RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap

w-bomont.nl495.jpg

Handen wassen: elke seconde telt

Even onder de kraan houden en uitslaan? Zinloos. Echt schone handen krijg je pas als je deze simpele wenken opvolgt. En je weet meteen hoe je handen nooit meer naar knoflook stinken.w-ilsapone.nlstang24,95,zeep-695

 

w-bijenkorf

w-dezeepshop.nl350

1. Worteltjes gesneden?
Dat het fris is om handen te wassen nadat je naar de wc bent geweest, is een inkopper. Net zoals dat geldt voor aan tafel gaan. Maar er zijn nog veel meer momenten waarop je het best zo snel mogelijk een gang naar de kraan kunt maken: als je een dier hebt geaaid (kinderboerderij-alert!), of een baby hebt verschoond. In de keuken maak je een wasstop voor je gaat koken en vóór en nadat je met rauw vlees, kip, vis of ei in de weer geweest bent. Minder bekend is dat ook ongekookte groente een besmettingshaard kan zijn. En water en zeep is, nog afgezien van de sociale wenselijkheid, een must na hoesten en niezen en vóór kraambezoek.

2. Twintig tellen zepen
Effectief handen wassen begint met stromend water. Iets warm is fijn, maar geen vereiste. Zet de kraan aan. Als er een hendel aan zit, doe je dat bij voorkeur zonder handen en gebruik je bijvoorbeeld je elleboog. Maak daarna je handen nat en zeep ze in. Was vervolgens je vingertoppen en nagels, wrijf tussen je vingers en rond je duimen en zorg dat het water van boven naar onder wegloopt. Ringen kun je het beste afdoen, omdat er makkelijk vuil achter blijft hangen. Twintig seconden is het minimum om besmetting met vieze (griep) virussen en smerige bacteriën – of de overdracht ervan – te voorkomen.

3. Pompje, blokje of flesje
De gebruikte zeep maakt niet veel uit, al is een pompje schoner dan een ouderwets blokje. Tophygiënisch zijn ‘no touch’ dispensers: daar hoef je je handen alleen maar even onder te houden. Anti-bacteriële zepen hebben in een gewoon huishouden geen toegevoegde waarde. Gewone zepen wassen alle mogelijke ziekmakers net zo goed weg. Een flesje ‘droge’ handgel op alcoholbasis kan handig zijn als er geen water in de buurt is. Voorwaarde is dat je handen niet zichtbaar smerig zijn. Geen zeep voorhanden, wel een kraan? Kies dan voor alleen het water in plaats van de ‘droge’ gel: daarmee spoel je meer bacteriën weg.

4. Liever een papiertje
Even uitwapperen heeft totaal geen zin; je handen goed afdrogen is essentieel. Virussen en bacteriën zijn namelijk dol op vocht, en bovendien haal je door goed drogen de laatste restjes vuil weg. Het schoonst zijn papieren handdoekjes, die je – hoe clean is dat – ook kunt gebruiken om de kraan dicht te draaien. Drogen met een gewone handdoek kan ook prima; wel elke dag een schone ophangen en de vieze exemplaren op minimaal 60°C wassen.

5. Rvs tegen stinkvingers
Een pedaalemmer in de keuken zorgt ervoor dat je je handen niet elke keer hoeft te wassen als je iets weggooit. Stinkende handen na het snijden van uien of knoflook? Bij kookwinkels zijn speciale rvs zeepjes te koop, maar je vingers even langs de metalen gootsteen halen, is ook effectief. Daarna bovenstaande wasinstructies toepassen en complete frisheid is gegarandeerd.