RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Thea Seinen: Fotografie: Getty Images, iStockphoto

iStock_80046655_XXXLARGE.jpg

Vrolijke bloeiers op donkere dagen

Hartje winter, maar je balkon of terras staat vol planten. Van violen en kerstrozen tot camelia's en bloeiende bollen in pot.

Bloeiende bollen 

Met bloeiende bollen fleur je de donkere dagen rond kerst in één klap op. Vanaf half november zijn er bloembollen in pot te koop. Ze zijn door de kwekers voorgetrokken zodat ze veel
eerder bloeien. Bij zacht weer zet en hang je de bollen buiten op het terras en op het balkon. Het begint in november met de hyacinten. Al rap volgen de narcissen, de krokussen en de blauwe druifjes. Gaat het hard vriezen, dan verhuis je ze naar binnen en zet je de bloeiende bolletjes op een koele plaats om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. 

 

Zo maak je potten en bakken ijsvrij

>Bekleed de zijwanden van potten en bakken met noppenfolie voor je ze beplant. Daarmee voorkom je dat de kluit bevriest. 

>Houd de bodem en de afvoergaten van potten en bakken vrij zodat het regenwater makkelijk weg kan lopen. Leg onderin een laag hydrokorrels voor een snelle waterafvoer en stort daarop een laag potgrond. 

>Zet bollen en planten erin, vul op met potgrond maar blijf paar centimeter onder de rand zodat grond en water niet over de rand spoelen.


En op het terras bloeit de toverhazelaar

Bloeiende toverhazelaar, sneeuwballen (Viburnum tinus, Viburnum bodnantense ‘Dawn’) en camelia zijn struiken waarmee je het terras en het balkon in de bloemen zet. Plant ze in een ruime pot of bak. Ververs je jaarlijks het bovenste laagje grond, dan kunnen ze jaren in dezelfde pot blijven staan.

Antivriestips

Zet potten en bakken met bloeiende planten op de grond tegen de gevel van het huis of een andere beschutte plek. Daar is het warmer dan op een plaats vol in de wind. Koop bij het tuincentrum een paar meter vliesdoek. Vliesdoek drapeer je tijdens vorstperioden over violen, kerstrozen en andere bloeiende planten. Vliesdoek is ook ideaal om de bloemknoppen van de camelia tegen de vorst te beschermen. Wikkel het doek losjes rond de plant en zet het vast met knijpers. Wikkel potten en bakken bij strenge vorst in noppenfolie als er nog geen noppenfolie aan de binnenkant zit. Daarmee voorkom je dat de wortels bevriezen.

 

Winterbloeikalender 

struiken

•november tot februari: Sneeuwbal (Viburnum bodnantense ‘Dawn’) met zachtroze geurende bloemen. 

• december tot maart: Sneeuwbal
(Viburnum tinus) met witte bloemen. 

• december tot april: Winterheide met roze, lila of witte bloemen. 

• januari tot maart: Toverhazelaar (Hamamelis mollis) met geurende bloemen in geel, oranje en rood. 

• februari-april: Camelia (Camellia japonica) met witte, roze of rode bloemen. 

 

vaste planten

• maart tot mei: Schoenlappersplant, vaste plant, de bloemknoppen geven deze groenblijver al kleur. 

• december tot februari: Kerstroos
(Helleborus niger) met witte bloemen.

 

lentebollen

• december tot april: Narcis in pot, 

  gele en geel met witte bloemen. 

• november tot mei: Hyacint in pot, 

   in heel veel kleuren. 

• januari tot maart: Krokus in pot, 

   wit, geel, paars, blauw. 

• februari tot april: Blauw druifje in pot,  blauwe of witte bloemen. 
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_04.png