RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Sander van der Heide |Fotografie: Stocksy

jogger-met-app.jpg

Getest: activiteitenmetertjes

De activiteitenmetertjes oftewel activity trackers die we hebben getest, zijn armbandjes waarin een computerprogramma zit dat registreert of je wandelt, rent, fietst, zwemt of achter een rollator wandelt. En wat voor effect dat heeft op je hartslag en calorieverbranding. Kortom, ze vertellen je hoe gezond je bezig bent.

Nog nooit van activity trackers gehoord? Schaam je vooral niet, tot voor kort waren er wereldwijd nog geen miljoen van die dingen verkocht. Maar de verwachting is dat in 2018 rond de 80 miljoen mensen zo’n activiteitenmeter op hun lijf dragen. Ze zijn niet alleen geschikt voor sporters die hun prestaties willen meten, maar ook voor mensen die fit, gezond en slank willen worden of blijven. Activity trackers houden niet alleen bij hoeveel je beweegt en hoeveel calorieën je verbrandt, maar ze kunnen je ook helpen om bepaalde doelen te bereiken met speciale bewegingsprogrammaatjes.

Wat meten ze?

De instapmodellen kunnen minimaal je stappen tellen, je slaapgedrag bijhouden en door middel van bluetooth verbinding maken met je smartphone. De duurdere modellen bieden daarnaast een optische hartslagmeter. Aan de binnenkant van de armband zit dan een klein lampje en een ‘oog’ dat voortdurend kijkt naar het ritme van het samenknijpen van je aderen. Met behulp van GPS worden je afgelegde afstanden geregistreerd. Sommige kunnen berichten van je smartphone (bellers en sms’jes) weergeven, hebben een klok en wekkerfunctie (door middel van trillen). Een enkele speelt ook nog muziek af.

Hoe werken ze?

De activity trackers uit onze test registreren of je wandelt, rent, fietst, zwemt of achter een rollator wandelt. Met behulp van een chip worden snelheid, hoogte, beweging en plaats gemeten. De wijze waarop die data worden ‘uitgelezen’ en verwerkt, bepaalt hoe secuur deze meting is en hoe goed de activiteitenmeter. Zonder smartphone (of computer) ben je nergens Een activity tracker registreert dus al je bewegingen en als er een beeldscherm op zit, kun je zien hoeveel stappen je hebt gelopen of wat je huidige hartslag is. Zolang je de armband draagt, wordt alle informatie opgeslagen. Zodra je in de buurt bent van je smartphone, worden deze gegevens via bluetooth automatisch doorgestuurd naar een app. Deze app is soms belangrijker dan de activity tracker zelf. Een goeie app verzamelt alle gegevens van je activiteiten (wandelen, fietsen, zwemmen, traplopen etc.), van je inactiviteit (slaapritme, hartslag) en sommige apps houden ook nog bij wat je drinkt en eet op een dag. Dit alles kan op allerlei manieren worden weergegeven en bepaalt al snel de overzichtelijkheid van zo’n app. Als de app ook nog ‘slim’ is, kan deze aangeven of je genoeg beweegt, of je een doelstelling hebt behaald, hoeveel calorieën je mag ‘nuttigen’ na een workout, of je hartslag op bepaalde momenten te hoog is en dat je misschien de dokter moet waarschuwen (zo nodig kunnen alle gegevens vanuit de app naar hem verstuurd worden).

Hetzelfde als een slim horloge?

Smartwatches als de Apple Watch en Samsung Gear S zijn in feite kleine computertjes met een eigen processor, waarop je apps kunt installeren. Dat is bij een activity tracker niet mogelijk. Een smartwatch is dan ook duurder: gemiddeld tussen € 200 en € 500. waar hebben we tijdens de test op gelet? We hebben ons vooral gericht op de activity tracker die continu monitort en samen met een app als ‘health coach’ functioneert. Prettig dus als-ie in een half uur tijd voor twee dagen kan worden opgeladen. De armband mag niet irriteren, moet tegen een stootje kunnen en, niet onbelangrijk, er ook nog aantrekkelijk uitzien. Met die gedachte hebben we vier activity trackers gevonden die aan de meeste eisen voldoen. Alle vier scoren ze een ruime voldoende, maar aan de hand van de voor- en nadelen kun je bepalen welke activity tracker voor jou het meest geschikt is.

BA_wordabonnee
 • Missfit.jpg
  MISFIT SHINE

  PRIJS: € 49
  Wat kan ie? De Misfit Shine houdt je stappen bij, verbruikte calorieën, afgelegde afstand, kwaliteit van je slaap en de slaapduur. In plaats van een oplaadbare batterij, zit er een standaard knoopcel in die een half jaar meegaat. De Shine is waterdicht tot 50 meter diep en de speciale Speedo-versie kan ook nog eens je zwemslagen bijhouden.
  Wat is uniek? De Shine ziet er helemaal niet uit als een hightech tracker, maar meer als een sieraad. Je kunt er verschillende bandjes bij kopen, en ook clips en hangers. Er is geen echt display, maar lichtgevende stipjes geven de tijd weer en het aantal stappen. De app, overigens alleen in het Engels, geeft netjes de stappen weer, verbruikte calorieën en afgelegde afstand. Deze data vertaalt hij in een aantal punten, waarvan je er een aantal per dag moet halen (deze staat standaard op 100). In de app kun je vrienden toevoegen die ook een Misfit gebruiken. Zo kun je met elkaar concurreren om de eerste plaats in de app.
  Voor wie? Voor diegenen die niet te veel geld willen betalen voor een activity tracker en niet met een opzichtige sportband om hun pols willen lopen.
  Werkt samen met: iOS, Android en Windows Phone.
  Voordelen: Redelijke prijs, mooie uitstraling, verschillende accessoires.
  Nadelen: De knoopcel moet om de paar maanden vervangen worden. De app is Engelstalig. Alleen online te bestellen. Geen beeldscherm met info.

