RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst:Niki Rap | Fotografie: iStockphoto

Light.png

Waarom zijn light producten zo slecht voor je?

Chips met 33% minder vet, frisdrank zonder suiker en calorieloze mayo: dat klink als een gezond alternatief of zijn light producten eigenlijk niet zo goed voor je?

 

Waarom vruchtenkwark met laffe zoetstofsmaak kopen als je voor fromage frais met vers fruit en een snuf kaneel kunt gaan?

– Maakt misschien dikker
Er zijn onderzoeken die veronderstellen dat je van light frisdrank juist dikker wordt. De theorie: je hersens herkennen de zoete smaak van zoetstof als suiker, de belangrijkste brandstof voor je lichaam. Maar met zoetstof krijgt het niet de energie binnen die bij suiker hoort. Als reactie vraagt je lichaam om meer, en dat uit zich in honger, waardoor je uiteindelijk meer gaat eten. Nu maakt één blikje zero je heus niet meteen moddervet. Maar er zijn meer redenen waarom light spul een potentiële dikmaker is. Het gevaar bestaat dat je jezelf voor de gek houdt: omdat je light eet, kun je best meer eten. Tatja Claessen: ‘Ik noem het de mindfuck van light: dat je denkt dat je best nog een flinke schep saus kunt nemen, omdat er halfvolle crème fraîche in zit. Dan krijg je uiteindelijk meer calorieën binnen dan met de reguliere versie en kun je dus aankomen.’

– Mist vaak voedingswaarde
Google ‘aspartaam ongezond’ en je krijgt een lading gruwelijke onderzoeken en conclusies over je heen: je krijgt er kanker, MS of suikerziekte van. Wat te geloven? Tatja Claessen: ‘Veel is nog onduidelijk, maar toch: zoetstoffen als aspartaam zijn in het meest gunstige geval nergens goed voor, en in het slechtste geval word je er ziek van. Het bevat geen enkele voedingswaarde dus waarom zou je het nemen?’ Ook andere light producten bevatten vaak onnodige – en voor de leek nauwelijks te ontcijferen – toevoegingen, die in feite niks toevoegen. De truc: neem iets minder van een echt product. Geniet met aandacht van een lekker blokje onbewerkte boerenkaas met 48% vet en laat die 30+-‘rubber’kaas lekker staan.

– Is meestal stukken duurder
Steekproef bij de supermarkt: een pot met 500 g 0%-vet yoghurt kost € 1,25; voor 59 cent heb je een liter magere yoghurt, die exact hetzelfde vetpercentage en minder calorieën bevat. Achter veel light producten zit een enorme marketingmachine en die wordt duur betaald. Terwijl er uitstekende alternatieven zijn. Waarom vruchtenkwark met laffe zoetstof- smaak kopen als je voor fromage frais met vers fruit en een snuf kaneel kunt gaan? Oók licht. En vooral veel lekkerder.

Zijn er ook pluspunten aan lightproducten? + Bevat echt minder vet, suiker of calorieën
Staat er ‘light’ op een product, dan bevat het minimaal 30% minder vet, suiker of kilocalorieën dan de gewone tegenhanger. Dat is wettelijk bepaald, net zoals het feit dat op het etiket moet staan om welke van de drie het gaat: minder suiker, minder vet of minder calorieën. Blijf wel scherp: soms bevat een light product minder vet, maar zit er ineens meer suiker in dan in het origineel.

+ Helpt soms bij afvallen
Als je niet zonder chocoladevla wilt leven, maar wel graag dunner wil worden, kan een overstap op een suikervrije 0%-vet-vla met zoetstoffen lonen. Toch geloven voedingsdeskundigen dat je voorkeur voor (te) zoet, zout en vet afleren een effectievere methode is om dunner te worden. Tatja Claessen is voedingsdeskundige en heeft een praktijk in Amsterdam: voedvrouw.nl: ‘Ik at altijd melkchocola, maar sinds ik minder suiker eet, en heel zoete smaken ben ontwend, vind ik die niet meer lekker. Nu neem ik af en toe een blokje extra pure. En daar geniet ik dan ook echt van. Ik geloof dat een van de belangrijkste dingen is als je af wilt vallen: met volle aandacht eten, goed kauwen en proeven. Zo eet je vanzelf minder. Daar kan geen light tegenop.'
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Special over wonen
RA04_4TM5_INHOUD.jpg