RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst Thea Seinen

20180505_RM_40_carav_GerritIngridVanOmmeren_086DEF.jpg

Met de camper op pad

Lijkt het je ook heerlijk: toeren in een camper en elke ochtend in een comfortabel bedje ergens anders wakker worden? Of wil je het nog luxer en beschik je tijdens het kamperen graag over een flatscreen en vloerverwarming?

 

Kies je een camper of een caravan?

Het ideale van een camper is de vrijheid. Je hebt alles bij de hand, van een ijskast tot een comfortabel bed. En dankzij de goede isolatie en kachel aan boord kun je er twaalf maanden per jaar op uit. Het is een feest om op een mooie plek met uitzicht op zee te gaan lunchen. Of even te relaxen aan een snelstromende beek met een kopje thee. En dan zoek je ’s avonds een plek aan de kust om onder het genot van een glas wijn en portie mosselen de zon in de zee te zien zakken. Nog een voordeel van een camper is dat je ook op een camperplaats, natuurcamping, boerderijcamping of andere plek met weinig of geen faciliteiten alle comfort bij je hebt voor een prettig verblijf. Koop of huur je een camper, dat moet je het volgende weten. Met een rijbewijs B mag je achter het stuur in campers met een maximaal gewicht van 3.500 kilo (leeg gewicht plus het maximale laadvermogen). Voor zwaardere campers heb je  rijbewijs C of C1 nodig, een vrachtwagenrijbewijs.

 

Liever een caravan

Caravans zijn er in alle soorten en maten, van heel eenvoudig tot super-de-luxe met een complete inrichting. Net als met een camper heb je alles bij de hand. De vrijheid is wat minder dan met een camper, omdat je geen gebruik kunt maken van camperplaatsen. Het voordeel is weer dat wanneer je de caravan hebt geplaatst, je er met de auto op uit kan en niet steeds met je hele hebben en houden rondrijdt. Nog nooit met een caravan achter de auto gereden? Dan is de Caravan/Aanhangwagen dagtraining van de ANWB een aanrader. Erna ga je veel zekerder de weg op. Rijden met een caravan achter de auto vereist heel andere technieken dan je gewend bent bij verrichtingen als achteruitrijden, bochten nemen, manoeuvreren en inparkeren. anwb.nl

 

Stilte s.v.p

Stel: je bent een rustzoeker die midden in de natuur wil kamperen. Maar dan wel in een camper of caravan die van alle gemakken is voorzien. Dan is het niet erg dat de voorzieningen vaak een tikkie bescheiden zijn. De website natuurkampeer-terreinen.nl biedt een handige terrein-zoekfunctie. Door een simpele klik op icoontjes als ‘camper- en caravanvriendelijk’, ‘kampvuur’, ‘wifi’ en ‘ijskast’, komt een adressenlijst tevoorschijn met campings in Nederland en Frankrijk die aan je wensen voldoen. De campings zijn toegankelijk na aanschaf van het Groene Boekje voor € 14,95 per jaar. Daar komen de kosten voor het verblijf nog bij. natuurkampeerterreinen.nl

 

Zwerven van plek naar plek

Je mag niet zomaar overal overnachten in een camper of caravan. De regels daarvoor verschillen per gemeente en per land. Met de caravan ben je aangewezen op kampeerterreinen, kampeerboerderijen en vakantieparken. Met een camper heb je meer mogelijkheden. Check wel goed van tevoren wat wel en niet is toegestaan. Er is niks hinderlijker dan ’s nachts gesommeerd te worden een andere plek te zoeken. In het ergste geval krijg je ook nog een boete. Wil je met de camper van plek naar plek trekken, dan zijn de camperplaatsen in ons land en elders in Europa ideaal. Je vindt ze in plezierjachthavens, aan de rand van steden, en bij stranden. Hoe beter de voorzieningen als watertappunt, elektriciteit en  stortplaats voor wc en afvoerwater, hoe meer je betaalt. Het maximum ligt tussen de € 10 tot € 12 per dag. De camperplaatsen worden duidelijk aangegeven met borden, er geldt een maximale verblijfsduur en een camperplaats is niet van tevoren te reserveren. Het is daarom zeker in het hoogseizoen zaak op tijd een plek te vinden. Word je lid van de NKC, de Nederlandse Kampeerauto Club, dan heb je toegang tot een adressenbestand in binnen- en buitenland. Bij het lidmaatschap hoort trouwens ook de Camping Card International (CCI) die op campings als identiteitsbewijs wordt geaccepteerd, zodat je je paspoort of ID-kaart niet hoeft af te geven.

