RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Barbelijn Bertram en Elleke van Duin (Tekstbureau Mevrouw van Dale)

iStock-636794970.jpg

Het paradijs heet Puglia

We weten een perfect zonnig én goedkoop tripje: de streek Puglia in de hak van de Italiaanse laars. Geen massa’s toeristen, maar Italië zoals het hoort te zijn. Prachtige kust, verrukkelijk eten, de beeldschone steden Bari en Lecce, en als je een keertje anders dan anders wilt logeren, ga je slapen in een trullo. 

Wie verlangt naar het Italië van weleer – toen Venetië en Rome nog niet waren toegeëigend door hordes toeristen – moet naar het zuiden, naar de regio Puglia. De steden Lecce en Bari zijn perfecte budgetbestemmingen voor een zonnige cultuurtrip. Je vindt er ook nog eens de mooiste pleintjes van de wereld. Maar ga ook vooral buiten de stad kijken. De natuur is er schitterend.

Het land van de trullo’s
De Zuid-Italiaanse regio Puglia – in de hak van de laars – heeft een rijke geschiedenis met talrijke middeleeuwse barokke en romaanse stadjes met kathedralen en kaste­len. Plus een kustlijn van 800 kilo­meter met rotsen, steile kliffen, azuurblauwe heldere zee, schone witte stranden en rustige, kleine baaien (waarvan sommige een beschermde status hebben). In de binnen­landen wemelt het van de wijngaarden, olijf- en amandelbomen en de eeuwenoude trullo’s, karakteristieke ronde witte huisjes met een stenen puntdak, die alleen hier te vinden zijn. De prachtige trullo’s staan op de wereld­erf­goedlijst van UNESCO. Op de website lekkerissimo.com. lees je meer over leven (en heel erg lekker eten!) op het platteland van Puglia en over de trullo’s, bijvoorbeeld hoe je er eentje voor een week kunt huren. De lente komt hier al vroeg: in april kan het zomaar 20 graden zijn. In Puglia zijn allerlei wandelroutes uitgezet, je kunt er ook pelgrimsroutes lopen. Weer eens wat anders dan Santiago de Compostella. Liefhebbers van Italiaans eten halen hier hun hart op; de regio staat bekend als de bakermat van de Italiaanse keuken.

Kruistocht in spijkerbroek
Wie heeft er nu niet Kruistocht in Spijkerbroek gelezen, het ­geweldige boek van Thea Beckman uit 1973? Bari speelt een belangrijke rol in dit boek. De stad is in het boek zo goed beschreven dat je de sfeer bijna kunt voelen, het straatbeeld komt voor je ogen tot leven. Lees even mee: ‘En eindelijk, einde­lijk kwamen ze bij de oude stad Bari. Bari was voor Dolf een complete verrassing. Zo ver zuidelijk was hij met zijn eigen ouders nog nooit geweest en hij kende het Bari uit de twintigste eeuw dus niet. Dit was een echte zeehaven, met een drukke handel op de Oriënt. Hier kreeg je het eerste voorproefje van het Oosten. Net als in Genua kwam je in Bari alle ­nationaliteiten tegen van de toen bekende wereld. Arabieren in lange witte gewaden, Turken met tulbanden, Perzische handelaars in tapijten en zijden stoffen. Wapensmederijen en scheepswerven, grote zeilmakerijen, kuiperijen brachten leven en welvaart in de stad. Boven alles uitstak het geweldige Castello, een Romaanse burcht die er on­neembaar en onverbiddelijk uitzag. En er waren veel kerken ...’ Hoewel het verhaal zich afspeelt in de middeleeuwen, is de sfeer in het Zuid-Italiaanse Bari nog altijd authentiek en gemoedelijk. Zeker als alles bloeit en geurt, ’t seizoen nog moet beginnen en het geld dus nog moet worden verdiend. Ga erheen en geef je over aan deze nostalgische maar wervelende stad. Goed voor je cultuurbeleving én voor je portemonnee, want het leven is er goedkoper dan op heel veel andere Italiaanse bestemmingen berekende website numbeo.com, ‘s werelds grootste database die de kosten van levensomstandigheden (zoals huisvesting, gezondheidszorg, consumentengoederen, boodschappen, restaurantbezoek en vervoer) bijhoudt.

