RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Lara Aerts en Femke van der Laan | Fotografie: Bonnita Postma

naarder020.png

Ijzers uit het vet - Tijd om te schaatsen

Het mooiste ijs van Nederland. Bij voorkeur pikzwart en omzoomd met een rietkraag, opgeluisterd met stempelposten en leuke uitspanningen met ketels glühwein en warme chocolademelk. Met een beetje mazzel kun je deze winter weer schaatsen. Waar ga je heen? En hoe dos je je uit?

 

1.asadventure.com1999

 

11stehmann-sport.nl53799marathon

 

8slijperij-van-der-woude.nl6

 

9sportbeer.nl4495waterwinddicht

Heb je nog geen schaatsen?
Vorst is een enorme stimulans voor de Nederlandse economie. Sportzaken worden geplunderd. Alles wat maar een ijzer heeft, is weg en ook op Marktplaats kun je geen schaats meer vinden, of slechts fossielen tegen astronomische bedragen. Dus: koop in de herfst je schaatsen (en trouwens ook je winterbanden). Of zet in de zomer al een oproep voor een tweedehands paar op Marktplaats. Schaatsen en/of een bijbehorende out t zijn een uitstekend kerstcadeau. Ook leuk: in outdoorwinkels kun je sokken kopen, die warmte verdelen en blaarvorming tegengaan. Ga naar een goede schaatswinkel (vaak bij ijsbanen) om te passen. Maak foto’s van de schaatsen (model en maat) die lekker zitten en googel thuis desgewenst naar tweedehands exemplaren. Nieuw kopen kan altijd nog. Veel schaatsclubs en kunstijsbanen organiseren trouwens ruilbeurzen waar je je slag kunt slaan, via Google komen ze wel bovendrijven. Heb je zelf oude of te kleine schaatsen te koop? Uiteraard wacht je tot het vriest dat het kraakt en je er een leuke prijs voor kunt vragen. Marktplaats is weer the place to be.

Welke schaatsen?
Voor het schaatsen op natuurijs koop je het beste een lage noor. Hoge noren zijn vooral bestemd om hard door de binnenbochten van de ijsbaan te vliegen. Een lage noor is lekker stabiel. Ga je voor extraordinair comfort en gebruiksgemak tijdens je natuurijs-experience? Investeer dan in een zogenaamde kluun(klap)- schaats. Je voeten zijn stabiel en lekker ingepakt in gevoerde, kunststof (langlauf)- schoenen. De schoen zit dichtbij het ijs en het (klap)ijzer kun je in een handbeweging losklikken van de schoen, zodat je stukjes kunt lopen. Ideaal voor klunen en plas- of erwtensoepstops. Ze zijn niet goedkoop, vaak zo tussen de € 450 en € 800 voor schoen (ook geschikt voor langlaufen), ijzer en binding. Het loont om flink te googelen naar verschillende opties. Bijvoorbeeld de goedkoopste schoen van Salomon voor ruim € 100, in combinatie met een afgeprijsd ijzer voor € 200. Tip: bij de schaatsbaan in Heerenveen zit Skaters Corner Thialf waar ze soms te koop staan voor rond de € 270. Uw verslaggever sloeg voor dat bedrag haar slag en geniet daar elke winter weer van.

Hul je in laagjes
Een ijsbaan is geen catwalk, maar de kleding die je draagt, is toch essentieel. Het sleutelwoord is: laagjes (en een rug- of heuptas om tijdelijk overtollige items in te vervoeren). Je kunt het zo duur en professioneel maken als je wilt, maar de gelegenheidsrecreant te ijs kan gewoon thermo-ondergoed bij Hema of Zeeman kopen. Dat moet wel vochtregulerend zijn, want kleding die nat wordt door zweet kan weer afkoelen en zelfs bevriezing veroorzaken. Over de thermobasis een trainingsbroek, een dunne trui en/of fleecevest en een jas. Is het superkoud, haal dan je skibroek van zolder.

De eerste tochten
De Jan Durkspolder-toertocht in Friesland bestaat uit ondiepe vaarten waardoor er vaak al vroeg in het vorstseizoen kan worden geschaatst. Op schaatstochten.nl en schaatstochten.info vind je alle info over locatie en waar deze toertocht (en alle andere toertochten in dit artikel) start en hoeveel kilometers je te verstouwen krijgt. Ga je op de bonnefooi, dan kun je natuurlijk opstappen waar je wilt. Een klein meer dat snel dichtvriest, is het Leersumse Veld in Utrecht. Parkeren kan onder andere bij de VVV aan de Maarsbergseweg 20 in Leersum. Ook de rondetocht over het Henschotermeer in Utrecht is er eentje die snel dicht ligt. Startplaats: Henschotermeer, De Heygraeff 2, Woudenberg Het water in Nationaal Park Weerribben in Overijssel (ja, dat gebied van die fl uisterbootjes in de zomer) is ook ondiep en beschut door riet dus snel te beschaatsen. Toertochten starten van café-restaurant 'De Weerribben' aan de Hoogeweg 9 in Kalenberg. Ook als er geen tocht geschaatst wordt, is dit een goede plek om het ijs op te gaan.


File! Dus vroeg uit de veren
Rustig ontbijten en dan eens je schaatsen uit het vet halen, staat garant voor lerijden tot een uur of twee. En een hoop chagrijn. De enige optie: vroeg uit de veren. Zo vroeg als je kunt. Lukt dat niet, houd dan goed de verkeersinformatie in de gaten om de les te ontlopen. En pak Google Maps erbij voor een alternatieve opstapplaats. Dan maar geen stempels halen voor een medaille. Het beste is natuurlijk het concept ‘ijsvrij’. Regel dat, en in plaats van naar kantoor rijd je naar de sloot. Werken kan altijd nog.