 

Wakker worden in een wijngaard

Bent je naast verwoed camperaar een wijnliefhebber, fijnproever en rust- zoeker? Aarzel dan niet en schaf voor € 30 het France Passion-pakket aan. Dat bestaat uit een pasje op naam, een raamsticker en een gids met zo’n 10.000 camperstandplaatsen bij wijnboeren, boerderijen, fruitteeltbedrijven en agrarische bedrijven verspreid over heel Frankrijk. Voor die € 30 krijg je prachtig gelegen overnachtingsplekken in wijngaarden, boomgaarden en op boerenerven. Daar mag je 24 uur gratis staan. Ga er wel van uit dat je voor je eigen wc en watervoorziening moet zorgen. Met de gids is er eenvoudig een route door heel Frankrijk of een deel van Frankrijk uit te stippelen. Dit is dé manier om het Franse platteland te ervaren en in contact te komen met bewoners. Wijn, kaasjes, jams en andere ambachtelijke producten kunnen ter plekke worden aangeschaft. Dat wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld door de gastheren en -vrouwen, maar je wordt er niet toe verplicht. Het France Passion-pakket is te bestellen via france­passion.com.


Voor hondenliefhebbers

Wil je je hond gezellig meenemen? Op leuke-
hondencampings.nl vind je campings door heel Europa waarje met een of meer honden welkom bent
en waar honden zelfs los mogen lopen.

Let’s go glamping

Glamping is inmiddels ingeburgerd en ideaal voor mensen die lekker luxueus willen kamperen midden in de natuur. Het woord is een samenvoeging van glamorous en camping. Je onderkomen kan bijvoorbeeld een lodge- of safaritent zijn, een tipi, een yurt of een Airstream trailer. Het enige nadeel is dat je vastzit aan één plek.

Lodge- en safaritent
    De tent van canvasdoek en een stevig houten frame staat op een vlonder van hout en is voorzien van een overdekte veranda. De tent is compleet ingericht met bedden, zit- en eethoek, keukeninventaris, een of meer slaapkamers en vaak ook nog een badkamer.
Tipi
    De tipi is van oorsprong een indianentent. De tipi van nu bestaat uit een stevig frame, bekleed met canvas. Hij biedt door zijn ronde, hoge vorm flink wat ruimte. De inrichting verschilt per locatie, sommige tipi’s hebben één ruimte waarin alles gebeurt, andere hebben verschillende ruimtes
en een complete uitrusting om te slapen, te koken en te baden.  
Yurt
    Een yurt is een grote, ronde nomadentent met een houten frame dat bespannen is met doek dat doorgaans bestaat uit een mix van canvas en wolvilt. De yurts zijn voorzien van een complete inrichting. Een houtkachel maakt het verblijf ook in voor- en naseizoen aangenaam.
Airstream.
    Voor wie weleens wil ervaren hoe het voelt om in een (typisch voor de jaren vijftig) Amerikaanse, zilverkleurige, aluminium trailer met de bekende ronde vormen te verblijven. In Nederland kun je o.a. op campings De Lakens in Bloemendaal (campingdelakens.nl) en Camp Silver op Texel (campsilver.nl) een Airstream huren. Ze staan op prachtige locaties in de natuur. De inrichting doet niet onder voor een luxe hotelkamer, compleet met flatscreen, vloerverwarming en airco. Bij het ontwaken doe je de gordijnen open en kun je vanuit je bed van het uitzicht genieten.
    
Glamping-mogelijkheden en -locaties in eigen land en Europa vind je op glampings.nl
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Mis het nieuwe nummer niet!
inhoud_032019.png