RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Thea Seinen

1541374761171.jpg

Zes ontspannende dagjes uit

Wandelen, klimmen, klauteren, kijken, ontspannen. Daarvan knapt niet alleen je lichaam maar ook je geest op.

bestelnu1_2019

1. Klauter mee met de kinderen

De meeste kinderen krijgen te weinig beweging: niet goed voor hun lijf en niet goed voor hun hersenen. Lekker met z’n allen naar buiten dus. Ga voor een dag vol actie naar het Belevenissenbos vlakbij Lelystad. Een plek waar kinderen hun energie kwijt kunnen en hun uithoudingsvermogen en vaardigheden als balans, souplesse, kracht en oriëntatievermogen kunnen testen. Het beslaat maar liefst 40 hectare. De kinderen kunnen er klauteren en klimmen. Ouders hangen vaak binnen de kortste keren zelf in de touwen en balanceren net zo hard mee op de boomstammen. Naast alle speel­toestellen en speelplaatsen telt het bos ook twee parkoersen voor cross­fietsen en voor de jongere ­kinderen is er een mini-outdoorroute. Gek op schatzoeken? Ook dat kan er, met de GPS. Het Belevenissenbos wordt onderhouden door vrijwilligers. Er is geen toezicht. Het gebruik van het bos is geheel op eigen risico. Geschikt vanaf 6 jaar.
Het park is het hele jaar dagelijks geopend. De toegang is gratis, maar je wordt vriendelijk verzocht om een vrijwillige donatie van € 1 per persoon bij de entree te ­doneren. Belevenissenbos, Veldweg 98, 8231 SB Lelystad. Andere klim-en-klauter-in-de-natuur-adressen: Speelnatuur van OERRR, natuurmonumenten.nl; Speelbossen van Staatsbos­beheer, staatsbosbeheer.nl


2. Langs de rivier helemaal naar België

Het geluid van stromend water ontspant. En dat is een goede reden om eens een ­wandeling door het Geuldal te maken. Er zijn voetpaden langs beide oevers van riviertje de Geul zodat je een rondje kunt lopen. Het wordt een wandeling met veel klimmen en dalen, dat ga je in de kuiten voelen als je het niet bent gewend. Trek stevige, waterdichte schoenen aan, want het pad kan behoorlijk drassig zijn. Een mooi startpunt is de Volmolen aan de Plaatweg ten ­zuiden van Epen. Wandel via de ­Plaatweg een klein stukje langs ­Hoeve Vernels­berg, een van de ­mooiste monumentale boerderijen van Zuid-Limburg. Sla linksaf het pad op dat naar de rechter­oever van de Geul leidt. Wil je wat steviger grond onder de voeten, loop dan de ­verharde weg af tot aan Kampeerboerderij Het Zinkviooltje. Ook dit pad leidt je naar de oevers van de Geul. Je kunt ­helemaal tot aan Sippenaeken in België doorlopen. En dan daar lekker lunchen in Auberge Le Barbeau op het dorpsplein. Vindt je dat wat al te dol qua afstand? Steek dan de Geul over via de eerste brug die je tegenkomt en loop weer terug naar de Volmolen. Met een beetje geluk zoeft de ijsvogel langs en hoor je de ‘lach’ van de groene specht. Kijk omhoog naar de maretakken, hoog in de kronen van de iepen. Aan deze kant van de Geul passeer je de beroemde ­Heimansgroeve, de enige steen­groeve in ons land waar gesteente uit het Carboon aan de oppervlakte komt.


3. Vallende sterren in Friesland

Wandelen in de duisternis is een unieke ervaring. Je bent gespitst op elk geluid en je moet je echt goed concentreren om te ­voelen waar je gaat en staat. In ons land wordt het vrijwel nergens helemaal donker. Het Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen is een van de zeldzame plekken waar het wel echt donker wordt. In 2016 is Nationaal Park Lauwersmeer door de International Dark Sky Association zelfs uitgeroepen tot Dark Sky Park.
Hier kun je goed de Melkweg en vallende sterren zien. Tijdens de wandeling zul je ontdekken dat vogels, waaronder duizenden overwinterende ganzen, ondanks de duisternis hun snavels niet houden, ze blijven ‘kwekken’. Een prima uitvalsbasis is camping Lauwersoog waar het hele jaar comfortabele chalets te huur zijn (lauwersoog.nl). Vanuit hier loop je direct het gebied in.
 Ga naar de activiteitenkalender op np-lauwersmeer.nl voor informatie over o.a. rondleidingen op avonden dat de kans op het zien van vallende sterren het grootst is.


