RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Femke van der Laan

1verbodenteroken.png

Help! Ik wil stoppen

Soms ben je gebaat met een hulpmiddel bij het afkicken. Femke van der Laan probeerde voor RADAR+ de e-sigaret uit. 

Overtuigd roker Femke van der Laan test elektronisch roken. Ik vertel nog liever mijn leeftijd, gewicht en banksaldo dan dat ik moet toegeven hoeveel sigaretten ik per dag wegtik. Het idee een elektronische sigaret te moeten testen, laat mij dan ook zwelgen in zelfmedelijden. Via de website ikrookgezond.nl bestel ik – vloekend – een starterset met een flinke hoeveelheid cartridges. Twee dagen later ligt het pakketje al op de mat. Een batterij, een USB-oplader, een verstuiver en de cartridges. Met een beetje nicotine erin, want je moet het lot niet willen tarten. De gebruiksaanwijzing is duidelijk: de batterij vier uur opladen, de boel in elkaar schroeven en roken maar. Of eigenlijk: dampen. De ‘rook’ bestaat uit waterdamp en bevat geen schadelijke stoffen. Gezond dus. Of in elk geval niet ongezond.

Vier uur later neem ik mijn eerste trekjes. Elke keer als ik zuig, brandt er bij wijze van vuurkegel een rood lampje aan de punt van de sigaret. Volslagen idioot, maar het is wel handig dat deze kegel gaat knipperen als de batterij moet worden opgeladen. De e-sigaret is stukken zwaarder dan normale sigaretten: nonchalant tussen twee vingers klemmen, is er niet bij. Maar de damp doet onwaarschijnlijk echt aan. Ik kan er zelfs kringetjes mee blazen. Toch denk ik als ik de e-sigaret wegleg – nooit meer dan tien trekjes achter elkaar nemen, aldus de gebruiksaan-wijzing – zo, nu verdien ik een sigaret. Ik weersta het gevoel, en het komende uur trek ik elke keer als ik aan roken denk aan de elektronische variant. Maar na een tijdje voelt het allemaal toch als cold turkey: niks geen ‘aantoonbaar geweldig hulpmiddel bij het afkicken van je gewoonte­verslaving’, zoals de website zegt. De rest van de dag wissel ik gewone sigaretten af met de elektronische variant. Dat helpt, maar uiteindelijk wil ik alleen nog maar in foetushouding onder de dekens liggen. Dus dat doe ik. 

De volgende morgen reken ik uit hoeveel sigaretten ik de vorige dag níet gerookt heb. Dat geeft moed om door te gaan: zo weinig heb ik in jaren niet gerookt. En wonder boven wonder gaat het mij die dag stukken makkelijker af. Vrolijk lurk ik aan mijn e-sigaret en ik zou mezelf in alle eerlijkheid niet eens chagrijnig kunnen noemen. Wel glipt er nog regelmatig een exemplaar met tabak en teer doorheen, maar al weer minder dan de dag ervoor. En de dag erna: weer minder. Zelfs tijdens de moeilijke momenten (denk: na het eten, voor een lastig telefoongesprek of bij een glaasje wijn) is de damper mijn maatje. Na een paar dagen word ik ook niet meer wakker met het gevoel dat het leven nooit meer leuk zal worden, omdat ik gestopt ben met roken. Eerder ben ik trots op mezelf: dit heb ik toch mooi geflikt in een week. Ik begin zelfs al na te denken over afscheid nemen van mijn elektronische vriend. Maar alsof hij mijn verraad voelt aankomen, blijkt z’n batterij op. In de twee uur dat ik wacht tot hij is opgeladen, voel ik dat wij nog wel even partners blijven.

Tabaksmaak of liever vanille?
De e-sigaret is op internet te bestellen, bijvoorbeeld via esmoking.nl of ikrookgezond.nl of e-sigarets.nl, maar ook te koop in de meeste sigarenzaken. Beweerde voordelen: geen teer en andere gifstoffen meer in de longen, geen rooklucht in kleding en huis, er wordt niet passief meegerookt en elektronisch roken is goedkoper. Dat laatste klopt zeker: voor twintig euro heb je alle benodigdheden in huis. Een cartridge kost pak ’m beet 60 eurocent. Als je stevig doorpuft, heb je dagelijks twee van deze cartridges nodig. Dat komt dus neer op € 1,20 per dag. Een pakje sigaretten doet tegenwoordig zo € 6. Tel uit je winst. Cartridges zijn te krijgen met en zonder nicotine. In tabaksmaak, maar als je eens iets anders wil, kun je ook kiezen voor koffie, aardbeien, chocolade, vanille, appel, banaan en mint.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Mis het nieuwe nummer niet!
inhoud_032019.png