RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Frank van Lonkhuyzen | Fotografie: iStockphoto

huisje.jpg

Vakantiehuis huren

Villa aan zee, appartement in een wereldstad, Chalet in het bos. Betaalbaar, maar ook comfortabel en schoon. Met airbnb lijkt het binnen handbereik. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat zijn de alternatieven?

Wat vinden de anderen?
Om jezelf te verzekeren van een soepel lopende vakantie via kun je thuis behoorlijk wat onderzoek doen. Lees bijvoorbeeld op de huisjeswebsite het profiel van de eigenaar en beoordelingen van andere bezoekers. Neem bij vragen al in een vroeg stadium contact op met de verhuurder en zie af van de deal als je geen bevredigend antwoord krijgt. Airbnb stuurt gratis een professionele fotograaf af op actieve verhuurders zodat gasten ook echt krijgen wat ze zien. Mocht het onverhoopt tegenvallen, zet dan een kritische review over de verhuurder op de site.

Onderhandel met de eigenaar
Op Expedia en Zoover vind je leuke combinatiedeals (vlucht + auto + appartement). Door de schaalgrootte kan de reisorganisatie achter zo’n site inkoopkortingen bedingen. Als klant krijg je de accommodatie zo goedkoper dan een ‘loslopende toerist’. Andersom kan het ook. Je vindt een schattig huisje op een reiswebsite, tikt het adres in op Google en benadert de eigenaar direct. Zo kun je over de prijs onderhandelen en misschien wel uitkomen onder de prijs die op de site geadverteerd staat. In dit opzicht geldt: van tevoren onderzoek doen loont. En het is nog leuk ook. Houd er wel rekening mee dat je bij direct contact met een verhuurder kwetsbaarder bent dan wanneer er een grote organisatie achter je staat.

Naast een vuilnisbelt
Patricia uit Zoetermeer speurt regelmatig op internet naar leuke vakantiehuisjes. Afgelopen zomer reisde ze met vriendinnen door Frankrijk naar het zuiden. ‘We wilden voor onze tweede overnachting een camping in de buurt van Avignon boeken, maar kwamen er via streetview van Google Maps achter dat we dan met onze tent naast een industrieterrein zouden staan. Dat hoefde voor ons niet zo’. Even wat software installeren en Google Earth laat je de omgeving van een vakantiebestemming vanuit de lucht verkennen.

Het succes van airbnb
De YouTube onder de reiswebsites heeft inmiddels ruim 800 duizend accommodaties in meer dan 192 landen en de groei is er nog niet uit. Nadat je een account hebt aangemaakt op de site, kun je de regio invoeren waar je naartoe wil reizen. Airbnb geeft dan de lokale logeeradressen. Dat kunnen woningen van particulieren zijn, maar ook hostels of hele bungalowparken. Om boekingen soepel te laten verlopen heeft airbnb een batterij aan instrumenten bedacht.

Je vindt recensies over verhuurders op de site. Gasten worden aangemoedigd de annuleringsvoorwaarden te lezen. Er is een Gast Restitutiebeleid voor wanneer het verhuurde huis of appartement niet aan de verwachtingen voldoet. Als een reservering door de verhuurder is geaccepteerd, wordt de betaling door airbnb geïnd bij de huurder. De reis­website houdt de betaling vast tot 24 uur na het inchecken van de gast. Dit geeft de huurder de tijd om alles te checken en zo nodig een klacht in te dienen. In dat geval krijgt hij zijn geld terug.

