RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Diet Groothuis

41Groothuis_Diet-NIEUW-_Jelmer-de-Haas_.jpg

Diet voedt de kinderen op

Je kinderen leren hoe ze een huis schoonmaken. Dat is voor je eigen gemoedsrust en het latere levensgeluk van je kroost niet onverstandig. Zo nodig is poetsvrouw Diet niet vies van een potje blackmailen.

 

bestelnu

Heb je je kinderen niet geleerd hoe ze een huis schoonhouden, dan moet je leven met de gevolgen. Die zijn meestal niet mals. ­Kinderen kunnen zomaar denken dat een vloer zichzelf boent en bedden vanzelf opgemaakt raken. Elke vraag om iets in huis te doen kan rekenen op weerstand en gedoe. Hebben ze eenmaal de puberleeftijd bereikt, dan is het vaak te laat. Deze fase staat garant voor rond­slingerende jassen, tassen, schoenen en sokken, vieze was door het hele huis, hagelslag in de vaatwasser, en vlokken stof, lege chipszakken, snoepwikkels en beschimmelde halve boterhammen onder het bed. Dat ga jij als moeder of vader natuurlijk niet opruimen. Hier helpt maar één ding: blackmailen. Keihard kleedgeld inhouden en game-tijd inperken wanneer ze weigeren om in actie te komen. Helpt dat niet omdat de puber een goed verdienend baantje heeft en haar of zijn eigen schermtijd bepaalt, dan zou ik hem een tijdje uitbesteden. Aan een plaatselijke dierentuin wellicht.
Zitten je kinderen nog voor die dramatische fase, grijp dan snel in. Dat kan best. Voer een rooster in met daarop alle taken per week eerlijk verdeeld over elk gezinslid. Heel simpel: jullie wonen samen in een huis, dus is het niet meer dan normaal dat je ook samen de daarbij behorende klussen aanpakt.
Help je kinderen de eerste paar keer bij het uitvoeren van de taken. Zelf wist je ook niet ineens hoe je een vloer moet dweilen of een dekbedhoes moet verwisselen. Laat staan dat je wist hoe je een doekje uitwringt.
Negeer gemopper. Wees er tot in al je vezels van overtuigd dat elk mens ervan opknapt als hij van tijd tot tijd zijn eigen rotzooi leert op te ruimen. Jammerverhalen over vriendjes en vriendinnetjes ‘die NOOIT hoeven schoon te maken’ pareer je met een meelevend: ‘Wat rot voor ze. Dan kunnen ze nooit goed voor zichzelf zorgen als ze op kamers gaan.’
Maak er vooral een feestje van. Het leukste is om met z’n allen tegelijk aan de slag te gaan, en daar een bepaalde hoeveelheid tijd voor te reserveren. Dan is het overzichtelijk en weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Draai vrolijke poetsmuziek, begin en eindig samen met een yell of iets anders dat jullie inspireert, en eindig met iets lekkers. Op die manier slijt je een nieuwe gewoonte ontspannen en gezellig in.

Extra tips
 +   Heel jonge kinderen vinden het hartstikke leuk om te helpen in huis. Voor jou is dat niet handig, want alles duurt twee keer zo lang als normaal. Bedenk dan maar dat je op deze manier een basis legt voor latere poetskunde.
 +  Kinderen kunnen vanaf een jaar of tien prima hun eigen kamer opruimen en schoonhouden: stofzuigen – ook onder het bed –, richels en lampjes met een doekje afnemen, vieze was in de wasmand gooien, schone kleren opgevouwen op stapels in de kast.
 +  Bed opmaken, kussens opschudden, schone hoes om een dekbed doen: leer het ze!
 +   Doekjes uitwringen doe je zo: met twee handen en draaiend. Even oefenen helpt.
 +   Stof afnemen: met een vochtige microvezeldoek. Spoel het doekje regelmatig uit in een emmer met een warm sopje.
 +   Leer kinderen, ondanks een eventueel aanwezige vaatwasser, hoe je moet afwassen. Veeg vieze borden en pannen af met wat keukenpapier, was af in een warm sopje en met een goede borstel. Houd deze afwasvolgorde aan: eerst glazen, dan bestek, daarna borden en kopjes en pas als laatste de vieze pannen. Afdrogen: neem op tijd een droge theedoek. De afwas terug in de kast zetten hoort er ook bij, net als even een doekje over fornuis en aanrecht halen en etensresten uit de gootsteen verwijderen.