsel, een goede houding en een gezond gewicht - nou niet echt zaken waar je voor onder het mes moet. Ook interessant: ook de mate van mannelijkheid en vrouwelijkheid is van invloed op de vraag hoe aantrekkelijk iemand gevonden wordt. Net zo goed als ‘pleasantness’, letterlijk vertaald als plezierigheid. Vrolijkheid dus, een positieve houding, aardig. Toch weer dat innerlijk dus.

Zo zie je er goed uit!
1. Verzorg jezelf
Een frequent contact met je tandarts, je nagelknipschaar en - voor de mannen - met zo’n handig apparaatje voor overtollig haar op plekken waarvan je niet wilde dat het er zou groeien, af en toe een bezoekje aan de schoonheidsspecialist voor zaken die je met een eenvoudig pincet niet zelf op kunt lossen - allemaal simpele ingrepen die een wereld van verschil maken. Een onverzorgd gebit, haar uit je oor of grijze uitgroei trekken de aandacht. En niet op de goede manier.

2. Besteed aandacht aan je kleding
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat drie zaken van belang zijn: dat je kleding er netjes uit ziet (schoon, gestreken, niet stuk), goed past, en dat het een beetje gekleed, formeel, is. Zoek uit wat je staat, trek kleding aan die je postuur recht doet en wees daarin niet al te koppig: natuurlijk zou jij ook wel eens een strak T-shirt willen dragen, maar met cup F moet je bedenken wie je daar een plezier mee doet. En pastelkleuren bij een huid zo bleek als krijt doen waarschijnlijk niet veel voor je gezicht. De spiegel, en niet de verkoopster of de modetrends, is je beste gids. Neem kleding mee naar huis en kijk rustig in de spiegel naar jezelf zonder dat je je laat beïnvloeden. Bekijk je lichaam kritisch. Naarmate we ouder worden verandert ons lichaam en moeten we onze normen aanpassen - over bloot, kort en strak, bijvoorbeeld. Bij twijfel: breng het kledingstuk terug. Draag waar je je lekker bij voelt, wat bij je persoonlijkheid, leefstijl en figuur past. Tast je op dit vlak volkomen in het duister: schroom niet je te laten adviseren door een winkelmedewerker. Wel slim om je heil dan niet bij een H&M of Hema te zoeken, maar in een winkel in een wat hoger segment.

3. Kleed je naar je leeftijd
Goedkopere kopieën van designers zijn prima wanneer je jong bent. Ben je de dertig gepasseerd dan ziet het er al snel goedkoop uit. Achter door modetijdschriften gedicteerde trends aanhollen, past bij jongeren die nog willen experimenteren. Op een bepaalde leeftijd moet je een eigen stijl hebben ontwikkeld.

4. Ontwikkel een eigen stijl
Stijl laat zien wie je bent en als je stijl bij je past, dan straal je zelfvertrouwen uit. Stijl en smaak komen met de jaren. Wanneer je ouder wordt kun je nog best aan de laatste mode meedoen, maar maak keuzes die passen bij je persoonlijkheid en uiterlijk. Stijl vind je niet in een tijdschrift of door af te kijken bij een vriendin. Het is in ieder geval niet stijl- of smaakvol om krampachtig de aandacht op je uiterlijk te vestigen, beter is het om iets aan de verbeelding over te laten. Vertrouw op je instincten. Er zijn veel vrouwen die vergeten wat ze staat wanneer ze een kledingstuk uit een rek trekken. Ze gaan te veel uit van de mode of wat de verkoopster in de winkel hun vertelt.

5. Haar make-up en sieraden
Een goed kapsel kan veel voor je doen. Iedereen kent het lekkere gevoel als je net bij de kapper vandaan komt. Doe dat vaker. Zeker als je wat ouder bent, wordt je haar belangrijker: het is de omlijsting van je gezicht. Ook de juiste make-up is essentieel. Investeer daar dus in en, ook hier: kies wat bij je leeftijd past. Blauwe nagellak is hip, maar laat dat vooral over aan jonge vrouwen. Met sieraden kun je een statement maken. Een klassiek horloge zegt meer dan tien grappige trendy armbandjes.

6. Doe iets met rood
Uit onderzoek blijkt dat de kleur rood zowel mannen als vrouwen aantrekkelijk maakt. In een deel van het onderzoek werd mannen gevraagd te praten met vrouwen die in het rood gekleed waren en met vrouwen die iets groens of blauws aanhadden. Aan de vrouwen in het rood vroegen de mannen intiemere vragen en ze zaten dichter bij hen. De vrouwen in het rood werden aantrekkelijker gevonden, en er werd meer werk van hen gemaakt. Is rood nu niet helemaal jouw kleur (zie vorige punt), verwerk de kleur dan op een andere manier in je outfit: sieraden, schoenen, lippen, nagels, tas.

7. Schouders recht, buik in
Je lichaam praat voor je. Afhangende schouders, een kromme rug - allemaal kleine dingen die weinig uitnodigend ogen. Je houding lijkt boekdelen te spreken, ook al denk je zelf dat dat niet zo is. Zo zouden afhangende schouders kunnen zeggen: ik heb geen zin. Een kromme rug: het is te zwaar. Slepende voeten: ik ben moe. Dus, als je er iets aan kunt doen: trek jezelf omhoog, recht je rug, trek je navel in en zet je voeten stevig op de grond. Druk kracht en levenslust uit met je lichaam, in plaats van lusteloosheid en tegenzin.

8. De plezierige persoonlijkheid
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat karaktereigenschappen de mate van aantrekkelijkheid sterk beïnvloeden. Als proefpersonen positieve informatie krijgen bij een foto, dan wordt de persoon op de foto als aantrekkelijker gezien dan wanneer er geen of negatieve informatie wordt gegeven. Het loont daarom om je eigen karakter af en toe eens onder de loep te nemen. Hoe geïnteresseerd ben je in andere mensen? Hoe goed luister je echt? Is het glas bij jou halfvol of halfleeg? Hoe open en eerlijk ben je? Hoe vriendelijk reageer je op anderen? Vinden mensen het prettig om bij je in de buurt te zijn? Heb je een aantal goede vrienden die af en toe hun hart bij je uitstorten? Ben je stabiel, flexibel? Kunnen mensen op je rekenen? Denk je dat anderen je een plezierige persoonlijkheid vinden? Waar zit ruimte voor verbetering? Best een lastige opdracht, daarom kan het helpen iemand die je vertrouwt te vragen om hulp.

9. We houden van fit
Je hoeft niet vijf keer per week de gang naar de sportschool te maken om een beetje fit te blijven. Evenmin gaat het erom dat je afgetrainde Madonna-armen hebt, of een torso als David Beckham. Maar iemand die af en toe wat zweet van zijn hoofd af kan vegen, zo nu en dan een sportschoen aantrekt en niet vies is van een bord groente of een bak sla, dat vinden we toch wel prettig. Een gezond gezicht met dito huid en lichaam ziet er simpelweg prettiger uit dan een ongezond gezicht en een (veel) te zwaar lijf. +