En de verhuurder dan?
Om airbnb-gastheren van ellende te vrijwaren heeft de organisatie in 2011 de Verhuurders Garantie in het leven geroepen. Even Heggernes is country manager Nederland bij airbnb. ‘Deze garantie geldt voor iedere airbnb-verhuurder in Nederland, ongeacht welke andere verzekeringen er zijn. We hebben dit systeem in het leven geroepen voor de gemoedsrust van de verhuurder. Wanneer de gast een vaas breekt of chocomel op het tapijt knoeit is de verhuurder beschermd tot een bedrag van € 700.000.’ Inge uit Amsterdam-Noord verhuurt regelmatig haar huis via airbnb en vindt het geweldig: ‘We hebben hier allerlei mensen over de vloer gehad. Roemenen, Japanners, studenten. Alle gasten lieten het huis netter achter dan ze het aan­troffen. Bovendien hebben ze voor onze twee katten gezorgd.’

Klein kamertje
Dagmar uit Amersfoort vond via awirbnb een appartement in Parijs om daar met man en kind een paar dagen te verblijven. ‘De Franse jongeman die de ruimte verhuurde, was erg aardig. Hij heeft ons opgehaald van het station en gaf onderweg wat toeristische tips. De kamer was nogal klein en het stapelbed wiebelde. Als je er met drie man wilde slapen moest er eigenlijk een raam open. Maar dan had je meteen veel geluidsoverlast van het Parijse verkeer.’ De les? Bekijk de foto’s goed en realiseer je dat ‘100 square feet’ nauwelijks 10 vierkante meter bedraagt. Een piepklein kamertje dus. 

>>Lees verder voor de negen fijnste websites op een rij.De beste websites?
Wat een geschikte site is hangt af van waar je heen wil. Travelmob is gespecialiseerd in huisjes in Azië. Op 30pluskids.nl vind je duizenden bestemmingen in Italië en Frankrijk. En voor wie de Ramblas wil zien is Cocoon Barcelona dé plek om een leuk appartementje te scoren. De keuze is reuze. De fijnste websites op een rij.

1. Zoover Nuttige site met duizenden onafhankelijke vakantiebeoordelingen en de mogelijkheid om direct accommodatie te boeken op alle vijf continenten zoover.nl.

2. Eliza Was Here Eliza lijkt overal geweest. Dat kan bijna niet waar zijn, maar ze weet wel veel. Schilderachtige huisjes en gedetailleerde informatie, vooral gericht op eigenzinnige vakantieadresjes rond het Middellandse Zeegebied. elizawashere.nl.

3. Booking.com Amsterdamse reisgigant met 135 kantoren in 59 landen. Talrijke beoordelingen van vakantieadressen door gebruikers. Erg nuttig tenzij ze in het Pools of Hongaars zijn opgesteld. Gelieerd aan de site is villas.com met ruim 200.000 appartementen en huizen wereldwijd booking.com.

4. Belvilla Ruim 20.000 vakantiehuizen in twintig Europese landen. Inspiratievideo’s, vakantiethema’s en uitgebreide zoekfuncties belvilla.nl.

5. Wimdu In Berlijn gevestigde concurrent van Airbnb met 300.000 accommodaties en één miljoen gebruikers. Motto: ‘Travel like a local’ wimdu.nl.

6. Zoover
Nuttige site met duizenden onafhankelijke vakantiebeoordelingen en de mogelijkheid om direct accommodatie te boeken op alle vijf continenten. zoover.nl

7. Home Away
Home Away is een familie van twintig internationale sites met meer dan één miljoen vakantiehuizen. Het berichtenverkeer met de huiseigenaren loopt via de website zodat je privé-mailadres niet meteen op straat ligt. De talrijke beoordelingen bij de huisjes helpen je een keuze te maken. De Nederlandse beschrijvingen komen rechtstreeks uit de Google-vertaalmachine en zijn eigenlijk onleesbaar homeaway.nl.

8. Fundadore
Italië-specialist met culturele rondreizen en accommodatie in het hogere segment. Ruime zoekmogelijkheden, bijvoorbeeld selecteren op de aanwezigheid van een zwembad fundadore.nl.

9. Vakantie-veilingen Op pad voor een schappelijk prijsje. Stedentrips, zonbestemmingen en last-minute bungalowvakanties. Wie biedt? vakantieveilingen.nl.
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.