RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Mischa Blok

GettyImages-1142915666_1.jpg

Micha Blok over Suze Orman

Helemaal eens met alle tips van financieel goeroe Suze Orman is Mischa het niet. Maar eentje vindt ze zo gek nog niet: pas als je er op je oude dag zelf warmpjes bij zit, kun je een financieel vangnet zijn voor je kinderen.

 

thumb-img-9483-1024-2ZW_1

 

 

 

2bestelnu

Ik kende haar niet, maar blijkbaar heb ik de afgelopen jaren in een grot gezeten. Suze Orman blijkt namelijk een van de grootste vrouwelijke financiële goeroes ter wereld te zijn. Een collega wees me op het bestaan van dit Amerikaanse fenomeen en nu ben ik haar al urenlang obsessief aan het googelen. Inmiddels weet ik dat ze een #1 New York Times bestselling author is. Zegt op zich weinig, want daar zijn er busladingen vol van, maar dat terzijde. Dat ze haar eigen tv-show had. Dat ze inmiddels 67 jaar is en multimiljonair. Dat ze gek is op vissen en dat ze dat het liefst doet vanaf een bootje op de Bahama’s en dat ze daarbij zo’n rare witte zonneklep draagt.
Op haar website kijkt ze je vanonder een kittig kort kapsel indringend aan, bijna eng fanatiek, met blauwe ogen en een stralend witte glimlach. Natuurlijk is in haar bio haar American dream-verhaal te lezen. Hoe ze van een slecht lerend kind met een spraak­gebrek via een baantje als serveerster een zeer succesvolle zakenvrouw werd die overal ter wereld mensen inspireert om beter met hun geld om te gaan. Met oneliners als: ‘You are never powerful in life until you are powerful over your own money.’
Natuurlijk wil je advies krijgen van een vrouw als Suze Orman, want we willen allemaal multi­miljonair zijn en wie wil er nou niet naar de Bahama’s? Ik ben gek op haar ­praktische berekeningen, hoeveel je precies kunt uitsparen door voortaan twee weken langer te wachten voordat je weer naar de kapper gaat. Hoeveel geld het je oplevert als je overstapt op een andere autoverzekering of op een mobiel telefoonabonnement met minder dataverbruik. Ook zegt ze dat je je bij iedere mogelijke aankoop moet afvragen: Is it a need or a want? Dus: heb ik het écht nodig of wil ik het gewoon hebben? Het spreekt voor zich dat je alleen de dingen die je echt nodig hebt moet kopen. De rest: gewoon terug­zetten en doorlopen. Natuurlijk word je van het opvolgen van al deze tips geen multimiljonair, maar slechter word je er ook niet van.
Ik wil één inzicht met je delen, speciaal voor mensen die kinderen hebben. Velen zetten hun spaargeld alvast opzij voor de ­toekomstige studie van hun kinderen. Suze vindt dat
ontzettend dom. Ze zegt: denk aan de veilig­heidsinstructies die je in het vliegtuig krijgt: Save yourself first! Oftewel, doe het zuurstofmasker eerst bij jezelf om en pas daarna bij je kinderen. Je moet eerst jezelf redden om daarna anderen te kunnen helpen. Dus stop vanaf nu al je spaargeld in je eigen ­pensioen, want pas als je er op je oude dag zelf ­warmpjes bij zit, kun je een financieel vangnet zijn voor je kinderen. Bovendien is het voor ­studenten makkelijker om leningen te krijgen dan voor gepensioneerden.
Er schuilt ook wel een Suze Orman in mij. Ik had als kind ook een spraakgebrek en ik ben ook jarenlang serveerster geweest. Alleen die twee laatste stappen – zakenvrouw én multimiljonair worden – zijn nog niet gelukt. Ik ga nu eenmaal graag naar de kapper.
Ik weiger om mijn dataverbruik op mijn mobiele telefoon terug te schroeven. En gisteren heb ik een nieuwe roze tas
gekocht die ik écht nodig had.