  CIJFER: 7


 • Samsung.jpg
  SAMSUNG GEAR FIT

  Prijs: €119
  Wat kan ie? De Gear Fit meet je aantal stappen, traplopen, verbrande calorieën, afgelegde afstand, slaapgedrag en hartslag. Je kunt kiezen uit een uitgebreid aantal wijzerplaten die je kunt downloaden uit de Samsung Store.
  Wat is uniek? De Gear Fit heeft als enige een groot gebogen beeldscherm. Net als een smartphone is deze aanraakgevoelig. Hij is makkelijk te bedienen en alles is goed leesbaar. De hartslagmeter zorgt ervoor dat het apparaatje wat dikkig is, maar hij is niet zwaar. De rubberbandjes zijn er in verschillende kleuren.
  Voor wie? Voor wie meer info op een display wil zien of een uniek speciaal horloge wil dragen. De app is onderdeel van Samsung S Health, een programma wat je ook zonder de Gear Fit kunt gebruiken. Werkt samen met Android (van Samsung).
  Voordelen: Prachtig display, veel info in beeld, veel accessoires.
  Nadelen: Werkt alleen samen met een aantal Samsung smartphones en tablets.
  CIJFER: 7


 • Withtings.jpg
  WITHINGS ACTIVITÉ

  PRIJS: €390
  Wat kan ie? De Activité lijkt het meest op een gewoon horloge met op de wijzerplaat een kleine wijzer voor de stappenteller. Een stijlvolle alles-in-één dus. Geen oplaadbare batterij, maar een vervangbare knoopcel. Tot 50 meter diep te gebruiken tijdens het zwemmen. Je stelt in hoeveel stappen je wilt lopen, hoeveel slaap je nodig hebt en in combinatie met andere producten van Withings (zoals de weegschaal en bloeddrukmeter) kun je ook je streefgewicht en bloeddruk instellen. In de app wordt duidelijk weergegeven hoever ben je bent in het behalen van je doelstellingen. Dat werkt erg motiverend.
  Wat is uniek? Het glaswerk is aanslaggevoelig, een lichte tik met je vingers laat de wijzers draaien naar de ingestelde wektijd. Zodra je in een andere tijdzone komt, gaan de wijzers automatisch op de juiste tijd staan.
  Voor wie? Iedereen die zijn leven op stijlvolle wijze wil monitoren.
  Werkt samen met: iOS, Android.
  Voordelen: Horloge en Activity Tracker in één waterdicht apparaat.
  Nadelen: Duur voor een Activity Tracker (maar scherp geprijsd voor de kwaliteit van het uurwerk), af en toe merkten we dat Withings wat minder secuur was in het aantal stappen en andere bewegingen, maar nog steeds binnen een redelijke marge.
  CIJFER: 7,5


 • Fitbit.jpg
  FITBIT CHARGE HR

  PRIJS: €139
  Wat kan ie? De Charge HR monitort je hartslag. Door de toevoeging van de meetlampjes en uitleesoog, oogt hij wat dik, maar hij draagt lekker licht om de pols. Natuurlijk houdt-ie je stappen bij, traplopen, verbrande calorieën, afgelegde afstand, slaapgedrag en fungeert hij als wekker. Het subtiele kleine display geeft de tijd weer, en alle metingen, van hartslag tot en met afgelegde afstand. Ook nummerweergave als iemand je belt.
  Wat is uniek? De Charge HR is uiterst nauwkeurig en betrouwbaar. De batterij hoeft maar kort opgeladen te worden voor zeker twee dagen stroom.
  Voor wie? Voor iedereen die een betrouwbare activity tracker zoekt met veel mogelijkheden. De app, alleen in het Engels, geeft enorm veel informatie en kan ook je inname van voedsel en drinken bijhouden. Als je wilt afvallen, helpt-ie je met het opzetten van doelen als streefgewicht of aantal calorieën per dag dat je mag eten. Je kunt zelfs bepalen op welke datum je dat streefgewicht bereikt moet hebben; hij rekent dan uit met welk beweegprogramma je dat kunt bereiken. De app spoort je aan en motiveert je met virtuele stickers. Ken je meer mensen met een fitbit? Samen kun je een groep vormen en elkaar motiveren.
  Werkt samen met: iOS, Android, Windows Phone, Mac en Windows.
  Voordelen: Nauwkeurig, betrouwbaar, licht, robuust, prettig display.
  Nadelen: Het display is aan de kleine kant, app alleen in het Engels.
  CIJFER: 8