RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Mischa Blok

thumb-img-9483-1024-2ZW_1.jpg

Mischa Blok over cupmaten

Laten we dankbaar zijn voor ondergoedwinkelmevrouwen. Zij die zelfverzekerd je pashokje instappen en je aan een perfecte bh helpen. Ze vouwen eventueel discreet nog even een kwabje weg en zeggen dan: ‘O, dit model accentueert echt uw pluspunten!’ 

 

thumb-img-9483-1024-2ZW

Mischa Blok (44) is sinds 2010 bij NPO RADIO 1 werkzaam als eindredacteur, verslaggever en presentator. Ze presenteert elke zaterdag tussen 15.00 en 16.00 uur het consumentenprogramma RADAR RADIO. De uitzendingen zijn terug te luisteren via radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist.

bestelnu

Je lichaam in een piepklein stukje kant of lycra proppen in een pashokje met slechte verlichting. Slechts gescheiden van de buitenwereld door een wapperend gordijntje dat je nooit helemaal dicht krijgt, hoe hard je er ook aan trekt. Een nieuwe bh of een nieuwe bikini kopen, dat zijn dieptepunten in de levens van vele vrouwen.
Bh’s en bikini’s die net niet passen, hebben de sterke neiging om te knellen, te lubberen en om precies de verkeerde zones te accentueren. De eeuwige zoektocht naar de juiste maat, naar de optimale verhouding tussen omtrek en cup. En als je daar dan weer de wortel van trekt, rolt daar de juiste lettercijfercombinatie uit.

Het kwabje
Nu hoor je – vooral mannen – denken: dan weet je dus voortaan je maat en kun je gewoon verder met je leven. Maar zo simpel is het niet.
Die verhoudingen en die maatvoering verschillen namelijk per merk en per type. Dan is er ook nog de kwestie van ‘het kwabje’. Dat overtollige stukje vlees tussen je bovenarm en de zijkant van je borst. Hoort dat nou bij je arm of hoort het bij je borst? Als je van mening bent dat het kwabje bij je borst hoort, dan moet je ook consequent zijn en het in je bh proppen. Met als gevolg dat je een grotere cupmaat nodig hebt.

Het Knopje
Nu het goede nieuws. Als je als vrouw halfnaakt en teleurgesteld in zo’n pashokje staat, dan is de redding nabij in de vorm van: Het Knopje. Een soort deurbel die meestal naast de spiegel hangt. Druk er maar eens op. Binnen no-time verschijnt er een zachtaardige mevrouw aan de andere kant van het gordijn die op gepaste toon vraagt of ze even binnen mag komen. Eenmaal binnen vertelt ze je precies of de pasvorm goed is en zo niet, snelt ze de winkel in om de juiste maten en modellen voor je te vinden. En als je een heel capabele treft, zal ze je zijdelings ook nog complimenteren met je figuur: ‘O, dit model accentueert echt uw pluspunten!’

Ondergoedwinkelmevrouwen
Wat een heldinnen, deze ondergoedwinkel­mevrouwen die overlopen van geduld en kundigheid, die ervoor zorgen dat vrouwen met een perfect passende bh of bikini weer naar huis gaan. Ik pleit voor zo’n magisch knopje in huis. Als ik dan een probleem heb of ergens over twijfel, dat ik dan op zo’n knopje druk en er een lieve mevrouw tevoorschijn komt die antwoord geeft op al mijn vragen en korte metten maakt met mijn onzekerheden.

Small, medium of large
Trouwens, mannen hebben geen benul hoe gelukkig ze zich mogen prijzen dat zij gewoon kunnen kiezen tussen een small, medium of large onderbroek. Ik vroeg een mannelijke collega op de redactie of hij wist hoe bh-maten precies werken. ‘Ja hoor’, zei hij zelfverzekerd, ‘dan heb je bijvoorbeeld maat 27C’. ‘Nee’, zei ik tegen hem, ‘dat is een  vliegtuigstoel, geen bh-maat’.