RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Thea Seinen

GettyImages-538326848ZW.jpg

Verser kan niet

Kweek je eigen groenten, sla en kruiden en je weet zeker dat je gezond eet.

Hartstikke gezond én het smaakt ook veel lekkerder: zelfge­kweekte vitamines. Je oogst knisperende sla, ­sappige wortel­tjes en malse boon­tjes en eet ze nog dezelfde dag. Heb je geen tuin, maar wel een (dak-)terras of balkon? Kies dan voor potten, bakken en groeitassen. Zorg voor afvoergaten onderin en een laag hydrokorrels of schoon grind op de bodem voor een snelle afvoer van overtollig water om te voor­komen dat de groenten te lang met de voeten in kletsnatte grond staan. Daar kunnen ze namelijk echt niet tegen. Groeitassen zijn heel handig, want aan het eind van het seizoen maak je ze leeg en schoon, en gaan ze opgevouwen de berging 

iStock-157640370 ANDERS DAN IN DE WINKEL
Op het moment dat je bonen, bieten of sla oogst, is ook het aanbod in de winkels enorm. Kies daarom voor alternatieven die niet of moeilijk verkrijgbaar zijn. Ga voor gele en paarse boontjes, wortel­tjes in allerlei kleuren, gele en bijna zwarte tomaten en gele en roze in plaats van rode bieten. Het kweken van deze ­verrassende soorten wijkt niet af van het kweken en oogsten van het ‘gewone’ spul. Ga voor een ruime keuze naar vreeken.nl en denieuwetuin.be
METEEN AAN DE SLAG
Je kunt meteen starten met je moestuin. Tuinbonen zaai je al vanaf januari binnen in een koele ­ruimte. Vanaf maart zaai je tuin­bonen en radijsjes buiten. In april zijn bieten, wortels en allerlei slasoorten aan de beurt. ­Toma­ten zaai je vanaf maart binnen. ­Tomaten en stokbonen mogen pas half mei naar buiten als de kans op nachtvorst voorbij is.
iStock-509921574
iStock-160621537 VASTE BEDDEN 
Heb je de ruimte dan kun je een of meer moesbedden maken. Maak ze maximaal 120 cm breed zodat je overal makkelijk bij kunt. Houd voor de breedte van de paden minstens 40 cm aan.
NATUURLIJK BIOLOGISCH
Goede, schone, biologische grond is een voorwaarde voor het kweken van groenten, sla en kruiden. Bij tuincentra, bouwcentra en kwekers is biologische grond voor de moestuin te koop. Op de verpakking staat vermeld voor welk doel de grond geschikt is, voor moestuinbedden in de tuin of voor pot, bak, groeizak en vierkante meterbakken. Geef ­gedurende het groeiseizoen ­biologische voeding. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. Voor grond en bemesting: dcm-info.nl, ecostyle en pokon.nl.
iStock-157735120
GettyImages-163245373 ÉÉN VIERKANTE METER
Ook handig zijn een of meer vierkante meterbakken. Die zet je in de tuin of op het terras. De bakken tellen negen tot zestien vakken. In elk vak plant of zaai je een andere soort. Een schat aan tips vind je op de ­inspirerende site makkelijkemoestuin.nl
SNELLE SLA
Sla groeit snel en is heel makkelijk te kweken. Neem alleen al de ‘baby- slamixen’ die ideaal zijn voor potten en bakken. In een zakje of kokertje zaad zitten vaak wel tien soorten. Binnen een paar weken kan de gemengde salade al geoogst worden.
iStock-173823478

HANDIG OM TE HEBBEN EN TE WETEN
• Zaaikalender.com is een handige online moestuinkalender.
• Koop plantjes bij de bekende tuincentra, bij groente­kwekerijen, tijdens tuinbeurzen en op plantenmarkten zoals Amstelveld aan de Prinsengracht Amsterdam, vanaf half maart elke maandag van 9.00-15.30 uur.

 • Planten, zaden, grond en gereed­schap, je vindt ze op de ­Groen­moesmarkt, 19 maart van 10.00-16.00 uur in Sint-Oedenrode, groenmoes.nl.
• Geen tuin? Op buurtmoestuin.nl vind je moestuinen waar je met buurtbewoners kunt tuinieren.

Het aanbod in de winkel is enorm, dus pak het thuis anders aan: ga voor gele bonen en roze bietjes