Naar Bari
Bari is de hoofdstad en ook de grootste stad van Puglia, dat ­betekent trouwens niet dat het een grote stad is. Het is een goede uitvalsbasis om Puglia te ontdekken. De tijd heeft er stilgestaan. Zeelui, vrouwen en mannen die op straat pasta maken, een mengelmoes aan culturen, veel schoenenwinkels, aangenaam geprijsde trattoria’s, kerken, paleizen, nauwe straatjes, balkons met wasgoed en een ­lange kustlijn om te flaneren. Of te ­joggen.

(Bijna) gratis in Bari

  • Steek een kaarsje op in de basiliek, de Basilica San Nicola, die dateert uit 1089. Al eeuwen een belangrijke pelgrimsplaats. Het is de rustplaats van ‘Sinterklaas’, de bisschop San Nicola (270-342) die na zijn dood heilig werd verklaard. Deze bedevaartsplaats voor zowel katholieken als orthodoxe christenen herbergt behalve Sinterklaas behoorlijk wat kunstwerken. Met een beetje geluk vindt er een mis plaats of wordt er een bruiloft gevierd.
  • Fiets of loop door de citta vecchia, de historische wijk. In de (autovrije) oude stad stuit je op Romeinse, Byzantijnse en Arabische sporen. En doe als de locals – eet ’s avonds een ijsje op Piazza Mercantile, of Piazza del Ferrarese; charmante en levendige pleintjes. Of ga gewoon op een bankje zitten met een verse focaccia. Meer heb je niet nodig.
  • Slenter langs de lungomare – de promenade. Je kunt behoorlijk wat (romantische) kilometers maken langs de kust.
  • Ga lunchen bij Origini Evento: je eet er eenvoudige gerechten gemaakt van de allerbeste lokale ingrediënten. Royale porties. (Facebookpagina: Origini).
  • Bezoek de botanische tuin, de Orto Botanico dell’Università di Bari, een wetenschappelijke tuin uit 1813.
  • De fijne B&B Seven Maze Charming House beschikt over een buitenzwembad en een restaurant en ligt in een tuin van 50 hectare. Op de veranda wordt het ontbijtbuffet geserveerd.
  • Zelfs het beste hotel van Bari, het Grande Albergo Delle Nazioni, is in het voorseizoen nog betaalbaar. De prijzen liggen zo rond de € 80 voor een tweepersoonskamer per nacht. Het hotel is aan de kust gelegen, heeft een verwarmd buitenbad en een gastronomisch restaurant. sevenmaze.it.

Naar Lecce
Honderdvijftig kilometer zuidwaarts – ofwel anderhalf uur met de trein, een enkeltje kost een tientje – ligt het barokke Lecce. Een ­betoverende stad met middeleeuwse wijken. Piazza Sant’Oronzo is het ­kloppende hart. De heilige Oronzo kijkt ­vanaf een zuil op de voorbijgangers neer. De gemiddelde prijs voor een hoofdgerecht in een trattoria (iets minder formele eetgelegenheid dan een restaurant) in Lecce én Bari bedraagt € 13,50.

  • Zorg vooral dat je verdwaalt in de witte straatjes – uiteindelijk kom je toch weer uit op Piazza Sant’Oronzo waar je koffie drinkt in een voorjaarszonnetje voor € 1.
  • Populair adres voor een lunch (voor slechts € 5 per persoon): L’Angolino di Via Matteotti. Een klassieker, verscholen in een klein straatje. Met rijkelijk gevulde broodjes en ingrediënten uit de omgeving. Geliefd bij buurtbewoners en verdwaalde toeristen. Erbij drink je wijn uit de streek.
  • Palazzo dei Dondoli ligt op vijf minuten lopen van het centrum van de stad en scoort op prijsvergelijkingssites het beste op prijs-kwaliteitverhouding in Lecce. Ongeveer € 50 per persoon per nacht.

Zo kom je er
Amsterdam-Bari (met Transavia) vanaf € 39. Of Eindhoven-Brindisi (iets zuidelijker gelegen van Bari) met Ryanair vanaf € 29. Vanaf Brindisi Aeroporto vertrekt een bus naar Lecce (Largo Carmele Bene). De afstand is 40 kilometer. Vanaf vliegveld Bari is er een goede treinverbinding naar het centrum van Bari. Het spoorwegennet van Italië is goed en de treinen zijn betaalbaar. De snelle trein Freccibianca verbindt Rome met Bari in minder dan vier uur.