4plutosport.com1295Wildschaatsen
Ook de Oostvaardersplassen in Flevoland zijn redelijk ondiep. Van dit natuurgebied is normaal gesproken maar een klein deel toegankelijk voor publiek. Maar niet als er ijs ligt; dan mag je overal komen. Het geijkte opstappunt is bij het bezoekerscentrum, maar het staat je dus vrij om ergens over een hek te klimmen en het ijs op te gaan. De nadruk ligt hierbij op het risico: dat draag je sowieso altijd zelf, maar bij wildschaatsen helemáál. IJspriemen, een touw, een isolatiedeken (zo’n foliedeken die je ook vaak in de auto hebt) en niet te vergeten een aantal kompanen zijn vereist. Geraadpleegde pioniers printen ter navigatie het gebied op Google Maps uit en vinden zo hun weg. Heb je een GPS bij je, dan vergemakkelijkt dat de zaak, en schaats je als een koning tussen de herten, wilde paarden en runderen.

Lastig kiezen
Nederland is zo schaatsgeniek dat het moeilijk is een top zoveel van mooiste tochten samen te stellen. Op tochten.info vind je de tochten per provincie gerangschikt. Wij lichten er een aantal uit. Wil je schaatsen met uitzicht op de Sint-Pietersberg? Dan kun je terecht op de Eijsder Beemden in Zuid- Limburg, waar het water snel dichtvriest. Parkeren bij de kanoverhuur aan de Oosterweg te Oost-Maarland of bij de Kasteelweg. De Eilandspoldertocht in Noord-Holland (die je overigens ook kunt lopen, zie het zomergedeelte op deeilandspoldertocht. nl, voert je langs zeven prachtige dorpen die schreeuwen om een bezichtigingsintermezzo en een punt appeltaart/kroes alcohol. In dezelfde provincie staat ook de Waterlandtocht op de nationale top-schaatslijst. Alle mogelijke info, routes en een verwijzing naar actuele informatie vind je via waterlandtocht.nl. Is Nederland te klein, dan kun je vanuit Zeeland naar België schaatsen vanaf Sluis naar Brugge, en weer terug naar Sluis. Startplaats: Het Eetcafe, Kaai 10, 4524CK Sluis. Dan is er nog een aantal klassiekers zoals de Molentocht in Alblasserwaard in Zuid-Holland (schaatsmolentochten. nl) en de Vijf Merentocht rondom Giethoorn in Overijssel door de prachtige rietvelden.

Hoeveel kilometer?
Bij de meeste tochten kun je kiezen uit verschillende lengtes. Vijf kilometer kuier je (lopend, dus) in een uur, de relatieve lekenschaatser tikt het weg binnen een half uur. Een tocht van 30 kilometer is een prima uitdaging voor mensen met een redelijke conditie en niet al te veel geldingsdrang.

Twitter ijsinfo
Oké, het vriest en je hebt een tocht op het oog. Bijna elke tocht (althans: de organiserende vereniging of andere betrokkene) heeft wel een Twitteraccount waarop je recente informatie kunt vinden over ijsconditie, weer en drukte. Heeft de tocht geen eigen account, dan kun je zoeken middels de hashtag: #naamvanschaatstocht

Kopje onder
Op internet wemelt het van de veiligheidsvoorschriften, zie bijvoorbeeld veiligheidopnatuurijs.nl, en schaatsen.nl Allemaal onzin natuurlijk, tot je in een wak schaatst en onder het ijs terecht komt. Dan zwem je naar de donkere plek toe (als er sneeuw op het ijs ligt naar de lichte) en als je weer kopje boven bent, schiet er ‘shit, had ik die ijspriemen nou toch maar op internet besteld en meegenomen’ door je hoofd. Gelukkig ben je niet in je eentje gaan schaatsen, dus terwijl de kracht uit je onderkoelde lichaam vloeit, kan je nog net het touw grijpen dat je is toegeworpen. De reddende engel heeft gelukkig ook een isolatiedeken (van folie, weegt niks) in zijn rugzakje. En zo komt alles toch nog goed. Wil je echt op safe spelen, dan schaats je alleen daar waar de KNSB de tocht heeft goedgekeurd en waar ijsverenigingen banen hebben uitgezet. Zorg in elk geval dat je niet alleen bent, en inderdaad uitgerust bent met touw en priemen. En een mobiele telefoon, natuurlijk. Daar waar tien mensen je voor zijn geweest zul je hoogstwaarschijnlijk niet door het ijs zakken. Toch blijft het uitkijken: ijs kan plaatselijk dun zijn of er kunnen kleine, slecht zichtbare wakken zijn

Schaatsapps
De eenentwintigste eeuw zou de eenentwintigste eeuw niet zijn als er geen schaatsapps bestonden. Met de gratis app van SchaatsApp.nl kun je heel eenvoudig je schaatsroute opnemen (tracken) op je iPhone. Tijdens het schaatsen zie (en hoor) je direct je snelheid, de geschaatste afstand, de route en zelfs het aantal verbruikte calorieën. Dan is er nog de betaalde app (€ 1,79) Natuurijs (ook actief op Facebook), met een kaart waarop de schaatslocaties te zien zijn en waarop gebruikers ijscondities en andere informatie melden.