4. Toverhazelaars

Stresshormoonspiegels dalen door het kijken naar groen. Maak een ­wandeling tussen half januari en eind februari in Arboretum Kalmthout, vlak over de grens in België. Tijdens de Hamamelisfeesten krijgt die wandeling een extra dimensie in de vorm van een heerlijke bloemengeur. In deze schitterende arboretumtuin staan gedurende deze periode honderden toverhazelaars (Hamamelis) in bloei, waaronder heel oude exemplaren. Het is de grootste collectie toverhazelaars in Europa. De toverhazelaars geuren je tegemoet met hun gele, oranje en rode bloemen aan de nog kale takken.
Volg je de speciale wandelroute, dan kom je nog meer winter­bloeiers tegen zoals heerlijke geurende ­zoete buxus, kamperfoelie Lonicera fragrantissima, de zoet geurende sneeuwbal Viburnum ­bodnantense ‘Dawn’ en de mahoniestruik ­Mahonia die een beetje naar drop ruikt. Wil je er alles over weten? Loop op een van de zondagen mee met de gids. De eerste wandeling gaat om elf uur ’s ochtends van start, de laatste om vier uur ’s ­middags. De wandeling duurt ongeveer een uur.
Hamamelisfeesten 7 januari tot en met 28 februari. Open: dagelijks van 10.00-17.00 uur. Toegang: maandag tot en met zaterdag € 7, op zondagen en tijdens sneeuwklokjesweekend (19 en 20 februari 2019) € 8,50. Kinderen tot 12 jaar gratis. Arbo­­retum Kalmthout, Heuvel 8, Kalmthout, arboretumkalmthout.be


5. De hoogste waterval van het land

Een heel leuke bos­wandeling op de Veluwe is de Vrijenbergwandeling van ca. 4,5 kilometer die via het bos naar de Loenense waterval leidt. Echt hoog is de waterval met zijn vijftien meter niet, maar het is wél de hoogste van ons land. Het water klatert zo hard naar beneden dat je het al van verre hoort.
De waterval maakt deel uit van de Vrijenbergerspreng die na de waterval zijn weg vervolgt door een dalletje met steile, beboste oevers. Dit deel van de wandeling doet een beetje aan de Ardennen en de Eifel denken. De biologische zorg­boerderij Open Erf De Groote Modderkolk is het start- en eindpunt van deze wandeling. Neem zeker een kijkje op het erf. Er zijn kippen en geiten, en in de stal of het weiland staan brandrode runderen, een zeldzaam koeienras. In de theeschenkerij kun je wat drinken, in de boerderijwinkel zijn biologische producten te koop.
Het adres: Vrijenbergweg 24a, Loenen, Gelderland. Voor meer informatie en het downloaden van de wandeling: ­natuurmonumenten.nl


6. Naar het strand van Zoutelande

Een fijn wandelstrand compleet met gezellige strand­paviljoens en mooie strandhuisjes is het strand van Zoutelande, bekend van de hit van Bløf. Het is een heerlijk breed en schoon strand dat zich over vijf kilometer uitstrekt. Ook als je niet zo goed ter been bent of met de kinderwagen op pad gaat, ben je ‘blij dat je hier bent’, want dankzij de unieke wandelboulevard kun je er toch een strandwandeling maken. Langs de hele boulevard staan bankjes die uitnodigen om plaats te nemen en uit te kijken over zee. Vanaf hier zie je vrijwel de hele kustlijn, de zee tot aan de horizon, compleet met heel veel schepen die langsvaren. Na de wandeling is het leuk om nog een rondje door de gezellige familiebadplaats te maken.