RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Lara Aerts en Femke van der Laan | Fotografie: Getty Image

BN_reizenjacht.png

Vroegboekkorting of een last minute?

De zomervakantie komt gestaag in zicht. Pardoes dringen zich weer vakantievragen op van existentieel kaliber: laten we ons verleiden door vroegboekkortingen of hopen we op een ultragoedkope last minute?

 

 

Meisje

  

Sites en apps
bruxxx.be: biedt goedkope tickets aan vanuit Brussel.
vakantiediscounter.nl: brengt onverkochte vakanties aan de man.
vakantieveilingen.nl: bieden op vakantierestanten.
google.nl/flights: laat vluchten en prijzen zien op een kaart.
skyscanner.nl (ook als app): handig voor de flexibelen. Zo kun je data invoeren en je bestemming openlaten. Of een bestemming invoeren en de data openlaten.
kayak.nl (ook als app): voor vluchten, hotels en huurauto’s, je kunt zoeken op de goedkoopste willekeurige bestemming.
reizen.nl: op de pagina ‘beste reisapps’ vind je bijvoorbeeld een app (CityMaps2Go) waarmee je thuis alle kaarten downloadt, zodat je ze onderweg o ine kunt raadplegen, een app waarmee je je smartphone in een e-reader omtovert, een app die je wijst op alle wifi - hotspots of een app (Packing Pro) die je begeleidt bij het inpakken van je koffer.
Nog een paar aanraders: suggestme.com, tik een stad in en zie wat er allemaal te doen is. En: eatwith.com, waarmee je bij locals aan tafel kunt aanschuiven.

 

bestelnu

Vroegboeklokkertjes
Nu een gezinsvakantie naar Kroatië boeken en vijftig procent korting opstrijken: echt waar of een slimme marketingtruc? Dat laatste sowieso: een reisorganisatie wil zo snel mogelijk het gros van de reizen verkopen. Daarna kunnen ze gaan stijgen met de prijs. Zijn er op het allerlaatst nog plekjes over, dan gaan de ultradeals de lucht in. Uit onderzoek blijkt dat last minute gemiddeld genomen voordeliger uitpakt dan vroegboekdeals, al wordt het verschil de laatste jaren kleiner. Of zo’n lastminutegok iets voor jou is, hangt van je situatie af. Hoe flexibeler je kan zijn – qua bestemming, reisdata en (hoog)seizoen – hoe beter je af bent met last minute. Als je alleen een vliegticket nodig hebt, kun je er beter zo vroeg mogelijk bij zijn. Onderzoek naar vliegticketprijzen van de Japanse econoom Watanabe wees uit dat prijzen zo’n drie weken voor vertrek substantieel gaan stijgen. Pas daags voor vertrek is er een kans dat de laatste stoelen (als die er nog zijn) voor dumpprijzen van de hand gaan.

Voordelen van vroeg boeken
Vroeg boeken is aan te raden als je: naar een gewild hotel of populaire camping wilt; niet flexibel bent qua reisdagen; geen tijd hebt of wil besteden aan langdurig zoeken; alleen een vliegticket nodig hebt (maar schroom niet toch te wachten als de vroegboektickets duur blijken). Bij sommige maatschappijen (bijvoorbeeld Transavia) kun je voor een klein bedrag extra, te betalen bij de boeking, je datum later nog wijzigen. Wijzig je naar een duurdere dag, dan betaal je bij. Andersom krijg je geen geld terug.

Risico’s van vroeg boeken
In een half jaar tijd kan er zomaar weer een revolutionaire lente zijn uitgebroken op de plaats van bestemming, je relatie kan uitgaan of je oma’s broze gezondheid houdt uiteindelijk toch geen rekening met jouw vakantie. Een annuleringsverzekering biedt mogelijk soelaas. Let op de duur waarvoor de verzekering dekking biedt.
De reis die jij hebt gekocht, blijkt toch niet zo in trek te zijn. De aanbieder gaat stunten en de prijs zakt tot onder jouw aankoopprijs.
Tussentijdse brandstoftoeslagen en andere heffingen worden aan je doorberekend. Check bij het boeken hoe het hiermee zit.

Van tussenin tot last minute
Terwijl je je messen slijpt voor de gunstigste last minute, houdt niets je tegen om in de tussentijd heel goed in de gaten te houden of er niet een superdeal langskomt. Moet je dan dagelijks het web afstruinen? Nee, je schrijft je in op alle mogelijke nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen, reisorganisaties, hogesnelheidstreinen en op diensten als Groupon Travel, holidaypirates.com en ticketspy.nl. De aanbiedingen vliegen je weldra om de oren.

METEEN NA DE VAKANTIE BOEKEN VOOR VOLGEND JAAR
Meike (43) boekt elk jaar vlak na de zomervakantie een huis in Toscane voor de vakantie daarop. ‘Ik onder handel altijd over een ‘ultravroegboekkorting’, en die krijg ik ook. Het huis kost normaal zo’n € 1.000 per week, ik krijg het voor € 800. Of de prijzen later in het seizoen dalen, daar let ik niet op. Ik wil zeker zijn van mijn bestemming, en daarbij: elk uur dat ik online aan het speuren ben, ben ik niet aan het werk. Zoeken kost me tijd, en dus geld.’

