RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Jean-Pierre van de Ven | Beeld: Shutterstock

Radarplus_2012_03-seks-stress.jpg

Bij seks vooral niet nadenken

Chronische stress kan leiden tot een seksuele burn-out. En denk nou niet: dat lossen we straks in de vakantie wel even op als we romantisch in dat tentje liggen.

 

 

 

 

Net als een gesprek of een schilderij KAN seks INTERESSANT of OPPERVLAKKIG zijn.

Op. Doodmoe. Mensen gaan vaak op vakantie met het gevoel dat zij een lege huls zijn. Zij functioneren nog wel, als vader of moeder van het gezin, als partner in een liefdesrelatie en als werknemer in een bedrijf, maar ze draaien volledig op routine. Zij zijn buitenkant geworden, vanbinnen gebeurt niets meer. Geen emoties, geen hoop, geen leven. Deze toestand komt voort uit chronische stress. Er is drukte op het werk, of er dreigen ontslagen. Bejaarde ouders zijn ziek. Of de kinderen lopen vast op school. Gestreste mensen kampen bovendien meestal ook nog met relatieproblemen. Zij hebben voortdurend ruzie, of zij leven langs hun partner heen. Ze hebben al lang niet gevreeën, ze masturberen veel, ze gaan vreemd. En voelen zich daar schuldig over. Mensen die lijden aan chronische stress, relatie- en seksproblemen, hebben wat ik noem een seksuele burn-out. Een seksuele burn-out komt tot uiting in klachten als verminderde lustbeleving (minder zin in seks), erectiestoornissen, vroegtijdige zaadlozingen bij mannen en pijn bij het vrijen bij vrouwen. Maar het grootste probleem is dat mensen geen plezier meer hebben in het vrijen. Seks is lastig geworden, een bron van spanning. Hoe krijg je in hemelsnaam liefde en seks voor elkaar als je zo gespannen bent?

Mensen met een seksuele burn-out besluiten vaak om zich tijdens de vakantie eens even helemaal op de seks te concentreren. In de tent in Zuid-Frankrijk storten zij zich op het voorspel. Zij proberen allerlei acrobatische standjes uit. Deze strategie loopt meestal uit op frustratie. De seks is verkrampt, of het lukt niet. Stellen die hun seksleven op deze manier willen opwaarderen doen denken aan slapelozen die de hele nacht tegen zichzelf zeggen: Slapen! Nu!

Wat mensen in die hete tent over het hoofd zien, is dat seks een creatief proces is. Seks is natuurlijk creatief omdat er kinderen van kunnen komen. Maar ook zonder dit doel is seks een vorm van scheppen, een kunst. Net als een gesprek, een gedicht of een schilderij kan seks leuk en interessant zijn, of routineus en oppervlakkig. Je kunt er wat van maken, of niet. In het pas verschenen boek Imagine – How Creativity Works beschrijft neuroloog en publicist Jonah Lehrer hoe we creativiteit kunnen vergroten. Voor mensen met een seksuele burn-out is er goed nieuws: creativiteit begint met frustratie. Volgens Lehrer heeft frustratie het grote voordeel dat we eindelijk ophouden met nadenken. In plaats daarvan gaan we het creatieve deel van onze hersenen gebruiken. Een gebrekkig seksleven komt maar al te vaak neer op te veel nadenken, op ‘in je hoofd zitten’. Met het creatieve gedeelte van ons brein kunnen we juist ‘uit ons dak gaan’, dus stoppen met denken en beginnen met voelen en genieten, voorwaarden voor fijne seks. De tweede voorwaarde voor creativiteit is ontspanning. Lehrer haalt het voorbeeld aan van Google. Dit bedrijf verplicht haar werknemers om in werktijd regelmatig te pingpongen, te gaan wandelen, of zomaar wat rond te hangen. Google heeft ontdekt dat mensen die zich even niet concentreren op een probleem vaak ‘plotseling’ oplossingen vinden die ze door eindeloos analyseren niet hebben kunnen bereiken. Ontspanning maakt creatief. Dit is goed nieuws voor mensen die op vakantie gaan, want op vakantie is de kans groot dat je ontspant. Tenminste, als je niet krampachtig gaat liggen zweten in een tentje om je huwelijk binnen drie weken te redden. Doe op vakantie dus vooral dingen die je interessant vindt, die je enthousiasmeren. Houd je vooral niet bezig met de kama sutra. Seksueel plezier komt naar hen, die het niet zoeken. +
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Special over wonen
RA04_4TM5_INHOUD.jpg