RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Diet Groothuis

Was.tif

De poetsvrouw

Kunnen wij eigenlijk nog wel wassen, poetsen, schrobben? Dichteres en journalist Diet Groothuis gelukkig wel. Ze schreef Het Grote Poetsboek. Dit is haar eerste column voor RADAR+.

Er hangen één panty, twee shirts en een vestje over mijn trapleuning. Eén keer gedragen, niet vies. Terugleggen in de kast vind ik wel vies. In mijn wasmand ligt een poetsdweil. Die moet op 60 graden. Sluipenderwijs is het doen van iets simpels als de was veranderd in een permanente test van ons milieubewustzijn en hygiënebesef. Gedachteloos wat in de machine kieperen of voor één broek een wasje draaien omdat dochterlief hem aan wil, is er niet meer bij. Een halflege wasmachine leidt bij energie- en milieubewuste 21ste-eeuwers tot schuldgevoel. Ik word ook geacht een gefundeerde -mening te hebben over wasmiddelen, -water- en energiebesparende programma’s en ecowasballen. Dat wil ik best. Alleen is het bijna onmogelijk.

 

De was roept iets in ons wakker

Betrouwbare onderzoeken hierover
halen nauwelijks de krant en consumenten-pagina‘s en huishoudwebsites zijn onbruikbaar summier of vervuild door sponsoring en reclame. In de media staan commerciële prietpraat, handige weetjes en de grootste onzin dwars door elkaar en milieu- en wasmiddelenorganisaties preken alleen voor eigen parochie. Toch roept de was, meer dan welk ander huishoudelijk onderwerp ook, iets in ons wakker. Wat is dat blakende gevoel als je een schoon bloesje aantrekt of tussen verse lakens stapt? Als je handdoeken geurend van een buitenwaslijn haalt? Niet uit te leggen.

 Moet je nu op 15, 30, 40, 60 of 90 graden wassen? Ik leerde ooit dat bonte was op 40 en witte op 60 graden moet. ‘Witte was‘ betekende niet ‘witgekleurd’ maar: ondergoed, dekbedhoezen, hand- en vaatdoeken. Warm wassen is milieu-onvriendelijk, omdat het relatief veel energie kost. Toch is het soms beter. ‘Goed voor het milieu’ kan namelijk slecht voor de gezondheid zijn. Op 40 graden of lager wordt was ‘op-het-oog-schoon’ maar niet ‘huisstofmijt-schimmel-parasietschoon’. Optisch en qua geur is alles in orde; dat wormeieren, mijten, schimmels en bacteriën bij deze temperaturen overleven doet er blijkbaar niet toe. Hoe erg is dat? We kunnen niet zonder de miljarden micro-organismen en in een gezond lichaam houden de ‘goeden’ de ‘slechten’ onder de duim. Maar als ons lichaam uit balans raakt kunnen die ‘slechten’ ons het leven flink zuur maken. 

 

Wie moet op 60 graden wassen?

Als je (kleine) kinderen hebt, aanleg voor allergieën, luchtwegklachten of een darmaandoening, oud bent of wat minder gezond, varkensboer of verpleger, is het verstandig de thermostaat van de wasmachine op 60 graden te zetten. Pas bij die temperatuur gaan ziekteverwekkende organismen dood. +
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.