Flash sale via ticketspy.nl
Worden vliegtickets of integrale vakanties lastig verkocht? Dan gaan ze met duizenden kortstondig de markt op, de zogenaamde ash sale-aanbieding. Die pareltjes voor weinig zijn op de gehele reismarkt als spelden in een hooiberg. Maar nu is daar TicketSpy, gerund door mensen uit de reiswereld. Zij halen de verborgen stoelen en reizen voor je naar boven. Zo kun je op een druilerige vrijdag zomaar een all-inreisje van twaalf dagen naar de Costa Brava boeken voor € 199.

Waarom schommelen de prijzen van vliegtickets als de heupen van een serveerster in een Tiroler Stube?
Fluid pricing is het systeem dat dezelfde vakantie of reis voor steeds wisselende prijzen wordt verkocht, afhankelijk van vraag, aanbod en periode. Je kent het wel: je hebt een goedkoop ticket gezien van €30 naar Londen. Tegen de tijd dat je je vertrek hebt gefiatteerd en wilt boeken, kost de vlucht € 57. Er gaan verhalen dat het boekingsysteem via je unieke IP-adres jouw zoekgedrag bijhoudt en snel de prijzen verhoogt, zodat jij je opgejaagd voelt en snel een – wat duurder geworden – ticket boekt. Onderzoekers van de Universiteit Twente namen de proef op de som, maar vonden geen bewijs. Aannemelijker is dat de prijs van de tickets gelijk opgaat met de interesse in het algemeen.

Huizenruil en alleen de vlucht betalen
Joos (38) houdt van vroeg boeken, maar niet van de deals die vroegboekkortingen aanbieden. ‘Die 30% korting die me wordt aangeboden of een pakket strandlakens: ik heb geen idee van inkoopprijzen en marges, ze kunnen me elke korting op de mouw spelden. Ik regel dus zelf mijn vroegboekvoordeel. Afgelopen december speurde ik naar goedkope bestemmingen voor onze vakantie in juli. Het wordt vliegen naar Barcelona voor € 120 per persoon. We hadden ook naar Rome gekund voor € 110. Via holidaylink.com ruilen we ons huis met mensen in Barcelona, dus de accommodatie kost niets. We ruilen zelfs onze auto’s. Kortom: vroeg geboekt, en écht voordelig.’

Vertreklocaties
Regionaal is wordt steeds populairder. Kleine vliegveldjes zoals Eindhoven, Rotterdam, Groningen en Maastricht zijn vaak de vertrekhavens voor de goedkope kiloknallers. En kijk ook eens over de grens: vliegen vanuit Dusseldorf, Weeze (in Duitsland) en Charleroi (in reisjargon Brussel-Zuid, ligt zestig kilometer onder Brussel) kan vaak zoveel geld schelen dat de extra reistijd er schraal bij afsteekt.


Tjoeketjoeke
Wil je goedkoop treinen, dan ontkom je niet aan vroegboeken. De meeste tickets komen een maand of drie van tevoren op de markt, maar de termijn wisselt nogal. Ook hier geldt: schrijf je in op de nieuwsbrieven van Thalys, ICE en NS Hispeed. Meestal is vliegen goedkoper, maar treinen is beter voor het milieu, en je pikt en route nog wat van het landschap op. Bovendien kun je leuke tussenstops maken. treinreiziger.nl geeft veel informatie. Het kan lonen om te puzzelen met regionale sneltreinen. Een uitgebreide handleiding vind je op lowtechmagazine.be, zoek op ‘reizen met de trein’.

Check en dubbelcheck
Leuke all-in gevonden? Check of je goedkoper bent door alle onderdelen los te boeken: reis, hotel en huurauto. Kijk of de accommodatie op een buitenlandse site goedkoper is (want andere vakantieperiodes). Heb je een goede vlucht gevonden via een vergelijkingssite? Kijk op de site van de luchtvaartmaatschappij zelf om te zien of het daar niet nog goedkoper is. 

 

Wanneer moet je precies toeslaan voor de laagste prijs?>>Wanneer moet je precies toeslaan voor de laagste prijs?
Daar zijn complete studies aan gewijd. Hier een aantal stelregels, die overigens niet in steen zijn uit gehouwen en minder gelden voor het hoogseizoen
* Overdag boeken de zakelijke reizigers, ’s avonds gaan de particulieren aan de slag. Beste tijd om te boeken: in het holst van de nacht. Ook gaan er geruchten dat de vroege namiddag de prijzen gunstig gezind is.
* Boek niet in het weekend (dan is iedereen aan het kopen), maar op dinsdag, woensdag of donderdag.
* Vliegen op maandag en vrijdag is doorgaans duurder: dan vertrekken veel zakenlieden of ze keren juist terug naar huis. Ook een vertrek op zaterdag is vaak populair, omdat veel vakantieweken op die dag van start gaan. Het is vaak gunstig voor de prijs als er een zaterdagnacht tussen aankomst en vertrek zit.
* Naar verluidt zijn de gunstigste vertrekdata dinsdag, woensdag of donderdag en voor de terugreis zondag, dinsdag of woensdag. Weekendtripjes zijn goedkoper als je donderdag heen- en zondag terugvliegt.
* Op ongunstige tijden vliegen (midden in de nacht, ’s ochtends beestachtig vroeg) is vaak veel goedkoper dan op christelijke tijden. Houd rekening met de kosten van vervoer naar en van het vliegveld. Midden in de nacht is er geen openbaar vervoer, je zult dus mogelijk een (dure) taxi moeten nemen.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Special over wonen
RA04_4TM5_INHOUD.jpg