RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Richard Hassink | Fotografie: Kimberly Zondag

151229-Kimberley-Zondag-008.jpg

Op vakantie met tieners? (9 tips)

Vooruit, zucht je zoon van zestien, hij gaat deze zomer nog één keer mee. Volgend jaar wil hij met zes vrienden naar Salou... Op vakantie met puberende kinderen kan uitlopen op verveling, chagrijn en ruzie. Volg de 9 regels op en je hebt met z’n allen een topvakantie.

 1. Betrek je kinderen bij het kiezen
  De grootste fout die je als ouder kunt maken, is je puberkind te passeren bij de keuze van de vakantiebestemming. Dat zal obstinaat gedrag, waar tieners toch al patent op hebben, alleen maar versterken. Laat ze meedenken. Als ze zelf een stem in het kapittel hebben gehad, zullen ze ook minder snel negatief zijn als de vakantie wat minder leuk uitpakt dan gedacht.
 2. Ontdek de wereld
  Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Bij pubers is dat misschien wat weggezakt, maar toch kun je ze waarschijnlijk nog wel prikkelen. Exotische tradities (Highland Games in Schotland), spectaculaire natuur (gletsjers in Noorwegen) en zeldzame dieren (walvissen voor de kust van Portugal) hebben aantrekkingskracht op pubers. Stippel samen met je kinderen de reis uit. Wil je niet alles zelf uitvogelen, dan kun je terecht bij reisorganisaties waarbij je met bouwstenen zelf je reis kunt samenstellen, zoals riksjatravel.nl.
 3. Ga voor afwisseling en actie
  Drie weken op een natuurcamping in de Auvergne. Het hart van een 15-jarige gaat daar niet heel snel van kloppen. Een actieve, avontuurlijke reis waarbij elke dag anders is, spreekt veel meer tot de verbeelding. Boek bijvoorbeeld zelf iets in de Jura, de Vogezen of de Ardennen in de buurt van een activiteitencentrum en ga regelmatig iets actiefs doen zoals abseilen, raften, canyoning en mountainbiken. In de Ardennen is Coo een goede optie: op de camping sta je met een gezin van vier personen voor € 30 per nacht en op een steenworpafstand ligt Coo Adventure (coo-adventure.nl) met meer dan twintig activiteiten (kosten tussen € 20 en € 50 p.p.p.d).
 4. Denk aan wifi enzo
  Wil je per se wifi op de bestemming of ga je juist voor een wifi-loze plek zodat je kind wel open moét staan voor gezinsgezelligheid en activiteiten met leeftijdgenoten? Dat is een lastig dilemma. Uit CBS-onderzoek bleek onlangs dat één op de zes jongeren verslaafd is aan social media. Cold turkey op vakantie is niet zo bevorderlijk voor de sfeer, dus helemaal verbieden is misschien geen goed idee. Bij neckermann.nl kun je vakantieparken selecteren op wifi- en zelfs op gamefaciliteiten zoals xBox 360.
 5. Kies voor coole plekken Londen, Berlijn, Rome.
  Behalve dat het mooie steden zijn waar je je dagenlang kunt vermaken, verhogen ze de status van je puber. Want een foto of filmpje bij de Tower Bridge zal ongetwijfeld veel likes oogsten op social media. Om zo’n stedentrip betaalbaar te houden, kun je als gezin ook een slaapzaal nemen in een van de (jeugd)herbergen. In London Eye Hostel zit je bijvoorbeeld met z’n vieren voor € 118 per nacht. En via Airbnb en Wimdu kan het voor nog minder.
 6. Als ouder moet je het ook leuk hebben
  ‘Als je kind het naar zijn zin heeft, heb jij als ouder dat ook.’ Dat ging misschien op toen je kind nog een kleuter was of op de lagere school zat, maar geldt dat ook als je kind een puber is? Nee. Want als je puberkind de hele dag en avond de hort op is en zich vermaakt met anderen, zit je je als (single) ouder misschien wel te vervelen. Kies daarom een vakantiebestemming waarbij ook voor ouders genoeg te doen en te zien is. Boek bijvoorbeeld een kampeerplek op strandcamping Tres Estrellas bij Barcelona voor € 70 per nacht. Terwijl de kinderen zich vermaken met een beachvolleybaltoernooi of in de disco, kunnen ouders de Sagrada Familia bezichtigen of samen uit eten gaan in Barça.
 7. Zorg voor leeftijdgenoten
  Voor een puber is een volwassene niet boeiend. Het liefst gaat hij om met iemand van zijn eigen leeftijd; die begrijpt hem tenminste en heeft waarschijnlijk dezelfde interesses. Kies daarom een vakantiebestemming waar de kans groot is dat hij collega-pubers tegen het lijf loopt. Natuurlijk kun je een vriend of vriendin van je puberzoon of -dochter meevragen, maar denk niet dat je er dan bent. Ze zullen zich nog steeds stierlijk vervelen als je een kuuroord in het Zwarte Woud als bestemming hebt gekozen.
 8. Een eigen kamer of tentje
  Waar kleine kinderen vaak nog het liefst bij papa en mama in bed liggen, hebben pubers vaak een sterke behoefte aan privacy. Uit een marktonderzoek bleek een paar jaar geleden dat zeven van de tien jongeren een eigen slaapkamer het allerbelangrijkste vindt bij een gezinsvakantie, nog belangrijker dan leeftijdgenoten (54%) en strand (51%). Ga je als gezin kamperen, neem dan een tentje voor je puber mee. Zet dat tentje vooral een stukje verderop.
 9. Zon, zee en surfen
  Veel jongeren komen het liefst lekker bruin terug van vakantie. En hoe word je snel bruin? In de buurt van water. Dat in combinatie met een van de meest aantrekkelijke watersporten voor jongeren zorgt voor een ideale zomercocktail. Op surfvakanties.com vind je de mooiste surfplekken in Europa. Vaak zijn dit ook de plekken waar jongeren anderen kunnen ontmoeten en bijna vanzelfsprekend contact kunnen maken. Het Franse Biarritz is een aanrader: hoge golven en in de nabijheid een Eurocamp-camping (Le Ruisseau) met alles erop en eraan.Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.