RADAR+ Online

Word Abonnee

Teks: Michel Walraven | Beeld: Frank Brandwij

banner-smoothie.png

Wel of geen suiker in je sportdrankje?

Bewegen is lekker. En gezond. En je valt er van af. Dus we spinnen en rennen ons in het zweet, krijgen daar dorst van en willen dan ook iets gezonds drinken. Maar wat?

 

Fruit met weinig suikers: Bessen, limoen, papaja, braam, framboos, honingmeloen, aardbei.

Fruit met veel suikers: Banaan, abrikoos, rozijnen, dadels, vijgen, druiven, appel, sinaasappel, ananas.

Als je in de sportkantine staat, wordt het je niet makkelijk gemaakt. Dorstlessende flesjes sportdrank lachen je toe, flesjes energiedrank beloven je te voorzien van een gezonde boost. Je moet wel sterk in je sportschoenen staan om het alleen bij water of een kopje thee te houden. Misschien denk je wel dat je energietoevoegingen nodig hebt bij sportprestaties. Wat is nu eigenlijk het beste om te drinken als je sport? ‘Om die vraag te beantwoorden moet je je eigen sportgedrag eerst in kaart brengen,’ zegt arts en hoogleraar Iwan Wolffers. ‘De meeste mensen sporten niet langer dan een uurtje. Voor hen is het ‘t beste om gewoon water of thee te drinken. Sportdrankjes en zeker energiedrankjes bevatten heel veel suikers. Die verbrand je niet met een uurtje sporten. Je wordt er alleen maar dikker van. Suikers zijn wel nuttig voor echt zware sportprestaties waar professionals mee te maken hebben. Als je bijvoorbeeld een marathon loopt, of bij 30 graden een voetbalwedstrijd speelt. Alleen dan kunnen suikers je energievoorraad nuttig aanvullen.’

Fred Brouns, hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding aan de Universiteit van Maastricht is het eens met Wolffers en maakt zich zorgen over de hoeveelheden suiker in sport- en energiedrankjes die in sportkantines te koop zijn. ‘Een 500 ml flesje Extran Energy bevat maar liefst 21 suikerklontjes. In een zelfde hoeveelheid AA High Energy zitten er zelfs 24! Een slank volwassen mens verbrandt slechts 60 gram suiker (12 suikerklontjes) per uur en kinderen verbranden nog veel minder omdat ze kleiner zijn. Niet alleen word je dik van veel suiker, je kunt er ook maag- en darmklachten van krijgen. Als je vaak te veel suiker gebruikt en je hebt overgewicht, loop je zelfs de kans op diabetes type 2.”

  

Wat kan er gebeuren als je uitdroogt?
• Een snelle juist een heel zwakke polsslag;
• Niet of nauwelijks meer plassen;
• Hoofdpijn;
• Droge slijmvliezen, droge mond, een gevoel van dorst;
• Misselijkheid;
• Vaatkrampen;
• Spierkrampen in voornamelijk handen, voeten en benen; • Stemverlies;
• Hartritme-stoornissen;
• Tintelingen;
• Donkergele urine;
• Sterk ingezonken ogen
• Loomheid/sufheid, algehele malaise, conditieverlies

Waarom krijg je dorst tijdens het sporten? Als je sport kun je meer dan twee liter vocht per uur verliezen. Als je intensief beweegt produceert je lichaam meer warmte dan normaal. Om de lichaamstemperatuur toch op peil te houden ga je zweten. Hierdoor verdampt extra vocht. Daarnaast zet het lichaam de stofwisseling een tandje hoger. Dat betekent extra afvalstoffen en meer plassen. Je hebt daardoor extra water nodig. Twee belangrijke redenen om voor en tijdens het sporten goed te blijven drinken, anders kun je uitdrogen.

Zo werkt ons lichaam: Sporten kost energie. Die energie haalt je lichaam uit vetten en uit koolhydraten, dat is een verzamelnaam voor verschillende suikers. Suikers die niet direct worden verbrand zet je om in glycogeen en sla je op in spieren en lever. Maar als de ‘voorraadkamers’ daar vol zijn, worden de koolhydraten omgezet in vet en opgeslagen in vetcellen. Vet verbrandt langzamer dan glycogeen. De glycogeen uit spieren en lever verbrandt snel, als dure superbenzine. Veel power en snel optrekken.

Conclusie: Als je langer dan een 1-1,5 uur intensief beweegt raakt je glycogeenvoorraad op en kun je alleen nog maar in hoofdzaak vet verbranden en daardoor minder kracht en snelheid bereiken. Maar je valt wel af. Wil je juist blijven presteren, dan kun je beter wat extra suikers nemen om je glycogeenvoorraad op peil te houden.

 

 

 

 

 

suikerklontjesopsomming
 • Suikerklontjes.png
  Wil je weten of je genoeg hebt gedronken voor het sporten?

  Check na het sporten je urinekleur. Is deze erg donker dan heb je waarschijnlijk te weinig gedronken.


 • Suikerklontjes2.png
  Tijdens het sporten kan het dorstsignaal uit de hersenen even op zich laten wachten.

  Begin daarom tijdens het sporten al met drinken, voordat je dorst krijgt.


 • Suikerklontjes3.png
  Ook verse vruchtensappen bevatten veel natuurlijke suikers.

  Gebruik fruit met een lager suikergehalte of voeg water toe.


 • Suikerklontjes4.png
  Mix verse vruchtensap met magere yoghurt.

  Een grote yoghurt-smoothie bevat veel minder suikers dan een groot glas vruchtensap.


 • Suikerklontjes5.png
  Voeg een klein beetje zout toe aan je drankje.

  Je lichaam houdt vocht daardoor langer vast waardoor je minder hoeft te plassen. Als je eenmaal aan het sporten bent proef je een beetje zout in je drankje nauwelijks.


 • Suikerklontjes6.png
  Lees altijd de verpakking!

  De vermelding ‘zonder toegevoegde suiker’, wil niet zeggen dat er geen natuurlijke suikers inzitten. Een liter magere melk bevat bijvoorbeeld 50 gram melksuiker.Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Mis het nieuwe nummer niet!
inhoud_032019.png